Mainos

Miten ihmiskunta reagoi kun avaruusolennot tulevat? Aiheesta on tehty kymmeniä elokuvia, mutta ei yhtään tällaista.

Ohjaaja Denis Villeneuve on tämän ajan scifi-ohjaajalupaus, kuten James Wan on toiminnan ja kauhun uusi Michael Bay. Villeneuve kertoo Story of Your Life -romaanin tarinan elokuvamuodossa, joka puolestaan kertoo avaruusmörrien kohtaamisesta realistisemmalla tavalla.

Amerikkalainen kielenkääntäjämestari Louise (Amy Adams) joutuu keskeyttämään pitämänsä luennon kun avaruusolennot saapuvat 12 aluksen voimin Maan ilmakehään. Yhdysvaltain armeija pestaa Louisen tiimiinsä, sillä hän on alansa paras ja omaa jo aiemmin käydystä operaatiosta johtuen suurimman turvaluokituksen. Louisen tehtävänä on yrittää tulkita avaruusolioiden puhuma kieli.

Mainos

Lähes 50 miljoonaa dollaria maksanut Arrival ei leveile räjähdystehosteilla tai limaisilla möröillä kuten Independence Day tai monet kaltaisensa. Mikäli leffalta odottaa sotapornoa, kannattaa Arrival skipata. Arrival on draamatrilleri, joka kietoo mystiseen syliinsä todella tiiviisti. Se piinaa ja pistää katsojan kämmenet hikoilemaan tavalla, jota kunnolliselta elokuvaelämykseltä sopii odottaakin.

Realismi ja visuaalisuus luovat huikean yhtälön

Villeneuve on panostanut elokuvan visuaaliseen kerrontaan pitkillä kertovilla kuvilla, nopeiden leikkausten sijaan. Tämä tyyli toimii ja saa katsojan tuntemaan olevansa läsnä tilanteessa.

Villeneuven panostus elokuvaan on vertaansa vailla. Ohjaaja teki kunnon taustatyöt kaiken tieteisfaktan selvittämiseksi ja vahvistamiseksi. Hän palkkasi useita tiedemiehiä elokuvantekoon mukaan, jotta kaikki olisi viimeisen päälle realistista. Villeneuve meni elokuvan esituotannossa jopa niin pitkälle, että kehitti yhdessä käsikirjoittaja Eric Heissererin kanssa kokonaisen avaruusoliokielen yli sadan erilaisen merkin voimin. Panostus kannatti, sillä elokuva on todella uskottava ja sen myötä pelottavan autenttinen.

arrival-arvostelu-muna

Leffaa tähdittävät avaruusolennot eivät ole perinteisiä limalonkeroita. Oddworld-pelien laarilla on käyty ja hahmosuunnittelussa on onnistuttu. Se mitä ei näe, on pelottavampaa kuin se joka on itsestäänselvää ja ymmärrettävää. Myös avaruusaluksissa on tuore, yllättävä käänne, joka selviää leffan alkupuoliskolla.

arrival-arvostelu-amyadams

Arrival on erilainen tarina ihmiskunnan ja avaruusolentojen ensikohtaamisesta. Se ei ole räiskintä, vaan jotain paljon syvempää, ns. likaista scifiä, joka vie avaruusolentoleffoja piristävästi uuteen suuntaan. Elokuva on helposti yksi vuoden parhaista scifileffoista.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Arrival
Edellinen artikkeliSyksyn suurimpia pelejä ei osteta enää entiseen malliin – EA ei huolissaan
Seuraava artikkeliLaitearvostelu: SanDisk iXpand – iPad- ja iPhone-asema
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
elokuva-arvostelu-arrivalArrival on erilainen tarina ihmiskunnan ja avaruusolentojen ensikohtaamisesta. Se ei ole räiskintä, vaan jotain paljon syvempää, ns. likaista scifiä, joka vie avaruusolentoleffoja piristävästi uuteen suuntaan. Elokuva on helposti yksi vuoden parhaista scifileffoista.