Mainos
Rob Lettermanin visio supersuositusta japanilaisanimaatiosarjasta kohtaa Detective Pikachu -pelin, yhdistäen siihen aimo annoksen Deadpool-Reynoldsia.

Pokémon Detective Pikachu -elokuva pohjautuu japanilaiseen Pokémon-universumiin, josta saatiin yliannostusta 2000-luvun puolella ilmiön rantautuessa Länteen. Pokémon sai alkunsa kuitenkin jo vuonna 1996 Satoshi Tajirin kehittämästä Nintendon Game Boy:lle julkaistusta roolipelistä. Tunnetuin Pokémon-hahmo on koko tuotesarjan maskotti, keltainen sähköhiiriolento Pikachu, josta tämäkin leffa kertoo.

Mainos

Itsestäänselvä dekkari

Detective Pikachu pohjautuu löyhästi saman nimiseen, vuonna 2018 valmistuneeseen videopeliin, jossa keltainen salamarotta, Pikachu joutuu katoamismysteerin äärelle. Tarina avataan kuitenkin laajemmin, siten että katsoja saa hyvän yleiskäsityksen koko Pokémon-kulttuurista ja brändistä.

Leffan tarinassa Pikachun ihmiskumppani on kateissa ja muisti on mennyt. Samaan aikaan 21-vuotias Tim-poika saa kuulla etsiväisänsä kadonneen. Tapaus johdattaa Timin ihmisten ja taskuhirviöiden asuttamaan metropoliin, jossa Tim kohtaa sattumalta Pikachun. Kohtalot löytävät nopeasti yhteistä, joten on aika ottaa suurennuslasi karvaiseen kouraan ja selvittää missä etsiväfaija luuraa.

Toimivaa viihdettä lapsille

Ohjaaj Rob Letterman on halunnut luoda elokuvasta vanhan kunnon dekkarin Yksin kotona -elokuvan tyylisellä twistillä. Yhteys on omituinen ja kaukaa haettu, eikä se oikeastaan viestiydy läpikään, paitsi yhden easter eggin kautta, jonka Yksin kotona -elokuvat nähneet voivat huomata.

Detective Pikachu on dekkari, joka on suunniteltu lapsille. Sen käänteet ovat todellakin perinteisiä, sillä aikuiselle niissä ei ole ainuttakaan yllätystä. Lisäksi Ryan Reynoldsin tulkinta sähinkäis-Pikachusta muistuttaa liikaa Deadpoolia, joten kontrasti on tässäkin suhteessa sekava.

Itse tarina soljuu ihan hyvällä rytmillä ja viihde toimii, mutta elokuva on kaikessa kokonaisuudessaan tylsähkö. Lopussa tietenkin rymistellään, jolloin toimintaa kaipaavat katsojat saavat orgasminsa.

Katsoin elokuvan 13-vuotiaan pojan kanssa, joka piti näkemästään, vaikka ei ollut Pokémon-sarjaan aikaisemmin saanutkaan mitään kosketuspintaa. Elokuva tuntuu siis purevan kohderyhmäänsä kuten pitääkin. Tästä plussaa.

Kannattaako ostaa?

Pokémon Detective Pikachu on 4K-kuvalla ja mahtavalla Dolby Atmos -ääniraidallaan teknisesti maukas. Harmillisesti resoluutio paljastaa monet animaatiot liiankin animaatoiksi, joka vie jo uskottavuutta. Lisäksi tuhdin kuuden ekstrateoksen paketti, sekä mahdollisuus katsoa elokuva Detective Mode -tilassa tuovat kyllä lisäarvoa lapsikatsojalle.

20–30-vuotiaan Pokémon-fanin kannattaa kuitenkin pysyä niissä peleissä ja 2000-luvun Pokémon muistoissaan ennemmin. Pokémon Detective Pikachu on lapsille suunnattu toimintadekkari, joka lupaa enemmän kuin antaa.

Mainos