Mainos
Seikkailija, rakentaja, kymppimies, arkkitehti, pormestari ja juoksupoika. Dragon Quest Builders 2 jatkaa esiosansa jalanjäljissä seikkailun ja palikkarakentelun maastossa iskien pelaajan useaan rooliin yhtä aikaa.

Dragon Quest Builders 2 ammentaa tarinaansa vuosien takaisesta Enixin Nintendo Entertainment Systemille, eli NESille, julkaistusta JRPG-pelistä nimeltään Dragon Quest 2 (1987). Länsimaissa samainen peli ilmestyi vuonna 1990, niin ikään Dragon Warrior 2 nimikkeellä.

Mistä tarinassa on kyse?

Pelin tarinassa DQB2-kirkko on kieltänyt luomisen ja pelin päähahmo hengailee muistinsa menettäneen Malrothin kera. Tarina vihjailee suuresta pahasta useaan otteeseen. Juonikuviot saapuvat pitkät valot päällä mutkistaan, mutta peli jaksaa silti yllättää.

Mainos

Laajoille alueille mahtuu paljon löydettävää, sekä hahmot ovat tällä kertaa paljon persoonallisempia. Siltä varalta, ettei joku osaa arvata, tai tunne tarinaa entuudestaan, jätän loput arvailun varaan. Tarina on mukavampi kokea, kuin lukea.

Mukana jälleen Dragon Questeille tuttua huumoria, joka tällä kertaa sai meikäläisen välillä nauramaan jopa ääneen.

Mitä uutta?

Lyhykäisesti Dragon Quest Builders 2 on ikäänkuin Dragon Quest -roolipelin kevyemmän version, Zeldojen seikkailuiden ja Minecraftin rakentelun yllättävän hyvin toimiva ristisiitos. Peli pitää hyppysissään juuri mielenkiintoisten hahmojen ja edelliseen osaan verrattuna hyvin tervetulleiden uudistusten kera.

Tällä kertaa päähahmo osaa juosta, tiettyjen tavaroiden kanssa, jopa liitää pitkin taivaita (a la Zelda: BoTW), aseet eivät enää kulu käytössä, jne. Päähahmo ei myöskään tule olemaan yksin, sillä kyläläisiä voi värvätä mukaansa, ja best friend Malroth kulkee lähes poikkeuksetta mukana. Malroth lyö kovaa ja hyökkää sinne minne pelaajakin, oli sitten kyse vihollisesta tai puusta. Malrothin voimien myötä, pelaajaan iskujen teho on olennaisesti vähentynyt edellisosaan verrattuna, mutta eipä tämä tuntunut juuri haittaavan.

Tekoälystä vihdoin hyötyä

Rakentelukin on saanut monenmoista uudistusta edellseen osaan verrattuna. Kyläläiset osaavat nykyään kerätä rakennustarpeita, poimia peltojen tuotoksia, kokata, taistella ja vaikka mitä muuta. Paras lisäys on se, että pelaaja voi siirtyä rakentajasta kymppimieheksi tai arkkitehdiksi, sillä kyläläiset tulevat auttamaan pelaajaa suunnitelmien pohjalta tehdyissä rakennelmissa. Siinä on kiva sitten nojailla lapioonsa kuin kaupungin työntekijä konsanaan, ja katsella kun rakennus rakentaa itse itsensä. Kyläläisillä on paljon uusia toiveita rakenteluiden suhteen, mikä pitää asiat mielenkiintoisina.

Huonetyyppien sisällä on myös viisi eri tunnelmatyyppiä, jotka vaihtelevat käytettyjen materiaalien ja koristeiden myötä. Kyläläiset voivat vaatia Coolia tai Cutea huonetta, ja matskut on valittava sen mukaan. Tämä tosin on vasta myöhemmän pelivaiheen mekanismeja.

Vaarilla ei ollut tarinasaarta

Ensimmäisessä DQB-pelissä oli muutama tarinaluku ja lukujen jälkeen hiekkalaatikkoversiona Terra Incognita. DQB2 uudistaa menoa niin, että keskusmaailmana toimiva saari on pelaajan vapaasti muunneltavissa, vaikka sisältää myös tarinallisia rakennustehtäviä. Tämän lisäksi on tarinaan liittyviä saaria, jotka vastavat hieman DQB:n lukuja.

DQB:ssa tarinalukujen välissä oli aina aloitettava nollista. DQB2-pelissä tavaraa ei voi raahata tarinasaarille mukaan, mutta varusteet voi. Takaisin tullessa keskussaarelle, saa pelaaja mukaansa sen mitä kantoi mukanaan.

