Mainos

Työtön pikkurikollinen rupeaa rikospornojournalistiksi Los Angelesin yössä ja käyttää keinojaan kaihtamatta, joilla voisi tehdä enemmän rahaa ja sokeeraavampia kuvia.

Jake Gyllenhaal esittää Louis Bloom -nimistä työtöntä varasta, joka törmä moottoritiellä liikenneonnottomuuteen. Kun paikalle saapunut tv-ryhmä kuvaa härskisti veristä uhria, saa Louis aatoksen tehdä saman itse vielä rivommin. Niinpä hän varastaa fillarin, vaihtaa sen kameraan, poliisiradioon ja kuvausvaloon ja lähtee painamaan LA:n yöhön optiikka ojossa. Herkkumatskua syntyy joka yö ja pian Louis tarvitsee jo apuvoimia parempien ja taas parempien onnettomuuksien kuvaamiseen. Vaan kuinka pitkälle onkaan hyvän maun rajaa hahmottamaton Louis menemään tullakseen Los Angelesin tärkeimmäksi onnettomuuskuvaajaksi.
 
 
Ohjaaja/käsikirjoittaja Dan Gilroy on tehnyt mestarillista työtä Nightcrawlerin suhteen. Koko käsikirjoitus on niin loppuun asti hiottu ja tyylitelty, realistinen kuvaus tv-kuvaajan hulluudesta, että entinen tv-uutiskuvaaja itsekin voi allekirjoittaa elokuvan tarinan ja toiminnan sisällön täysin. Toki Suomessa meno ei ole Nightcrawlerin luokkaa, mutta muilta osin elokuvan uskottavuus on jopa tv-ammattilaisen silmin vakuuttava.
 
Vakuuttavaa työtä Gilroy on tehnyt myös ohjaajana. Leffan tunnelma on hyytävä ja kuvat kauniita. Los Angeles kuvataan vaarallisena ja rikollisuuden täyteisenä hirvityksenä, jota se toki onkin, muttei kuitenkaan aivan näin säälimättömästi. Silti ohjaus on yhdessä käsikirjoituksen kanssa huippua.
 
 
Huippua on myös Jake Gyllenhaalin näyttelijäintyö. Mies esittää semisti sekopäistä ihmissikaa uskottavasti ja vakuuttavasti. Sivuhahmoille annetaan myös tilaa, mutta kaikki ihmetys ja huomio on selkeästi kohdistunut arvaamattomaan Louis Bloomiin. 1990-luvulla viimeksi nosteessa ollut Rene Russo (kuvassa yllä) todistaa edelleen olevansa uskottava näyttelijä. Epävarman tv-pomon rooli sopii kuin sormi peräaukkoon vahvalle Russolle.
 
 
BD-ekstroista löytyy kommenttiraita ja yksi viisiminuuttinen kurkistus kulisseihin, joissa ohjaaja Dan Gilroy kertoo käsikirjoituksen taustatarinaa 1930-luvulta.
 
Nightcrawler ei todellakaan on turhaan Oscar-ehdokkaana.
Mainos