Mainos
Räväkän Queen-yhtyeen räväkkä historia viihdyttää ja hypnotisoi katsojan. Paikkansa löytämisestä ja perheestä kertova tarina resonoi pröystäilystä huolimatta tavan tallaajaan. 

Frederick, tuttavallisemmin Freddy Mercury oli syntyjään nimeltään Farrokh Bulsara. Bulsaran perhe pakeni Sansibarin poliittisia kuohuja englantiin vuonna 1964, Freddyn ollessa 18-vuotias.

Nuoresta asti taiteesta kiinnostunut Mercury esiintyi kavereidensa bändeissä, ennen kuin pesti Smile-bändiin avautui. Smile-yhtyeen kautta Mercury tutustui mm. Brian Mayhin ja Roger Tayloriin.

Mainos

Uran edetessä Farrokh Bulsara vaihtoi nimensä Freddy Mercuryksi. Smilesta tuli monen mutkan kautta lopulta Queen-yhtye, jossa bändin pojat lähtivät lentoon. 1970-luvulla bändi jatkoi nousuaan ja lopulta Bohemian Rhapsody paukautti bändin rock-bändien kärkikastiin.

Seitsemän vuoden yhdessäolon Mary Austinin kanssa päättyi 1977, ja tästä alkoi Freddy Mercuryn kokonaan miehiin ja juhlimiseen suuntautunut elämä. Lukuisat rakastajat ja juhliminen jätti jälkensä Mercuryyn, ja hän saikin tietää AIDS-diagnoosistaan vuonna 1987. Yksityisyyttään visusti varjeleva Mercury kertoi tilanteestaan julkisesti vain päivää ennen kuolemaansa vuonna 1991.

Keskiössä kadonnut ihmissielu

Bohemian Rhapsody elokuva kertoo Freddy Mercuryn ja Queenin tarinan taiteellisia vapauksia sopivasti ottaen. Bryan Singer on kreditoitu ohjaajana, vaikkakin hän projektin loppuvaiheilla joutui jäämään pois.

Rami Malek on erittäin pätevä ja herkkä tulkitsemaan tarinan Freddy Mercuryna. Freddy tietää mitä haluaa, mutta ei silti koe kuuluvansa oikein minnekään.

Elokuvan tarinaa leimaa epäilys ja itsensä etsiminen, sekä perheenä kuvatun Queen-yhtyeen sisäiset draamat. Kosketuspintaa löytyy, vaikkakin Queenin ja varsinkin Mercuryn elämä on niin kaukana arkitodellisuusta kuin voi olla.

Queenin musiikeilla, mainioilla sivurooleilla (mm. Mike Myers tuottajaguru Ray Fosterina) ja jatkuvasti etenevällä hienovivahteisella ja mahtipontisella meiningillä ryyditetty tarina huumaa katsojan. Minun oli tarkoitus tutkia elokuvaa kriittisemmin, mutta roolisuoritukset, meininki ja Queenin musa imivät niin vahvasti mukaansa, että havahduin todellisuuteen vasta elokuvan päättyessä.

Rami Malek vetää huikean roolin

Rami Malek vetää Freddy Mercuryn hahmoon niin paljon tasoja, että katsojalle tulee sellainen olo, kuin Freddy olisi aina ollut vanha tuttu. Ei Malekin Mercury taatusti ole 1:1 aidon Mercuryn kanssa, mutta tämän tarinan puitteissa hän on millä tahansa mittarilla huikea illuusio. Humoristinen, röyhkeä, lempeä, kusipää, kaikkea sitä on Mr. Robot -sarjastakin tutun Malekin uskomaton suoritus.

Ison salin isoa viihdettä

Bohemian Rhapsody kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa, ja mieluiten isossa salissa. Näyttävässä ja tunnelmallaan täyttävässä elokuvassa on varmasti jokaiselle jotakin. Queenin mainioilla kappaleilla ryyditetty huumava eepos on bändistä, ihmisistä ja lähihistoriasta kiinnostuneille erittäin oiva valinta. Tarina toki ottaa erivapauksia, mutta saumat eivät näy päälle, kuin ehkä vannotuneimpien fanaatikkojen seurassa. Ota siis pieni riski, ja käy pöytään vanhan tuttusi, Freddy Mercuryn kanssa. Illasta tulee varmasti ikimuistoinen.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Bohemian Rhapsody
Edellinen artikkeliVoita Diablo 3 Nintendo Switchille eksklusiivisen suojapussin kera
Seuraava artikkeliRed Dead Redemption 2 sai arvosanansa – näin peli rankattiin maailmalla
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
bohemian-rhapsody-arvostelu-suuri-elokuva-suuresta-musiikki-ikonistaQueenin mainioilla kappaleilla ryyditetty huumava eepos on bändistä, ihmisistä ja lähihistoriasta kiinnostuneille erittäin oiva valinta. Tarina toki ottaa erivapauksia, mutta saumat eivät näy päälle, kuin ehkä vannotuneimpien fanaatikkojen seurassa. Ota siis pieni riski, ja käy pöytään vanhan tuttusi, Freddy Mercuryn kanssa. Illasta tulee varmasti ikimuistoinen.