Mainos
Tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa 24 seulan läpi päässyttä opiskelijaa palkataan vankilakokeeseen, joka eskaloituu nopeasti helvetiksi.

Vuonna 1971 psykologian tohtori Philip Zimbardo päätti käyttää pari viikkoa kesälomastaan tutkiakseen ihmisten muutoksia ja käyttäytymistä vankilaolosuhteissa. Hän lavasti Stanfordin yliopiston psykologianlaitoksen kellariin vankilamiljöön, jonne valittiin 75:n ehdokkaan joukosta 24 onnekasta roolipelikesätyöhön. Zimbardo tiimeineen heitti kolikkoa siitä kuka päätyy vankien joukkueeseen ja kuka vartijatiimiin. Asetelma oli toimiva ja koe käynnistyi lupaavasti. Zimbardo ei kuitenkaan osannut aavistaa, että ihmismieli käy hyvin nopeasti todella sadistiseksi, kun rajoja ei aseteta riittävän tiukalle.

Mainos

 

The Stanford Prison Experiment on päräyttävä leffa. Erityisen kiinnostavan siitä tekee se seikka, että elokuva perustuu täydellisesti tositapahtumiin ja Zimbardon itsensä kirjaan. Elokuvan tuotanto viivästyi 12 vuotta, mutta se kannatti, sillä lopputulos on IMDB-keskiarvosta huolimatta todella kova.

Leffan tarina etenee rauhallisesti, mutta sopivan piinaavasti. Ihmismielten sortumista ja muuttumista sadistiseksi seurataan kiinnostavalla tavalla. Myös Zimbardon oma mieli alkaa käydä kierroksilla, joka lisää jännitettä.

”Näyttelijöiden ansiosta on helppo unohtaa, että kyseessä on elokuva.”

 

Leffan ohjaaja Kyle Patrick Alvarez on kasannut todella hyvän castingin. Joukossa on tuntemattomilta vaikuttava joukko tavispoikia, jotka taitavat tunnenäyttelemisen raivokkaan hyvin. Tarkemmin katsastettuna, kyseiset ”tuntemattomat” tähdet ovatkin ns. konkarinäyttelijöitä, jopa isojenkin blockbusterin sivurooleissa nähtynä. Eipä siis ihme, että homma toimii. Näyttelijöiden ansiosta on helppo unohtaa, että kyseessä on elokuva.

Blu-ray-versio ammottaa bonusosastonsa puolesta tyhjyyttään, mikä on harmi, sillä juuri tämän tyyppisten leffojen ekstroissa tapaa olla todellista lisäarvoa. Esim. Foxcatcherin pienet, mutta sitäkin tärkeämmät bonukset tukivat elokuvan karmivuutta ja tekivät leffan asiasisällöstä vielä hitusen creepymman.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
The Stanford Prison Experiment
Edellinen artikkeliBlu-ray-arvostelu: The Night Before
Seuraava artikkeliPeliarvostelu: Battleborn
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
blu-ray-arvostelu-the-stanford-prison-experimentTositapahtumiin perustuvassa elokuvassa 24 seulan läpi päässyttä opiskelijaa palkataan vankilakokeeseen, joka eskaloituu nopeasti helvetiksi. Vuonna 1971 psykologian tohtori Philip Zimbardo päätti käyttää pari viikkoa kesälomastaan tutkiakseen ihmisten muutoksia ja käyttäytymistä vankilaolosuhteissa. Hän lavasti Stanfordin yliopiston psykologianlaitoksen kellariin vankilamiljöön, jonne valittiin 75:n ehdokkaan joukosta 24 onnekasta...