Mainos
Seikkailua tulevaisuudesta – tai ainakin niin Creative lupailee markkinoidessaan uusia Creative SXFI Gamer -pelikuulokkeitaan. Pitävätkö markkinapuheet lupauksensa?

Creative Labs on monelle tuttu äänituotteiden kategoriassa kuten Whirlpool on pesukoneille, Fender kitaroille ja ESLA kotimaisille potkukelkoille. Laatu kajastaa näistä nimistä, mutta ajan runnoessa eteenpäin ja kilpailun kiihdyttäessä vauhtiaan on joskus laadusta tingitty huonolla menestyksellä. Nyt Respawnin bondageluolaan on köytetty Creativen uusin SXFI Gamer -langallinen pelikuulokesetti ilman turvasanaa ja nyt nähdään kestävätkö luurit loppuun asti?

Mikkä nä o?

Creativen pelikuulokesetti SXFI Gamer on pelaajille ja vähän enemmän pelaajille suunniteltu innovaatio, joissa laatu, sekä hinta kohtaavat hyvin. Sisuksiin rakennettu SX-FI tekee äänimaisemasta juuri omaan korvaan veistellyn kokemuksen, sillä SX-FI applikaatiolla kuvataan omat korvat, jonka jälkeen algoritmit tekevät loput. Headset toimii PC:llä ja kaikilla nykypäivän konsoleilla, mutta Souljaboyn piraattimasiinasta ei ole toimitukseen tullut vahvistusta.

Mainos
RGB-valot ovat läsnä tässäkin.

Kesän kuumimmat tangat?

Vaikka SXFI Gamer on siunattu lempinimellä SexyFi, eivät ne kovin hottia muotia ole – mutta eivät missään nimessä ole rumatkaan. Simppeli musta design miellyttää kriitikon silmää ja kuppien ulkokuorta komistaa RGB-valaistus (teoriassa) 16 miljoonalla värivaihtoehdolla, jotka voi itse säätää haluamaansa sävyyn PC:lle ja Macille saatavalla softalla.

Korvakupit ovat standardikokoa ja istuvat korville hyvin, joskin raskaan 349 gramman painonsa vuoksi alkavat ne painaa parin tunnin session jälkeen.

Pääpannassa on hyvin ohut kerros vaahtomuovia nahkakuosilla vuorattuna ja luulisi sen olevan raskasta nutturalle ja manbuneille. Toisin kävi, kiitos hyvän tasapainotuksen.

1.3 metrin punottu kevlar-USB-kaapeli on tyylikäs ja lyhyt, varsinkin jos saatavilla ei ole esimerkiksi näppäimistöä USB-liitännällä. 3.5 mm audiokaapelilla hommakin hoituu, mutta karsii RGB-valaistuksen pois. Valittavana on joko USB-A, USB-C tai 3.5 mm -audioliitäntä. Langatonta vaihtoehtoa ei näissä valitettavasti ole.

Mikrofoni on perinteistä irroitettavaa sorttia, ilman mitään turhia krumeluureja. Mikin päässä oleva punainen valo kertoo mikin olevan päällä.

Simppeli design – me likee!

Kuulokkeiden sivussa ovat klassikkonapit eli mute, volumesäädin, RGB-valot ja SX-FI. Liitännöissä 3.55 line-in ja USB-C.

Miltä ne kuulostavat?

SXFI Gamerin äänenlaatu on yksinkertaisesti loistava. Näin mehukasta bassoa en ole tämän hintaisissa kuulokkeissa ikinä tavannut ja se vetääkin vertoja ihan studiokamoille.

Diskantin ja basson välinen avioliitto toimii todella hyvin erottaen ne selvästi, sillä jokainen meistä kaipaa omaa aikaa. 24-bit/96 khz:n kanssa.

5.1- tai 7.1-virtuaalinen tilaääni on parhaimmasta päästä, ja varsinkin 7.1, joka ei mene tukkoon vaikka peliruudulla tai leffassa tapahtuisikin enemmän asioita.

Kauhupeli Visagea näillä vehkeillä 7.1-tilaäänellä kuorrutettuna on järkyttävä kokemus enkä tarkoita tällä huonoa. Päinvastoin. Jos peli oli ennestäänkin jo hyvin pelottava, on se nyt varmasti ruskeita raitoja pikkareihin tuova elämys.

