Mainos

Ruotsin Turkua hallitsi 1600-luvulla yhden vuosikymmenen nainen, joka ei halunnut miestä eikä sotaa.

Mika Kaurismäen tuorein elokuvanto kertoo tositarinaan perustuvan historiallisen kertomuksen Suomen… siis Ruotsin Turusta – Suomen vanhimmasta kaupungista ja sen värikkäistä vaiheista 1600-luvulla. Tuolloin Turun Linnaa asutti kuningatar Kristiina (Malin Buska), joka aiheutti pahennusta olemalla naisjohtaja – naisjohtaja, joka ei halunnut miestään rinnalle – naisjohtaja, joka halusi rauhaa ja naisjohtaja, joka oli salaa lesbo. Tästä kaikesta kertoo Tyttökuningas.
 
 
Mika Kaurismäki on pistänyt 6,5 miljoonaa euroa käryämään ja tehnyt pukuloistossa kylvivän epookin, jossa Turun Linna on yhtä suuressa roolissa, kuin kansainväliset pääosanäyttelijät.
 
Kaurismäki on tehnyt hyvin siinä, että hän on valinnut vetohahmoiksi ulkomaalaisia tähtiä, sillä suomalaiset eivät vain jostain syystä ole tämän tyyppisissä elokuvissa uskottavia. Ja sen huomaa kirkkaasti, kun kotimaan tähtinäyttelijöiden kerma pullisetelee sivurooleissa ja katsojalla kirmaa valtavat myötähäpeän hikikarpalot pitkin eturaivoa. Ensi kerralla sitten kaikki näyttelijät muualta.
 
Kaurismäki epäonnistuu kaikessa muussa. Tarina on kiinnostavasta historiallisesta asetelmastaan huolimatta todella tylsä. Vaikka yritin ja olin kiinnostunut, mieltäni ahdisti koko elokuvan ajan liian moni ulkotarinallinen seikka, jotka veivät uskottavuudentunnetta ja kiinnostusta pois itse tarinasta. Liian moni elementti on epäuskottava ja aivan liian suuri osa maantieteellisistä faktoista on vääristyneitä ja aivan jotain muuta kuin totta. Virheistä suurin on Turun Linna, joka on vain muutamassa ulkokuvassa aitoa tavaraa ja sitten lopuissa laajiksissa ruotsalainen Kalmarin linna – miksi stnssa?!? Samoin Tuomiokirkko on sijoitettu virheellisesti korkean kukkulan päälle. No, onhan se kirkko aikoinaan pienen nypyn päällä ollut, mutta ei niin korkean, kuin elokuvassa annetaan visuaalisesti ymmärtää. Kaurismäki onkin siis tehnyt uskottavan historiasadun sijaan scifiä.
 
 
Blu-ray-version bonuslaari on ahdettu täyteen… ööö.. ei mitään. Leffan kaverina on ainoastaan traileri.
Mainos