Mainos

AMC-suosikkisarja Mad Men on vihdoin saavuttanut seitsemännen ja samalla viimeisen tuotantokautensa lopun. Sen myötä heitämme hyvästit niin Don Draperille kuin muillekin rakastetun mainosmaailman henkilöille.

Sarjan seitsemäs kausi ilmestyi Yhdysvalloissa kahdessa eri osassa, niin ikään seitsemän osan minikautena. Niinpä myös viimeisen kausi julkaistiin dvd- ja blu-ray-muodossa kahdessa eri osassa. Nyt molemmat ovat saatavilla ja sarjakin saa samalla lopullisen päätöksensä.

Sarjan kuudes tuotantokausi jätti luovan johtajan Don Draperin tukalaan tilanteeseen. Miehen elämässä tuntuu olevan meneillään suurin alamäki sitten nuoruusvuosien. Mihin suuntaan Donin ja toisaalta myös Sterling Cooper and Partnersin tarina jatkuu tästä? Tähän ja muihin kysymyksiin vastaa sarjan neljäntoista jakson mittainen päätös.

Mainos

Vaikka kausi on jaettu kahteen osaan, jo seitsemän ensimmäisen jakson kohdalla tapahtuu yllättävän paljon. Vaikka näennäisesti kausi tuntuu vain puolikkaalta, mitä se toki kestonsa puolesta onkin, tapahtumien osalta kyse voisi olla jopa kokonaisesta kaudesta. Tarinaa kuljetetaan yllättävän vauhdikkaasti eteenpäin ja asioita myös tapahtuu yllättävän ripeästi. Vuodesta 1969 käynnistyvä kausi jatkaa käytännössä suoraan kuudennen kauden lopusta ja näin kausi antaa vastauksia edellisen kauden cliffhangermaisiin kysymyksiin.

Uusi vuoskymmen tuo mukanaan uutta teknologiaa, kuten IBM:n massiiviset tietokoneet. Tämä herättää monissa sekä kunnioitusta että pelkoa, kun uusien tietokoneiden pelätään vaikuttavan ihmisten ajatuksiin tai vähintäänkin vievän ihmisten työpaikat. Pelko, joka näkyy ihmisissä yhä tänä päivänä.

Sterling Cooper and Partners elää muutosten aikaa ja mainosala tuntuu olevan jonkinlaisessa kiehumispisteessä. Niin ikään Don Draperin yksityiselämä tuntuu kurimukselliselta kokemukselta, jota kauden tapahtumat sekoittavat vain entisestään.

Viimeisen puolikkaan käynnistyessä ollaan vuosikymmenenvaihteen tunnelmissa. Kuviot ovat luontevasti edistyneet kauden alkupuolelta ja uusia tuulia pyyhkii monella eri rintamalla. Samalla sarjaa fanittava katsoja ei voi välttää väistämättömän lopun häämötystä, joka lopulta paketoi koko sarjan sulavasti ja uusia tuulahduksia mukanaan tuoden.

Toisin kuin niin monien sarjojen päätöksissä, Mad Men ei tarjoa katsojalleen mitään väkinäistä lopetusta, vaan jättää tarinan monilta osin auki.

Kaikkiin asioihin ei ehkä saada vastausta, mutta mukana on tapahtumia hyvässä ja pahassa, eikä lopetusta voi suinkaan pitää huonona. Päin vastoin, Mad Menin viimeinen tuotantokausi onkin ehkä parasta koko sarjan kahdeksan vuoden mitaisella aikajänteellä, mikä ei ole kovin vähän sanottu. Loppu jättää tavallaan haikean ja kuitenkin lämpimän tunteen jossain määrin katarttisesta päätöksestä.

Mainos