Mainos

Faijalla hommat hanskassa oli vuoden 1983 National Lampoon -komedian teema ja sitä se on myös sen 32 vuotta myöhemmin ilmestyvässä jatko-osassa.

Griswoldin perhe teki ikimuistoisen road tripin 1980-luvun alkupuoliskolla Jenkkilän halki, Los Angelesissa sijaitsevaan Walley World -huvipuistoon. Samaan aatokseen päätyy silloinen perheen pikkupoika Rusty (Ed Helms), joka nyt on oman perheensä pää ja rakastava isukki. Tylsien mökkilomareissujen sijaan hän päättää toisintaa omaa perhettään yhdistäneen ajomatkaseikkailun, ja arvaahan sen, että kohellus kulkee suvussa.
 
 
Chevy Chasen tähdittämä kasarikomedia oli aikoinaan jäätävä hitti, tuottaessaan budjettinsa yli kuusinkertaisesti takaisin. National Lampoon -huumoriryhmä ja vitsilehti ei kuitenkaan jostain syystä jäänyt vatvomaan lomateemaan jumiin, vaan jatkoi muiden origin-stooriensa parissa. Nyt yli 30 vuotta myöhemmin Warner Bros. Pictures on päättänyt kaivaa kyseisen hitin arkistostaan ja rustata sille modernia jatkoa, modernein koomikoin.
 
Leffan pääroolissa häröilee Kauhea kankkunen -trilogiasta suuren yleisön tietoisuuteen ponnahtanut Ed Helms, joka osaa kyllä hoitaa koomikonosuutensa asiallisesti. Mies ei varsinaisesti ole itse hauska, mutta osaa näytellä sopivan urpoa, jotta uskottavuus hölmöstä idiootista on aitoa.
 
Perheen äitiä esittää Pulmuset tv-sarjan teinityttö Christina Applegate, joka on ikääntynyt jo 44-vuotiaaksi, mutta näyttää siitä huolimatta todella hyvältä. Applegaten hahmon huippuhetket koetaan kuitenkin hänen nuoruusvuosiin palattavassa kohtauksessa, jonka käänne on niin ennalta-arvattava, että sen haistaa jo alkutekstien yhteydessä.
 
Sivurooleista hauskimman tekee ehdottomasti Thor-tähti Chris Hemsworth, jonka tyhmänuljas hahmo esittelee vatsalihastensa lisäksi supermaskuliinista olemustaan. Miehen uroskliimaksi saavutetaan lopputekstien intron päätteeksi, joten valokuvagalleria kannattaa katsoa loppuun saakka.
 
 
Tarinallisesti Loma kopioi alkuperäisen Faijalla hommat hanskassa -idean ja jalostaa sitä tähän päivään sopivaksi. Elokuva antaa ymmärtää yllättävänsä jokaisessa käänteessä, mutta kaikki on liian ennakoitavissa. Osa vitseistä kuitenkin toimii ihan kelvollisesti ja Loma onnistuu hoitamaan tärkeimmän tehtävänsä – saada katsojat hyvälle tuulellle. Mikään superhauska ja kestohyvä elokuvatapaus Loma ei todellakaan ole, mutta kertakäyttöhuvittajana se toimii hyvin.
 
BD:n bonuksista löytyy perusekstrat poistetuilla kohtauksilla, making offilla, mutta ei varsinaisesti mitään mieleenpainuvaa.
Mainos