Mainos

Urheiljana ja näyttelijänä tunnetun O.J. Simpsonin (Mies ja alaston ase -elokuvat) oikeudenkäynti reilun kahdenkymmenen vuoden takaa on yksi Yhdysvaltain suurimmista tapauksista lajissaan. Suomessakin noteerattu Simpsonin takaa-ajo ja sitä seurannut oikeudenkäynti herätti valtavaa kiinnostusta erityisesti Yhdysvalloissa. Tapausta onkin verrattu uudemman sukupolven vastineeksi John F. Kennedyn murhaoikeudenkäynnille.

American Crime Story on antologiasarja, jonka ensimmäinen tuotantokausi käsittelee kymmenessä jaksossaan O.J. Simpsonin tapausta. Kesäkuussa 1995 Simpsonin entinen vaimo Nicole Brown ja tämän miesystävä Ronald Goldman löydetään surmattuina. Vaikka silminnäkijöitä ei ole, todisteiden perusteella tekijäksi epäillään Simpsonia.

Varsin nopeasti tapahtumat eskaloituvat monella eri taholla. Niin syyttäjät kuin puolustuksesta vastaavat tahotkin kokoavat joukkojaan tapausta varten, josta tulisi yksi Yhdysvaltojen tunnetuimmista oikeudenkäynneistä. Varsin pian käy katsojallekin selväksi, että tapaus ei ole vain yksi muiden murhaoikeudenkäyntien joukossa. Luvassa on todellinen jännitysnäytelmä, jossa on kyse paljon muustakin kuin syyllisen löytämisestä, todisteista ja oikeuden toteutumisesta.

Mainos

O.J. Simpsonin tapaus on monella tapaa ainutlaatuinen. Siitä muodostui paitsi todella pitkäksi venynyt käsittely, myös monet murhatapauksen ulkopuoliset asiat tulivat esille oikeudenkäynnin aikana. Rotupolitiikka, Los Angelesin poliisilaitoksen harjoittama rotusyrjintä ja julkkiksena oleminen nousivat keskeisiksi seikoiksi oikeudenkäynnissä. Samalla tapausta pidetään ponnahduslautana tosi-tv-kulttuurin syntymiselle ja tähän vahvasti liittyvät myös Kardashianin perheen lapset vuosia myöhemmin.

Jos tapaus onkin jo sinällään kiinnostava, minisarjana American Crime Story: The People v. O.J. Simpson on mitä mainioin. Sarjan asetelma ja murhatapaus sinänsä jo ovat erittäin kiehtovia, ja lisäkiinnostavuutta tulee sarjan loistavista näyttelijävalinnoista.

Erityisesti syyttäjäkaksikkoa näyttelevät Sarah Paulson ja Sterling K. Brown sekä puolustuksen keskeisiä rooleja vetävät Courtney B. Vance ja John Travolta ovat osissaan suorastaan loistavia. Niin ikään on kehaistava Cuba Gooding Junioria Simpsonin roolista. Samaa tosin voi sanoa oikeastaan koko näyttelijäkaartista. Erityistä plussaa tulee myös hahmojen yhdennäköisyydestä tosielämän vastineidensa suhteen.

”Entistä kiinnostavampi sarja toki on jos ei tiedä oikeudenkäynnin lopputulosta”

Vaikka itse kuulun siihen ikäluokkaan, joka muistaa Simpsonin tapauksen ja sitä seuranneen tuomion, itse sarjan jännitystä ja kiinnostavuutta se ei haitannut tippaakaan. Entistä kiinnostavampi sarja toki on jos ei tiedä oikeudenkäynnin lopputulosta.

American Crime Story: The People v. O.J. Simpson on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen kiinnostavimpia oikeudenkäyntidraamoja. Noin kolmen vartin mittaiset jaksot luovat juuri sopivan mittaisen tarinankaaren murhatapauksen käsittelylle. Sarjaa voikin suositella kelle tahansa, joka ei kärsi allergiaa oikeudenkäyntitapauksista.

Dvd-julkaisun ekstroina nähdään puolituntinen ohjelma sarjan tekemisestä ja näyttelijävalinnoista. Ohjelma on myös teksitetty suomeksi.

Mainos