Mainos

Alue 9 on paikka jonne 20-vuotta sitten Johannesburgiin saapuneet heikkokuntoiset ja nälkiintyneet  alienit on sijoitettu. Rappeutuneita muukalaisia on pallollemme haaksirikkoutunut vaivaiset 1,8 miljoonaa ja he ovat luoneet täysin oman ghettonsa kyseiselle paikalle. Valtioiden välinen suurorganisaatio MNU joka ylläpitää Alue 9:ää, päättää kuitenkin siirtää rapujen näköiset alienit vieläkin ankarampiin olosuhteisiin, hyvin kauas pois ihmisten ulottuvilta. Pääsyynä siirtoon ei kuitenkaan ole ihmisten pelko katkarapujen invaasiosta vaan muukalaisten mukanaan tuoma kiehtova aseteknologia. Aseet ovat massiivisia tuhonkoneita, jotka MNU on onnistunut kaappaamaan haltuunsa, mutta ne toimivat ainoastaan rapuelikoiden oman DNA:n voimin eli ihminen ei siis voi näitä aseita käyttää.

    MNU:n johtaja värvää tyttärensä miehen Wikus Van De Merwen (Sarlto Copley) siirto-operaation johtajaksi. Wikus joutuu kuitenkin yllättävän bakteerin saastuttamaksi ja alkaa itse muuttua pikkuhiljaa merenelävän näköiseksi Dr. Zoidbergiksi. MNU ottaakin Wikuksen vangikseen ja huomaa että tämä pystyy nyt käyttämään muukalaisten asetekniikkaa. Wikus ei ole vangitsemisesta mielissään ja pakenee MNU:n tiloista kohti ainoaa "turvallisempaa" paikkaa, sitä ainoaa josta häntä ei osata etsiä.

 

Mainos

Tehostemaailmasta uraansa aloitellut ohjaaja Neill Blomkamp onnistui saamaan Sormusten Herran Peter Jacksonin puolelleen ja n. 30 mijoonan dollarin budjetilla väsätty District 9 saatiin tuotantoon. Jälleen kerran kyseessä on elokuva josta huokuu käsikirjoituksen tärkeys. Vaikka elokuva on täynnä visuaalista ilotulitusta, massiivisia erikoistehosteita ja huikea ääniraita, ovat ne vain tukemassa loistavaa tarinaa eivätkä toisin päin. Vaikka juoni on yksinkertainen, on siihen taitavasti upotettu draamaa ja vakava viittaus rasismiin. Dokumenttiin sekoitettu kerrontatapa on upotettu uskomattoman kiinnostavalla ja onnistuneella tavalla kuljettamaan elokuvan tarinaa. Dokumentarisuuden ja elokuvallisuuden raja sulautuu tehokkaasti, eikä katsoja loppujen lopuksi tiedä katsooko nyt leffaa vai tositapahtumiin perustuvaa 45 minuuttia -ohjelmaa. 

 

Tekniikaltaan paketti on mehukas. Leffa toimitettan sinisessä Blu-ray -paketissa sekä BD että DVD-versiona. BD-versiossa on tuttuun tapaan käsittämättömän terävä kuva ja ultimaattinen DTS HD Masteraudio 7.1 -ääniraita. DVD-versiossa kuva on luonnollisesti 5x suttuisempaa, mutta sitä voi katsoa miltä läppäriltä tai auto-DVD-soittimelta tahansa. BD-kiekon bonuksia on roppakaupalla ja sieltä löytyykin mm. 22 poistettua kohtausta, elokuvapäiväkirja ja erittäin päteviä dokumentteja esim. Wikuksen muodonmuutoksen maskeeraamisesta, improvisaationäyttelemisestä ja designin sekä animaation luomisesta. Kaiken kukkaraksi disketiltä löytyy vielä täyspitkä ohjaajan kommenttiraitakin.

 

Kokonaisuutena District 9 on scifi leffojen parasta antia, sillä tämä on sitä sci-fiä joksi scifi on luotu, eikä mitään Will Smithin säestämää trendi-lasersotaa.

 

KE

Mainos