Mainos

Salaiset kansiot lopetettiin yllättäen vuonna 2002, WTC-iskujen seurauksena. Nyt 14 vuotta myöhemmin sarja jatkuu kymmenennellä kaudella.

Kymmenes X-Files-kausi on lyhyt, kuusiosainen paluu paranormaaleja keissejä penkovien Fox Mulderin (David Duchovny) ja Dana Scullyn (Gillian Anderson) työarkeen. Uusi kausi palauttaa katsojan asiallisesti kartalle, eikä tuotantokausien välissä ilmestyneitä elokuvia tarvitse olla nähnyt.

Mainos

Syy siihen, miksi menestyssarja Salaiset kansiot aikoinaan lopetettiin oli Yhdysvaltoihin kohdistunut terrorihyökkäys. Amerikkalaisten usko valtionpoliisiin haluttiin palauttaa, eikä salaliitoista voitu enää tehdä tv-viihdettä. Kaksi sarjan jälkeen julkaistua leffaa menestyivät vain kelvollisesti, eikä 20th Century Fox halunnut rahoittaa enää kolmatta. Vuosien vatvomisen jälkeen rahoitus X-kauden minisarjaan kuitenkin saatiin ja hyvä niin.

Kymmenes, eli X-kausi jatkaa X-Files-sarjaa hienosti. Ensimmäisessä ja viimeisessä jaksossa puidaan salaliittoa, muut jaksot keskittyvät omiin, Monster of the Week -pikkukeisseihin.

X-Filesin taika on älyttömän hyvin tallella, eikä ikääntyneiden agenttien uskottavuudessa ole lainkaan puutteita. Sen sijaan ainakin parissa jaksossa nähdään vaivaannuttavaa Kauniit ja rohkeat -dialogia, mutta onneksi ne ovat pieniä hetkiä muuten niin onnistuneessa kokonaisuudessa.

Sarja jättää oven auki jatkolle, joten jatkoa sopii odotella – ainakin jossain muodossa…

Kaksilevyinen BD-paketti pitää sisällään kiehtovia ekstroja, joista mielenkiintoisin on noin puolitoistatuntinen making of -kooste.

Mainos