Tarinasaaret ovat hyvin ominlaisiaan ja sisältävät tavallaan pienoistarinan, joka kytkeytyy osaksi isompaa kokonaisuutta. Tarinasaaren läpäistyään, saa pelaajaa osan kyläläisistä mukaansa keskussaarelle.

Pelilooppina tämä kaikki harhapolkuineen on hyvin koukuttavaa. Pelimekaniikkoja ja uudistuksia on paljon, ja kokonaisuus pysyy silti hyvin hyppysissä. Peli esittelee uusia asioita sopivalla rytmillä, eikä kaada kaikkea heti pelaajan syliin.

Grafiikat kelpotasoa

Palikkaisesta ilmeestään huolimatta Dragon Quest Builders 2:n maisemoihin on panostettu ja niillä on selkeästi omaa persoonaansa. Ensimmäisen osan hieman tummanpuhuvat värit ovat saaneet enemmän rapsakkuutta ja popsahtelevuutta. Värit suorastaan loistavat DQB2:ssa, mikä mielyttää silmää. Kirkkaampi väriloisto sopii Dragon Ball Z -sarjan luojan Akira Toriyaman Dragon Quest -peleihin luomaan graafiseen ilmeeseen, kuin tulipallo vastustajan silmään.

Musiikki ja äänitehosteet ovat sitä samaa, kuin kaikissa aiemmissa DQ-sarjan peleissä; joko siitä tykkää, tai se tulee verenä korvista ulos. Itselläni tämä vaihtelee joskus päivittäin.

Kumpi parempi; PS4- vai Switch-versio?

Tällä kertaa pääsin poikkeuksellisesti tekemään arviota sekä PS4- että Switch-versiosta. Rakentelu ja seikkailu imaisee aikaa kuin pikavipin takaisinmaksu palkkapäivän kolikoita, joten Switch oli luonnollisempi valinta minulle.

PS4 on graafisesti parempi kokemus isommalla resoluutiolla ja 60 kuvan ruudunpäivityksellään, mutta Switch ei paljoa häviä isompien koneen menolle – vaikkakin ruudunpäivitys on puolet hitaampi ja resokin heikompi.

Tämänkaltaisessa pelissä se ei haittaa, kun peli ei vaadi äkillisen ripulin pyttyyn saamisen kaltaisia refleksejä. Tarkalla lasilla katsottuna eron huomaa, ja PS4:sta Switchiin siirtyessä heikomman ruudunpäivityksen kyllä pistää merkille. Mutta tämäkin unohtuu, kun Switchillä jatkaa pelaamista. Toki pakko myöntää, että Switch hieman kyykkää, kun ruudulla alkaa olla hieman liikaa hässäkkää. Tämä ei onneksi kauaa kestä.

Heikompi Switch tuo tullessaan kannettavuuden ja outoa kyllä käännetyt hyväksyntä ja hylkäysnapit PS4-versioon verrattuna. Tätä ei saa myöskään muutettua, joten koin jatkuvaa aivopumppaa, kun jumppasin eri pelikonsoliversioiden välillä.

Jos ei omista molempia laitteita, voi kyllä suositella mitä versiota tahansa. Suosittelisin enemmän Switchiä juuri kannettavuuden ja koukuttavuuden puolesta.

Kannattaako ostaa?

Dragon Quest Builders 2 uudistaa sopivasti ja tuo mukanaan erilaisia mekanismeja ensimmäiseen osaan verrattuna. Tämä toimii molempia pelejä palvellen, sillä kumpaisellakin on samankaltaisuuksistaan huolimatta hyvin omanlaisensa pelillinen identiteetti. Jos piti ensimmäisestä osasta, voi tätäkin osaa suositella lämmöllä. Minecrafteihinsa enemmän tarinaa kaipaaville DQB2 on pakkohankinta.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Dragon Quest Builders 2
92 %
Edellinen artikkeliNeed for Speed Heat -mobiilisovellus toimii kuin tauti – helpompaa tuunausta kuin konsolilla
Seuraava artikkeliRyzen 3000 kiihdytti AMD:n prosessorit suomalaisten suosikiksi
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
dragon-quest-builders-2-arvosteluDragon Quest Builders 2 uudistaa sopivasti ja tuo mukanaan erilaisia mekanismeja ensimmäiseen osaan verrattuna. Tämä toimii molempia pelejä palvellen, sillä kumpaisellakin on samankaltaisuuksistaan huolimatta hyvin omanlaisensa pelillinen identiteetti. Jos piti ensimmäisestä osasta, voi tätäkin osaa suositella lämmöllä. Minecrafteihinsa enemmän tarinaa kaipaaville DQB2 on pakkohankinta.