Mainos
N.W.A. – sitä pelättiin, sitä paheksuttiin ja sitä syrjittiin. Siitä tuli kaikesta huolimatta suositun ganstarapin esi-isä ja kuningas.

Mistä lietsova gangsta-rap sitten on kotoisin? Ei suinkaan New Yorkin Bronxista, vaan Kalifornian köyhyyden ytimestä.

Straight Outta Compton -elokuva sukeltaa 1980-luvun loppuun ja 1990-luvun alkuun, kun joukko Comptonissa kituvia räp-talentteja ja tuottajalahjakkuus Dr. Dre yrittävät saada paperia taskuun ja omaa sanomaansa maailmalle. Miehillä on asenne satasessa, josta N.W.A.-nimikin kertoo, eikä perseeseenveto ole kenenkään intresseissä. Aina jollakin lähtee kuitenkin keulimaan, jonka vuoksi räp-kuninkaidenkin levy-yhtiössä koettiin pieni sisällissota. Rasistisien paikallispoliisien kiusaaminen ei auttanut asiaa, joka toki sitten saikin käänteensä vuoden 1991 mellakassa.

Mainos

Huikea aikamatka ysärille

Straight Outta Compton on väkevä kela. Se onnistuu todella monella saralla, eikä meininki pitkästytä missään vaiheessa, vaikka kestoa on pulskat 2,5 tuntia.

Elokuvan näyttelijävalinnat ovat hämmästyttävän hyvät. Leffaa tähdittävät herrat näyttävät todella paljon esikuviltaan ja esiintyvätkin sen mukaisesti. Ihmettelin aluksi, että miten Ice Cubea näyttelevällä miehellä voi olla jopa samanlaiset kulmakarvat kuin esikuvallaa, mutta hänhän on oikean Ice Cuben poika, joten onko ihme?

Propseja on annettava myös lavastuksesta, ohjauksesta ja äänisuunnittelusta, jotka ovat syypäitä täydelliseen uskottavuuteen. Los Angelesin piirikunnan pahamaineisin kaupunki, Compton tuodaan esiin raadollisen todellisena ja voin vakuttaa elokuvan Copton-kuvaelman olevan autenttinen, sillä olen itse alueelle kerran, ruokakauppaa etsiessäni eksynyt. Voitte kuvitella kuumotuksen määrää ainoana maitonaamana keskellä gettoa.

Straight Outta Compton on yksi vuoden tärkeimmistä elokuvista ja historian oppitunneista, joka kuuluu jokaisen rap-musiikkia kuuntelevan yleissivistykseen. Sen myötä huomaakin miten kauas JVG– ja Cheek-puuro on alkuperäisestä lähteestään karannut ja miten lähellä esimerkiksi Musta Barbaari on asian ydintä.

Blu-ray-versio on ahdettu täyteen kiinnostavaa dokkaria. Kulisseissa käydään kattavasti läpi niin elokuvan tuotantoa ja oikean N.W.A.:n historiaa. Ekstrat ovat kerrassaan loistavaa jälkiruokaa elokuvan lisukkeeksi.

Mainos