Mainos
Border Bots VR on Worms-pelienkin takaa tutun Team 17:sta julkaisema VR-peli, jossa pelaaja astuu tullimiehen kumihanskoihin.

Voit myös kuunnella arvostelun audioversiona tästä:

Border Bots VR on peli, joka pyrkii tarjoamaan jotain poikkeuksellista pelimaailman massaan. Kyseessä on tullimiessimulaattori Job Simulatorin hengessä, jossa stressikäyrä nousee kilvan nautintomittarin kanssa. Mutta kumpaa on tarjolla enemmän, stressiä vai nautintoa?

Mainos

Olipa kerran tullimies

Pelin tarinassa ollaan siis ihminen robottien ylikansoittamassa futuristisessa maailmassa. Pelaaja saa ensimmäisenä ihmisenä vuosikymmeniin viran robottien tullissa, jonka läpi eri robotit pyrkivät pääsemään töihinsä. Pelaajan tehtävänä on olla erittäin tarkka ja huolellinen siitä, että tulliin tulevat robotit ovat juuri sellaisia kuin rekisteriotteessa sanotaan.

Pelin pääjuustoa on hengailla kopissa ja tehdä rajavalvontaa.

Rekisteriotteessa on tiettyjä speksejä, joiden on täsmättävä. Lisäksi robottien valmistajan logo löytyy jostain puolelta robottia ja kaiken on oltava mintissä, tai punainen leima läsähtää rajanylitysraporttiin.

Osa roboteista on kunniallisia, mutta osa yrittää kusettaa minkä kerkeää. Taitavia väärennöksiä ja vääriä tietoja saattaa löytyä varsinkin huomaamattomista yksityiskohdista, joten tarkkana saa olla.

Kaiken kukkuraksi pelaajaa kiusaa aika, jota vastaan on hyvä kamppailla bonusten toivossa.

Apunaan pelaajalla on pallomainen robotti Max, hologrammipuheluita soittava työnjohtaja ja koko ihmiskuntaa johtava topakka naisjohtaja.

Max on apurobotti, jota voi vaikka heittää tölkeillä.

Esimerkillinen VR-maailma?

Border Bots VR tuli arvioon PSVR 2 -formaatissa, joka näyttää ja tuntuu kaikin puolin yllättävän viimeistellyltä. Pelin kehittämiseen käytetty aika näkyy. Yksityiskohtia on paljon ja koko maailma tuntuu aidolta. Pelaajan kämpillä, eli pelin hubissa on oma 3D-tv ja täysin toimiva radio, jonka kanavia voi vaihtaa. Kaikkea voi hipelöidä ja tavaraa voi vaikka heittää ikkunasta ulos kadulle, jos roskaamisesta pitää.

Työnjohtaja kertoo, kuinka hommat toimivat. Hän antaa ohjeensa etänä hologrammipuhelujen muodossa.

Itse pelin looppi on toimia tullivirkailijana. Hommat alkavat helposti, mutta vaikeutuvat lineaarisesti. Luuppi toimii ja tuntuu palkitsevalta, vaikka stressikynnys onkin jatkuvasti korkealla.

Vaaranahan tässä on, että tullityön imu käy liian voimakkaaksi ja pelista intoutunut ihminen saattaa myöhemmin löytää itsensä oikeista töistä lentokentän liukuhihnalta tutkimassa epäilyttävien henkilöiden peräsuolta kokaiinipussien ratsaamiseksi.

Pelkistetty, mutta komea kokonaisuus?

Graafisesti pelin ilme on hyvin lastenelokuvamainen. Robotit ovat ystävällisen näköisiä ja maailma on värikäs ja sympaattinen. Estetiikan tyylisuunta ammentaa 1960-luvulta, vaikka pelissä eletäänkin jotain 2100-luvun aikaa.

Äänet ovat myös laatua ja etenkin äänen kolmiulotteisuus on hyvin tehty. Ympäristö tuntuu äänimaailmansa puolesta oikealta. Ja kummallista kyllä, PSVR 2:n piskuiset nappikuulokkeet tekevät hyvää jälkeä äänen toistamiseksi.

Pelaajan HUBina toimii oma kämppä, jonka työnantaja kustantaa palkan jatkeena.

Kannattaako ostaa?

Jos olet aina halunnut tietää, miltä tullissa vittuilu tuntuu, on Border Bots VR sinun pelisi. Border Bots VR:ssä pelaaja pääsee joko kieltämään tai hyväksymään. Mutta tarkkuutta ja stressinsietoa vaaditaan. Lopulta kyllä palkitaan.

Onhan tämä kertakaikkisen kunnollista vaihtelua tyypillisiin VR-peleihin. Erityiskiitokset peli saa siitä, että se on suunniteltu ja valmistettu hyvin.

Border Bots VR on analyyttisen ihmisen simulaattori, jossa kaikki patoutuneet tullivirkailijan fantasiat pääsevät käymään toteen, ilman pelkoa siitä, että sormia pitäisi tunkea kenenkän perseenreikään.

Mainos