Mainos
Christopher Nolan on yksi tämän hetken taitavimmista tarinankertojista. Tästä osoituksena ovat mm. Inception, The Prestige ja Dark Knight -trilogia. Dunkirk on Nolanin uusin, joka paneutuu vuoteen 1940, Toiseen maailmansotaan ja kertoo Ranskan Dunkerquen evakuoinnista.

Dunkerquen evakuointi, eli koodinimeltään Operaatio Dynamo, oli liittoutuneiden Toisessa maailmansodassa 26. toukokuuta – 4. kesäkuuta 1940 suorittama evakuointioperaatio, jossa Dunkerquen rannalta Ranskasta kuljetettiin kaikkiaan yli 338 000 sotilasta kanaalin yli Isoon-Britanniaan. Britit ja ranskalaiset joukot olivat joutuneet saksalaisten piirittämiksi Dunkerquen taistelussa.

Christopher Nolan kertoo evakuoinnista useammasta näkökulmasta. Leffa poukkoilee myös eri aikajanoilla, tehden katselukokemuksesta ajoittain hieman epäselvän, mutta silti loogisen.

Mainos

Dunkirk on niin väkevästi kerrottu ja tuotettu sotatrilleri, että se kestää helposti toisen katselukerran. Elokuva jopa paranee toisella kierroksella, sillä tarina on jo tuttu ja siitä aukeaa sen myötä uusia perspektiivejä.

Elokuva on kansainvälinen yhteistuotanto Britannian, Yhdysvaltojen, Ranskan ja Alankomaiden välillä, jonka vuoksi rahaa on ollut käytettävissä noin 100 miljoonaa dollaria. Lopputulos on todella sen näköinen. Elokuva on pullollaan toinen toistaan vaikuttavampia otoksia, joista on mahdoton sanoa edes 4K-versiota katsellessa, että onko kyseessä CGI:tä vai oikeaa lavastusta.

Digifilmiä ja IMAX-kikkailua

Nolan on myös jälleen kerran kikkaillut IMAX-kameralla, jonka vuoksi elokuva poukkoilee kahden eri kuvasuhteen välillä. Elokuvasta on kuitenkin yli puolet vaikuttavaa IMAX-kuvaa, joka pääsee oikeuksiinsa 4K-formaatissa. Yksityiskohtien määrä on älytön.

Dunkirk UHD on pilkottu kolmelle levylle. Yhdessä elokuva on 4K:na, toisessa tavallinen 1080p-BD ja kolmannessa on kaikki ekstrat. Lisukekiekko onkin vähintään yhtä kiehtova pala viihdettä kuin itse elokuva, sillä leffan massiivista tuotantoa avataan kaikilta tekemisen osa-alueilta.

Dunkirk on hieno kuvaus aikamme sotahistoriaa ja ennen kaikkea mahtava tarina useammasta näkökulmasta. Nolan osoittaa jälleen olevansa yksi aikamme taitavimmista ohjaaja-käsikirjoittajista.