Mainos

Edellisvuonna startannut Silicon Valley on nörttisarjojen kruunaamaton kuningas. Valitettavan vähälle huomiolle jäänyt sarja sai toisen tuotantokaudensa rinnakkain Game of Thronesin viidennen kauden kanssa ja jäi ymmärrettävistä syistä täysin tämän varjoon.

Siinä missä Silicon Valleyn ensimmäinen kausi pohjusti koko sarjaa kevyellä tarinalla joukosta koodivelhoja (ja muita nörttejä) lupaavan pakkausalgoritmin(!) parissa, sen kenties suurimmaksi saavutukseksi jäi sekä keskushahmojen että itse Piilaakson yrityskulttuurin esittely. Tätä ei pidä väheksyä, sillä toisella kaudella tuota aiemmin muodostettua asetelmaa hyödynnetään ikään kuin ponnahduslautana uuden kauden tapahtumiin. Toisen kauden juoni myös jatkaa sujuvasti suoraan ensimmäisen kauden tapahtumien lopusta.

Keskushahmot Richard (Thomas Middleditch), Erlich (T.J. Miller), Gilfoyle (Martin Starr), Dinesh (Kumail Nanjiani) ja Jared (Zach Woods) painivat kuitenkin uudenlaisen ongelman parissa. Pied Piperin voitto Hoolista on mahdollistanut jatkon. Tähänkin vaaditaan rahaa ja sitähän miekkosilla ei vieläkään ole.

Entisen rahoittajan vaihtaessa hiippakuntaa viisikkomme tarvitsee avukseen uuden pelastajan. Sellainen kyllä löytyykin, mutta kyseenalaisella hinnalla. Eivätkä hommat muutenkaan mene täysin putkeen, tietenkään, joten luvassa on jälleen kerran kutkuttavia ja koomisia hetkiä draamapitoisenkin yrityselämän parissa.

Mainos

Vaikka Silicon Valleyn sinänsä näppärä huumori ja sanailu ovat kohtuullisen hillittyä menoa HBO:n omalla mittapuulla, etenkin kakkoskausi tarjoaa monia herkullisia hetkiä. It-alan oikeille yrityksille vinoillaan asiaankuuluvasti ja viiltävästi, ja toisaalta pilaa tehdään myös alan konventioista ja stereotypioista.

Tarkkasilmäinen nörttihuumori on niin ikään vahvasti mukana käsikirjoituksessa ja parhaimmillaan tätä hyödynnetään osana tarinankerrontaa ja itse tapahtumia. Eräs esimerkki tällaisesta on suorastaan mallikas käyttö Schrödingerin kissasta.

”Viimeistään toisella kaudella Silicon Valley onkin lunastanut itselleen komediallisen nörttiviihteen kärkisijan”

Vaikka toisen kauden tapahtumat ovatkin tavallaan suhteellisen tylsiä ja arkisia, näistä saadaan aikaiseksi paljon nasevaa sanailua ja herkullisia hetkiä. Kohtauksia, joissa myötähäpeäkin on toisinaan vahvasti läsnä. Toisille meistä tämä on sietämätöntä, toisille taas suoranaista herkkua.

Viimeistään toisella kaudella Silicon Valley onkin lunastanut itselleen komediallisen nörttiviihteen kärkisijan. Se ei niinkään tee pilaa nörteistä, vaan enemmänkin ottaa paljon irti nörttikulttuurista stereotypioiden ja alan yritysten kautta, hyvässä ja pahassa, ja hyödyntää alan ominaispiirteitä viihdyttävän tarinankerronnan välineenä.

Blu-ray-julkaisun ekstrat sen sijaan ovat vaatimattomat. Mukana on vain tekijöiden kommenttiraitaa jokuselle jaksolle sekä muutama, joskin sinänsä hauska poistettu kohtaus.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Silicon Valley (S2)
BD-extrat
Edellinen artikkeliBlu-ray-arvostelu: Kamppailu merta vastaan
Seuraava artikkeliBlu-ray-arvostelu: The Night Before
Jerry Kurunen
Televisiosarjoihin ja äärimetallimusiikkiin keskittynyt harrastelija-arvostelija, joka kirjoittamisen vastapainoksi harrastaa itsepuolustuslajeja ja voimailua. Siinä sivussa menevät video- ja roolipelit sekä satunnaisemmin kortti-, lauta- ja miniatyyripelit.
blu-ray-arvostelu-silicon-valley-2-tuotantokausiPLUSSAT: Dialogi Näytteljät hahmoineen Edelliskautta toimivampi juoni MIINUKSET: Sarja toisinaan hillitsee itseään vähän turhankin tehokkaasti Osa sarjan huumorista vaatii kohtuullista nörttisivistystä auetakseen