Mainos

Parhaan elokuvan Oscar-pystin voittanut Spotlight seuraa hidasta tutkivaa journalismia, joka muutti maailmaa 2000-luvun alussa.

Boston Globe -paikallislehti sai vuonna 2001 uuden päätoimittajan, jonka myötä lehden hidasta journalismia harjoittava Spotlight-osasto joutui entistä tarkempaan syyniin. Uusi päätoimittaja kiinnostui potentiaalisesta kirkkojutusta, jota kukaan muu ei ollut ottanut vakavasti tutkittavakseen. Niinpä Spotlight pestattiin selvittämään katolisen kirkon pappeja, jotka olivat vuosien ajan päässeet pälkähästä lasten hyväksikäyttötapauksissa. Tutkimusten edetessä koko vyyhti alkoi paljastumaan, eikä kyseessä todellakaan ollut pelkkiä yksittäistapauksia.

Mainos

Spotlight on tositapahtumiin perustuva elokuva, joka toimii kaikilla osa-alueilla. Se pohjautuu kiinnostavaan tositarinaan ja paljastukseen, joka muutti maailman käsityksen kirkon toiminnasta. Sen käsikirjoitus on mahtavasti rakennettu ja näyttelijät ovat parhaita mahdollisia huippuja. Pääosaa vetävä Michael Keaton on jopa niin vakuuttava Walter Robinsonin roolissa, että oikean elämän Robinson kauhistui Keatonin näyttelijäintyön vaikuttavuudesta ja uskottavuudesta.

Elokuva antaa tietysti eniten toimittajille, jotka haikailevat klikkihittien naputtelun sijaan vanhan kunnon toimitustyön perään, mutta myös muut pystyvät nauttimaan elokuvan dekkarimaisesta tunnelmasta. Sairas palapeli kasautuu pala kerrallaan ja yhteiskunnan turvallisiksi luullut muurit murtuvat uskottavasti.

Ekstrat eivät lämmitä

BD on lisämateriaalien saralta hienoinen pettymys. Ekstroja on, mutta kahden kulissikurkistusvideon yhteiskesto on vain noin 5 minuuttia, joka ei juuri astu elokuvatuotannon pinnan alle.

Mainos