Blue Satellite -hifi-kuulokkeiden arvostelu – Kylläinen ääni, keskeneräinen kokonaisuus

Mainos
Moni Blue Yeti -podcast ja -tube-mikrofonin käyttäjä tuntee brändin laadukkaiden ja monipuolisten äänilaitteiden valmistajana. Viimeaikoina Blue on ottanut yhä enemmän aluevaltausta mikrofonien lisäksi myös kuulokerintamalla – hifi edellä.

Bluen uusin kuuloketulokas on noin 400 euron hintaluokassa oleva Satellite. Satellite-kuulokkeet ovat puhtaasti kuulokkeet, joiden pääpaino on miellyttää äänenlaatua rakastavia mobiilikuuntelijoita ja kotiteatterikäyttäjiä.

Satelliten tärkeimmät ominaisuudet ja valtit ovat muhkeat korvakupit, tehokas vastamelufiltteri sekä omat sisäänrakennetut vahvistimet. Kuulostaa hifiltä, ja sitä se onkin, mutta harmillisesti moni muu asia on vaiheessa.

Mainos

Koko ja muotoilu

Blue Satellite -kuulokkeet ovat edellistenkin Blue-kuulokkeiden tapaan isot ja painavat. Eivät tosin aivan yhtä kookkaat kuin Blue Lola -kuulokkeet. Niiden pehmeät korvakupit antavat kuitenkin perinteisiä peliheadsettejä laadukkaamman tunteen ja ammattimaisen vaikutelman.

Ammattimainen tunnelma tosin jää tähän. Satellite kärsii viimeistelemättömyydestä ja huonosta käyttäjäkokemuksesta.

Pahin ongelma on nappien tunnottomuus. Kuulokkeet päässä on vaikeahko arvioida, painaako nappia riittävästi vai ei. Napit ovat tunnottmat. Myös äänipalautteen saamattomuus vaikeuttaa toimintojen aktivointia ja deaktivointia entisestään. Kuulokkeet on otettava aina pois päästä, kun toimintoja halutaan säätää tai ne halutaan kytkeä päälle tai pois.

Kuulokkeet toki ilmoittavat toiminnoista ledivaloin, mutta nämä ovat huomaamattomia, kun kuulokkeet ovat päässä. Käyttäjä ei missään vaiheessa ole täysin kartalla siitä, mitä tapahtuu, ellei laitetta näe.

Kun äänenlaatu merkitsee ledivalosateenkaaria enemmän

Äänenlaatua arvostavat ihastuvat Blue Satelliteen varmasti. Neljä elementtiä ja oma vahvistin pitävät huolen siitä, että ääni on mahdollisimman autenttinen ja korviahivelevä. Etenkin musiikki toistuu hienosti. Myös elokuvat ja pelit maistuvat kultakorville. Analogimaisuus tuo oman tekstuurinsa digitaalisiin äänimiksauksiin. Stereokuva on laaja ja toimiva, samoin dynamiikka.

Vastameluominaisuus on yksi Satelliten myyntivalteista. Se ei kuitenkaan poista kaikkea taustamelua. Blue kertoo, että se on tarkoituksenmukaista, sillä täydellinen vastamelun poisto tarkoittaisi tiettyjen äänitaajuksien katoamista kokonaan. Selitys kuulostaa uskottavalta.

Laatu syö akkua

Blue lupaa langattomille Satellite-kuulokkeille 24 tunnin akkukeston. Väite pitää toki kutinsa, mikäli vahvistimet ja vastamelutoiminnon kytkee pois. Jos kuulokkeita haluaa kuitenkin hyödyntää kaikkine ominaisuuksinensa, putoaa akkukesto kahdeksaan tuntiin.

Harmillisesti huono käyttäjälähtöisyys jatkuu myös akkukeston saralla, sillä kun akku on loppumassa, tapahtuu kaikki aivan yllättäen. Kuulokkeet eivät varoita merkkiäänillä akun hupenemisesta, vaan kuulokkeet sammuvat yhtäkkiä.

Mikäli akku loppuu kesken leffan tai kiivaan toimintapelin sykkeen, tarjoaa apuaan ruhtinaalisen pitkä, kolmemetrinen kaapeli. Johto on hyvän mittainen esim. kotiteatteria ajatellessa, mutta siihen sotkeutuu takuulla ennemmin tai myöhemmin.

Hieman liian kallis

Vaikka Blue on oikean ajatuksen kanssa liikkeellä ja panostaa äänenlaatuun epämääräisiä ledivaliokikkailuja enemmän, on Blue Satellite harmillisen epäkäyttäjälähtöinen kuulolaite. Sen noin 400 euron suuruinen hintalappu rankan oloinen kun ottaa huomioon sen huonot puolet.

Mikäli tavoitteena on kuitenkin nauttia kuulokkeiden tuomasta pehmeästä äänestä vain ja ainoastaan kotona tai työpaikan tietokoneella, ovat Satellite-kuulokkeet äänenlaadullisesti erinomainen ratkaisu.