Mainos
Bohemian Rapshody nappasi peräti viisi Oscar-pystiä, aivan ansaitusti. Bryan Singerin ohjaama, Queen-yhtyeen tarinan kertova leffa viihdyttää juonellaan ja saa biiseillään ihon kippuralle, vaikka ei alunperin orkesterin kappaleista olisi innostunutkaan.

Elokuva avaa Freddie Mercuryn tarinaa Queenin laulajana sekä koko yhtyeen uran nousua pikkukikkailusta maailman menestykseen. Kokeellista ja genrejä rikkovaa musiikkia tehtaillut yhtye räjäytti pankin kultaisella kasarilla, kunnes Mercury lopulta menehtyi vain 45-vuotiaana 24. marraskuuta 1991. Tästä kokonaisuudesta riittää kerrottavaa, mutta leffaa on toki väritetty myös fiktiolla.

Mainos

Pari hauskaa faktaa kulisseista

Mercuryn roolissa nähdään Rami Malek. Malek ei kuitenkaan ollut ensimmäinen ehdokas rooliin, vaan Borat-koomikko Sacha Baron Cohen, jonka ulkonäkö olisi mennyt hämmästyttävän helposti yksiin Mercuryn kanssa. Cohen olisi kuitenkin halunnut tuoda historiallista tarkkuutta rooliinsa ja esittää rehellisen karskisti homoseksuaalisia piirteitä. Tuottajat ja Queen-yhtyeen jäsenet päättivät lopulta, että koomikko olisi korvattava jollain toisella näyttelijällä, joka ei pyrkisi niin voimakkaasti kärjistämään Mercurystä homokikkelipelleä.

Raju tanssikuuri

Elokuvaa tähdittävä Rami Malek ei joutunut ainoastaan pitämään elokuvaa tehdessään mojovia tekareita, vaan mies joutui kunnon koreografiarääkkiin. Koreografi Polly Bennet opetti Malekille kaikki Mercuryn maneerit. Silmäniskut, tanssiliikkeet, vartalonliikkeet ja miten mikkiä pidellään Mercury-tyyliin – kaiken piti olla täydellistä, ja kaiken Malek lopulta oppi.

Entäpä se laulu? Laulu toteutettiin kolmen henkilön yhteismiksauksella. Lauluissa kuullaan aidon Freddy Mercuryn, mutta myös Marc Martelin ja Rami Malekin ääntä. Kaikki nämä ovat miksattu yhteen. Samoin joissain dialogipätkissä kuullaan sekä Martelin että Malekin äänten hybridiä. Lopputulos on vähintäänkin maaginen.

4K-versio on kokonaisvaltainen kokemus

Bohemian Rapshody on huikea leffa. Se on maanläheinen, mutta eeppinen. Se kertoo hienosti, miksi Queen oli niin hieno bändi. Se saa yhtyeeseen perehtymättömän fanittamaan yhtä aikamme ikonisinta orkesteria ja se antaa viihdykettä koko rahan edestä.

4K-versio leffasta ei itsessään sisällä ekstroja, mutta mukana tulevalla BD-versiolla ne nähdään. Tarjolla on muutama huikea katsaus siihen, miten maaginen Live Aid -konsertti kyhättiin uudelleen leffaa varten. Lisäksi extroissa nähdään kuinka Rami Malek muutettiin Freddie Mercuryksi. Kokonaisuus on kiehtovaa ja silmiä avaavaa.

Bohemian Rapshody on täydellisin katselukokemus 4K UHD -versiona. Dolby Atmos -äänimiksaus ja timantinterävä ja yksityiskohtainen kuva on jotain, mitä ei nähty Suomen valkokankailla eikä muuten tulla näkemään suoratoistonakaan näin häviöttömänä.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Bohemian Rapshody
Edellinen artikkeliMikä auto Salama McQueen oikeasti on?
Seuraava artikkeliSteam ei jatkossa laske pelien arviointiin mukaan arvosanavääristymäpiikkejä
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.