Mainos

Mikä on helvetti? Tietokonepeli Doom esitteli sen mahtavina linnoituksina joissa pinkit ja punaiset perkeleet repivät merijalkaväen sotilaat riekaleiksi. South Parkin helvetissä Saddam Hussein pitää pilkkanaan itse Luciferia. Kauko Röyhkä ja Riku Mattila lensivät laulussaan kohti helvettii jossa yksinäistä ihmistä ei tunne kukaan. Kuuluisin kuvaus kadotuksesta on kuitenkin Dante Alighierin 1300-luvulla kirjoittamassa teoksessa Jumalainen näytelmä.

Animaatioelokuva Dante’s Inferno keskittyy Jumalaisen näytelmän Helvetti-osioon. Danten morsian Beatrice (Vanessa Branch)kaapataan paholaisen valtakuntaan, eikä uskollinen soturi voi tehdä muuta kuin lähteä pelastusmatkalle. Oppaana on roomalainen runoilija Vergilius, joka johdattaa Danten (Graham McTravis) yhä alemmas pitkin helvetin tasoja kohti alimmaisella piirillä odottavaa Luciferia (John Vickery). Pelastusmatkan aikana paljastuu Danten synkkä menneisyys kun ristiretkillä tehtyjen julmuuksien ja petosten seurauksina syntyneet demonit hyökyvät niskaan.

Helvetin kökkäreet

Mainos

Elokuva pohjautuu kirjan pohjalta tehtyyn konsolipeliin, mikä näkyy kuvallisena ilotulituksena ja jatkuvana toimintana. Moraalisaarna on varsin verinen, sillä Dante karjuu, raivoaa ja silpoo miekallaan kaiken mikä tulee vastaan. Sarvipäät ja sekasikiöt ovat groteskin näköisiä, ja synkkiä helvetin maisemia katselee mielellään näin television välityksellä. K15-leima on lätkäisty kotelon kanteen, eikä suotta, sillä luvassa on seivästyslaitteita ja jopa animoituja tissejä.

Dante sivaltaa kirveksellään kaikki vastaantulijat

Kyseessä on kuuden eri ohjaajan näkemys tarinasta, joten kuolemansyntien mukaan eri osioihin jaetussa elokuvassa on jonkin verran ainakin visuaalista vaihtelua. Esimerkiksi Danten hahmo muuttuu toteuttajasta riippuen tyylikkäästi riutuneesta jännekimpusta anime-lihaskasamörmyskäksi. Osa ratkaisuista toimii, osa ei, mutta digipokemonbantsukemitänäitäon-tyyppiseltä kuralta sentään vältytään ja taso pysyy pääosin korkealla.

Pokemon metsikkö

Ääninäyttelijät onnistuvat työssään erinomaisesti, ja esimerkiksi Danten karjunta soi päässä vielä viikkoja elokuvan katselemisen jälkeenkin.

Vimmainen tarina tempaa mukaansa, ja uusia jippoja ja paljastuksia vyöryy silmille jatkuvalla syötöllä. Mikäli olet ylpeä, kateellinen, vihainen, laiskuri, ahne, ylensyöjä tai himokas, katso tämä elokuva niin osaat orientoitua piinaavaan ikuisuuteen. Mikäli et tunnista itsessäsi mitään edellä mainittua piirrettä, olet todennäköisesti ameeba. Kannattaa tarkistaa asia.

Extroista löytyy viisi Animatic-kohtausta ja konsolipelin traileri.

SA
 

Mainos