Mainos
90-luvun yksi legendaarisimmista toimintaelokuvasarjoista on vihdoin julkaistu Blu-ray –painoksena kaikkien neljän elokuvan voimin.

Ensimmäinen Die Hard nosti Bruce Willisin kaikkien tietoisuuteen ja yhdeksi suosituimmaksi action-tähdeksi Schwarzeneggerin ja Stallonen rinnalle. Elokuvassa saksalainen terroistijoukko kaappaa Los Angelesissa vastavalmistuneen pilvenpiirtäjän hallintaansa, useiden kymmenien panttivankien kera. Sattumalta taloon joutunut newyorkilaispoliisi John McClane (Willis) päättää pelastaa vaimonsa ja koko talon pahojen poikien kynsistä. Luvassa on yksi viihdyttävimmistä toimintaleffoista, joita on Hollywoodissa tehty.

Toinen Die Hard (Die Hard 2: Die Harder) jatkaa samaa kaavaa, mutta Suomen menestyksekkäimmän ohjaajan, Renny Harlinin luomuksena. Tällä kertaa McClane on jumissa lentokentällä joka kaapataan. McClanen eukko on taas pattitilanteessa, mutta tällä kertaa lentokoneessa, joka ei pääse laskeutumaan. Harlinin pätkä ei ole yhtä hyvä kuin ykkösosa, mutta kuuluu ehdottomasti klassisimpiin action-rainoihin.

Kolmas Die Hard (Die Hard With a Vengeance) ilmestyi 1990-luvun puolella ja sisälsi jo Tappava Ase -elokuvista tutun musta-/valkoihoinen vastakkainasettelun, joka johtaa ylimpään ystävyyteen. McClane joutuu tällä kertaa juoksemaan ympäri New Yorkia purkamassa pommeja, joita saksalaisterroristi on kylvännyt ympäriinsä. Vahingossa soppaan joutunut musta rasistimies (Samuel L. Jackson) viihdyttää vihaisella otteellaan alusta loppuun varsin onnistuneesti. Die Hard 3 – Koston enkeli on ykköstä ja kakkosta kehnompi leffa, mutta ehdottomasti katsomisen arvoinen.

Mainos

Neljäs Die Hard (Live Free or Die Hard tai Eurooppalaisittain Die Hard 4.0) valmistui 12-vuotta kolmosen jälkeen vuonna 2007. Elokuvassa McClane yrittää estellä tietokonehakkereiden julmia aikeita ja joutuu toinen toistaan kusisempaan tilanteeseen. Efektit on luotu modernilla CGI-tekniikalla ja se näyttääkin varsin kalliilta. Bruce Willis on luonnollisesti 19-vuotta vanhempi kuin ykkösessä, mutta tämä ei tahtia hidasta. Die Hard 4 kuuluu allekirjoittaneen mielestä viihdyttävimpien Die Hardien joukkoon.

Die Hard Quadrilogy -Blu-ray-boxi on Die Hard -faneille aivan pakko hankinta. Leffojen kuvanlaatu vastaa alkuperäistä elokuvateatterikokemusta, varsinkin kun leffat heijastaa Full HD-tykillä isolle kankaalle ja kuuntelee uudelleenmasteroidut ääniraidat kunnon äänentoistimilla. Wooferi jytisee kiitettävästi kun lentokoneet putoilevat ja pilvenpiirtäjät räjähtelevät. Kuvanlaatu paranee leffasta toiseen, sillä kameroiden optiikat ovat 19-vuoden aikana kehittyneet melkoisesti.

Bonuksina kiekoilta löytyy perinteikkäät making of -setit ja kommenttiraidat, mutta mitään uutta verrattuna DVD-boxien extroihin ei ole. BD-kokoelman pointti onkin leffojen audiovisuaalisen laadun virheettömyydessä.

Mainos