Mainos
Muistatko Disneyn klassikkoanimaation, 101 dalmatialaista ja sen pääpahiksen Cruella de Vill -naisen? Cruella-elokuvan myötä pääsemme näkemään, miten naisesta tuli niin soraisa. 

Jotta voidaan kertoa Cruella-elokuvasta, pitää palata ajassa taaksepäin. Walt Disney Pictures teki Dodie Smithin lastenkirjan, Satayksi dalmatiankoiraa pohjalta animaatioelokuvan 101 dalmatialaista vuonna 1961. Animaatiosta muodostui heti järjetön hitti. Elokuva on niin ajaton, että se on kestänyt oivasti aikaa vielä tähänkin päivään asti.

101 dalmatialaista -elokuvan tarinassa Anitan ja Rogerin dalmatialaiskoirat, Pongo ja Perdita, saavat viisitoista ihastutavaa pientä pentua. Perheen ilon pilaa turkiksia rakastava nainen, Cruella de Vil, joka tahtoisi ostaa Pongon ja Perditan jälkeläiset. Eräänä iltana murtomiehet Jasper ja Jesper sieppaavat koko pentueen ja soppa on valmis.

Mainos

Mutta kuka on tuo Cruella de Vil, miksi hän vihaa dalmatiankoiria ja miksi hän oli niin ilkeä? Siihen Disney haluaa pureutua seuraavassa live-action-elokuvassaan, joka kantaa yksinkertaisesti nimeä Cruella.

Kauniit ja rohkeat, Lontoo

Cruella kertoo sen, miten vähän villistä, mustavalkotukkaisesta, sympaattisesta ja todella luovasta tytöstä muodostuu ahne ja ilkeä Cruella de Vil.

Kaikki alkaa 1960-luvulta, jolloin Estella kohtaa traagisen perhetapahtuman. 1970-luvulla Estella päätyy Lontooseen, jossa hän haluaa muotimaailman huipulle. Sinne hän kiipeääkin, mutta saa vastaansa Lontoon suurimman muoti-imperiumin narsistisen toimitusjohtajanaisen, joka ei kaida keinoja Estellan eliminoimiseksi.

Kyllä, tämä on siis elokuva muotisuunnittelun maailmasta, siinä missä Kauniit ja rohkeatkin.

Väkivalta luo väkivaltaa

Elokuva esittelee uskottavasti sen, miten ihmisestä tulee julma. Lapsena koetut vastoinkäymiset, kaltoinkohtelut ja haasteet muokkaavat ihmisen aivoja siten, että inhimillisyyttä painottava aivokorteksi ei aktivoidu aina kuten pitää. Väkivalta luo väkivaltaa, joka johtaa pahan kierteeseen; omistaja potkaisee koiraa, koira puraisee kissaa, kissa tappaa hiiren.

Kosto on tässäkin tarinassa pääajatuksena, koska lapsuudessa koettu vääryys sitä vaatii. Myös paskaa geeniperimää muistetaan havainnoida naisen ilkeyden juurisyynä.

Onko se siis hyvis vai pahis?

Elokuvaa tähdittää Emma Stone, joka tuli tutuksi Zombieland-leffan sivuroolista suurisilmäisenä hottiksena ja voitti sittemmin ansioillaan Oscarin musikaalielokuvasta La La Land. Eli pelkästä kaunokaisesta ei ole Stonen kohdalla kyse ja sen huomaa myös Cruella-elokuvassa.

Onko Emma Stone lopulta nappivalinta Cruellaksi. Animaatiossa de Vil oli vastenmielinen naapurin hienostorouva, johon ei koskisi edes aseen piipulla. Stone on puolestaan todella kaunis ja viehättävä kaikissa lookeissaan. Onhan tässä ristiriitaa.

Stone on nappivalinta rooliinsa siksi, että elokuva kertoo muotisuunnittelusta ja muodista. Sellaisessa estetiikka on välttämättömyys, joten näppylänenäinen noita tuskin olisi ollut samaistuttava ja sympaattinen päähenkilö.

Kenelle?

Itselläni odotukset elokuvaa kohtaan ovat pienet sillä Cruella de Vil oli jo animaatiohahmona vastenmielinen. Cruella elokuva kuitenkin yllättää kertakaikkisesti. Se on synkkä, mutta vauhdikas, kiinnostava ja todella toimiva tapaus, joka kannattaa ehdottomasti ottaa katselulistalle, mikäli 101 dalmatialaista -elokuva on tullut katsottua edes kerran. Cruella ei kuitenkaan vaadi1960-luvun animaatiota pohjalle, mutta tällöin kannattaa varautua muotiseikkailuun Lontoon muotiskenen kuumimmassa ytimessä.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Cruella
Edellinen artikkeliValve on kehittelemässä käsikonsolin kuuloista laitetta nimeltä SteamPal
Seuraava artikkeliUncharted 4 on tulossa PC:lle
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
cruella-arvosteluOdotukset Cruella elokuvaa kohtaan ovat pienet, mutta elokuva yllättää kertakaikkisesti. Se on synkkä, mutta vauhdikas, kiinnostava ja todella toimiva tapaus, joka kannattaa ehdottomasti ottaa katselulistalle, mikäli 101 dalmatialaista -elokuva on tullut katsottua edes kerran.