Käyrät kuntoon vaikka piirtämällä

SXFI Control -softalla voi lennosta vaihtaa stereon, 5.1:n ja 7.1:n väliltä ja ekvalisaattorilla hienosäätöä bassoihin, keskiääniin ja ylä-ääniin.

iOS- ja Android -laitteille tehdyllä SXFI-applikaatiolla saa SX-FI-teknologiasta kaiken irti, joskin applikaation käytettävyys on kankeaa. Luot tilin, otat korvista kuvat, algoritmit tekevät hommansa, softa auki PC:llä, linkitys applikaatioon ja SX-FI-techi on käytössä. SX-FI:n saa kätevästi päälle tai pois luurien sivulla olevasta napista. Napin alta avautuu myös Battlemode-asetus, jolla räiskintämoninpeleissä esimerkiksi Call Of Duty: Warzonessa vihollisten askeleet erottuvat todella hyvin, ja onkin allekirjoittaneella nykyisin vakiintunut asetus.

SX-FI tuo lisäpontta äänimaailmaan ja livekonserttitaltiointia katsottuna ajoittain kuulostaa siltä, että olis itse paikan päällä jota tällä teknologialla Creative hakeekin erottuakseen joukosta. Tätä immersiota ei valitettavasti tule läheskään aina, mutta kun se toimii se on herkullista nektaria korviin kaadettuna. Billie Eilishin 8D-musiikkikipaleet ja Tucker Zonen 3D Sound Experience -testipätkät kuulostavat järjettömän hyviltä ja ennenkaikkea realistisilta.

Mikrofonin äänenlaadusta sananen

CommanderMic-nimellä kulkeva irroitettava ja taipuisa mikki on paljon hehkutettu, mutta kakkoslaadun lankusta jää ikävästi tikkuja sormiin. Mikin täytyy olla juuri oikeassa kohtaa, jotta muut kuulevat äänesi.

Mikrofonissa on myös oman äänen monitorointi, eli oman äänen kuulee kuten radiokuulokkeista ja ammattitason monitoreista.

Vastapelaajilta audion laatua kysellessä eivät he useasti edes kuulleet mitä olin sanomassa ja vaihto takaisin pöytämikkiin oli luonnollinen valinta. Mikillä kyllä pärjää jos muita vaihtoehtoja ei ole saatavilla.

CommanderMic, eli komentomikki.

Pysyyks ne pääs olleska?

Pysyvät. Ja hyvin pysyvätkin. Kuulokkeet istuvat tiukasti kaaliin, eivätkä hevin heittäydy lattialle äärimmäisen headbangauksen jälkeen. Säätömahdollisuutta on taatusti riittävästi kaiken kokoisille kupoleille, paitsi jos olet John Lithgow elokuvasta Coneheads (Jonnet, älkää edes vaivautuko).

Pääs pysyy!

Kapseleiden kupit ovat pehmoista älyvaahtoa ja kupit liikkuvat muutamia senttejä jokaiseen suuntaan jolloin ne sopivat korviin kuin korviin, mutta kuulokkeiden suhteellisen raskaan painon vuoksi korvat väsyvät muutamien tuntien käytön jälkeen. Tämä ovat kieltämättä makuasa ja joidenkin hörödumbot jaksavat kantaa isompaakin taakkaa.

Loppukaneetit ja kannattaako ostaa?

Creativen SXFI Gamer -pelikuulokkeet ovat parhaimpia luureja, mitä olen koskaan testannut ja ne menevät ehdottomasti ykkösvalinnaksi tästä lähtien. Langattomuus ja mikin keskinkertainen laatu tuovat pientä miinusta, mutta itse pidän langallisesta vaihtoehdosta äänenlaadun vuoksi, vaikka välillä kaapeliin koskeminen kuuluukin korviin asti ärsyttävän rahinana, joka tosin katoaa kyllä kun pelit laittaa päälle.

SXFI Gamer on sihisevän seksikäs pakkaus, joka on jokaisen pennin väärti. Jatkoon!

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Creative SXFI Gamer
Edellinen artikkeliNvidia RTX 3090 -näytönohjain saattaa olla jopa kohtuuttoman kallis
Seuraava artikkeliSeuraava Epic Storen ilmaispeli on veikeä murhapähkinä
Juha-Matti, eli kansansuulla Jusku, on Respawnin kokovartalokoomikkokriitikko, jonka kärkkäät ajatukset ja villit oivallukset tekevät peliarvioiden lukemisesta astetta hervottomampa. Jusku on myös yksi Respawn.fi Podcastin vakioäänistä. Myös aiheuttaa kaaosta lakkoilemalla ahkerasti!
creative-sxfi-gamer-arvosteluCreative SXFI Gamer -peliheadsetti on loistava valinta pelaamiseen ja elokuvien katseluun.