Mainos
Brasilian sääntelyviranomainen on ensimmäisten joukossa hyväksynyt Microsoftin ehdottaman Activision Blizzardin oston.

Keskiviikkona maan talouspuolustuksen hallintoneuvosto (CADE) ilmoitti hyväksyneensä fuusion ilman rajoituksia.

– Call of Dutyn valtavan suosion vuoksi on järkevää päätellä, että jos Activision Blizzardin pelejä ei enää olisi saatavilla Sonyn konsoleilla, PlayStationin käyttäjät voisivat päättää siirtyä Xboxille tai jopa PC:lle saadakseen jatkossakin käyttöönsä sarjan pelejä, osa CADE:n yhteenvedosta kuuluu.

Mainos

– Toisaalta on myös järkevää olettaa, että jos tulevista Call of Duty -peleistä tulisi Microsoftin ekosysteemin yksinoikeus, PlayStation-brändille uskolliset pelaajat voisivat yksinkertaisesti hylätä sarjan ja siirtää kysyntänsä muihin peleihin, jotka ovat saatavilla heidän suosikkikonsolillaan.

– Tästä huolimatta ei voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, että Microsoft saattaa pitää kannattavana Activision Blizzardin pelien yksinoikeusstrategian käyttöönottoa, vaikka tämänsuuntainen päätös saattaisi johtaa siihen, että merkittävä osa myynnistä, käyttäjistä ja jopa Call of Dutyn suosiosta menetetään.

– Tämä johtuu siitä, että teoriassa tällainen strategia voisi osaltaan lisätä Xboxin myyntiä, laajentaa Game Passin tilaajapohjaa ja vahvistaa Microsoftin ekosysteemin verkostovaikutuksia, mikä kompensoisi lyhyellä aikavälillä pelien myynnistä saatavien tulojen menetyksen.

CADE:n tuomiossa todetaan, että sen mielestä yksinoikeussisältö on ollut erittäin tärkeää konsolimarkkinoiden kilpailulle ja yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka ovat johtaneet PlayStationin ja Nintendon asemaan markkinajohtajina.

– Yksinoikeuspelit ovat Microsoftin ja SIE:n välisen kilpailun mittapuu, vaikka yksikään yritys ei ole toistaiseksi kehittänyt tai hankkinut yksinoikeuspeliä, joka olisi ratkaisevasti muuttanut tasapainoa jonkin konsolin hyväksi. Tämä johtuu siitä, että omat yksinoikeuspelit eivät ole yhtä suosittuja ja tuottavat vähemmän tuloja kuin kolmansien osapuolten AAA-pelit, jotka ovat siihen asti saatavilla Xboxille ja PlayStationille.

– Kuten on jo todettu, Nintendo ei tällä hetkellä ole riippuvainen Activision Blizzardin sisällöstä kilpaillakseen markkinoilla. Sonylla puolestaan on useita edellytyksiä – maailman johtavan tuotemerkin vahvuus yli 20 vuoden ajan, laaja kokemus alalta, suurin käyttäjäkunta, suurin asennettu konsolikanta, vankka yksinoikeuspelien luettelo, kumppanuudet useiden julkaisijoiden kanssa, brändiuskolliset kuluttajat jne. – joiden pitäisi osaltaan auttaa säilyttämään PlayStationin kilpailukyky mahdollisessa operaation jälkeisessä skenaariossa, vaikka Activision Blizzardin sisältöä ei ehkä saisikaan enää käyttöönsä.

– Lisäksi on tärkeää korostaa, että CADE:n toiminnan keskeisenä tavoitteena on kilpailun suojelu keinona edistää brasilialaisten kuluttajien hyvinvointia eikä tiettyjen kilpailijoiden erityisten etujen puolustaminen.

– Loppujen lopuksi ei saa unohtaa, että lailla nro 12,529/2011 suojattujen oikeudellisten varojen haltija on kollektiivisuus eikä kilpailija/taloudellinen toimija yksittäisenä yksikkönä.

– Tässä mielessä, vaikka tunnustetaankin, että osa (Sonyn) PlayStation-konsolien käyttäjistä voisi päättää siirtyä Xboxiin, jos Activision Blizzardin peleistä – ja erityisesti Call of Duty -peleistä – tulee yksinoikeudella Microsoftin ekosysteemiin, SG/Cade ei usko, että tällainen mahdollisuus sinänsä muodostaa riskin kilpailulle konsolimarkkinoilla kokonaisuutena.

Brasilian sääntelyviranomainen oli yksi ensimmäisistä, joka jakoi julkisesti fuusioon liittyvää kirjeenvaihtoa, mukaan lukien ennennäkemättömän laaja pääsy Sonyn, Ubisoftin, Amazonin ja Googlen kaltaisten yritysten vastauksiin.

Päätös seuraa Saudi-Arabian kilpailuviranomaisen päätöstä, joka ilmoitti elokuussa, että sillä ei ole ”mitään huomautettavaa” ehdotettua pelialan yritysostoa vastaan.

Ehdotettu 68,7 miljardin dollarin yrityskauppa on tällä hetkellä sääntelyviranomaisten tarkastelun kohteena eri puolilla maailmaa, koska kilpailuongelmat ovat herättäneet huolta peliteollisuuden lisääntyvän keskittymisen aikana.

Keskiviikkona julkaistun raportin mukaan Yhdysvaltain liittovaltion kauppakomissio (FTC) voi tiettävästi tehdä päätöksen Microsoftin ehdottamasta Activision Blizzardin ostosta marraskuun loppuun mennessä.

Yhdistyneen kuningaskunnan kilpailuviranomainen ilmoitti puolestaan tiistaina, että se on asettanut 1. maaliskuuta 2023 määräajaksi, johon mennessä se julkaisee kauppaa koskevan tutkimuksensa tulokset.

Mitä seuraavaksi?

Microsoft jätti virallisesti Activision Blizzardin ostoa koskevan ehdotuksensa Euroopan komissiolle viime perjantaina.

Euroopan kilpailuviranomainen on asettanut alustavaksi määräajaksi 8. marraskuuta, jolloin sen on joko hyväksyttävä kauppa tai siirryttävä toiseen, yksityiskohtaisempaan tutkimusvaiheeseen, kuten CMA päätti äskettäin tehdä.

Mainos