Mainos

Kun Briteistä New Yorkiin saapuvan otuksiin keskittyneen Scamanderin laukku päästää karkuteille muutaman otuksen, alkaa New Yorkissa tapahtua. Samaan aikaan eletään kriittistä aikaa, jossa Velhojen ja Jästien maailma on törmäämässä.

Velho Newt Scamander (Eddie Redmayne) on saapunut laivalla New Yorkiin. Eletään vuotta 1926, jossa Velhojen ja Jästien maailmat ovat kovaa vauhtia törmäämässä toisiinsa. Anarkistisen Velhon tahtoessa paljastaa velhomaailma jästeille on paikalliset Aurorit ja koko velhomaailma varpaillaan.

Erään otuksen kiivetessä ulos Newtin laukusta alkaa tapahtumaketju, joka sotkee ei-maagisen leipuriksi aikovan Jacob Kowalskin (Dan Fogler) ja arvonalennuksen kokeneen entisen Aurorin Porpentina Goldsteinin (Katherine Waterston) seikkailuun jossa panoksena on velhojen maailman näkymättömyys ja tavallisten ihmisten turvallisuus.

Mainos

Ihmeotukset-elokuva on ensimmäinen Harry Potter -universumiin sijoittuva elokuva, josta kehtaisin käyttää sanaa taianomainen. Haters be hating & let the flame wars begin. Daniel Radcliffen virnistely onnistuu ärsyttämään vieläkin vuosien jälkeen.

Jos haluaa nähdä hyvän leffan jota Radcliffe ei onnistu pilaamaan, niin kannattaa katsoa Swiss Army Man. Onneksi Ihmeotukset tarina sijoittuu niin kauas menneisyyteen Potterin synnystä, ettei Potterista ole tietoakaan.

Ihmeotukset on aiempiin samaisen universumin leffoihin verrattuna hyvin aikuistunut tarina. Tuntuu siltä kuin Rowling olisi napannut hieman synklientä ja alkanut raapustamaan stooria, joka on melankolisen kaunis. Vuoden 1926 maailman myllerys ja elinolot sopivat hyvin taustaksi tälle tarinalle ja elokuva on visuaalisesti hyvin miellyttävää katsottavaa, jopa 3D:nä.

ihmeotukset-ja-niiden-olinpaikat-mies

Kaikki näyttelijät tekevät loistavaa työtä ja Colin Farrell piinkova Percival Graves on hyvä vastakohta herkälle ja hieman sosiaalisesti kömpelölle Scamanderille. Toivottavasti Newtin näyttelijästä, Eddie Redmaynestä, tulee joskus seuraava tohtori Who. Hänen näyttelijätyötään on ilo katsella.

Katherine Waterston on hyvä paikkaansa maailmassa hakevana entisenä Aurorina ja Dan Foglerin Jacob Kowalski on koomisuutta sopivassa määrin tuova jokamies, joka tempautuu maagiseen maailmaan. Potteriliemissä pitkään kypsytetty ja Tarzanin legendankin maailmaan pyöräyttänyt David Yates on selkeästi nauttinut Rowlingin aikuismaisemman tarinan kankaalle tuonnista. Jotkut elokuvan teemoista ovat melko tummia sävyiltään, joten K-13-ikäraja on ihan ymmärrettävä.

ihmeotukset-ja-niiden-olinpaikat-jasti

Ihmeotukset-elokuva onnistuu pitämään otteessaan koko elokuvan ajan ja matkan varrella riittää paljon ihmeteltävää ja jännitettävää. Elokuva onnistui vakuuttamaan minut niin hyvin, että olisin mennyt sen katsomaan saman tien uusiksi, jos se vaan olisi ollut mahdollista. Niin hyvin kudottu kokonaisuus Ihmeotukset on. Jos jotain kriittistä pitäisi sanoa, niin 3D-versio kärsi hieman kontrastista ja siitä että elokuva on valaisultaan hyvin tumma. Suosittelen Ihmeotuksia lämpimästi ja ihme kyllä jopa 3D-versiona.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Ihmeotukset ja niiden olinpaikat
Edellinen artikkeliSuper Mario Run juoksee joulukuussa iPhonelle ja iPadille
Seuraava artikkeliNämä pelit näkevät päivänvalonsa tällä viikolla (47)
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
elokuva-arvostelu-ihmeotukset-ja-niiden-olinpaikatElokuva onnistui vakuuttamaan minut niin hyvin, että olisin mennyt sen katsomaan saman tien uusiksi, jos se vaan olisi ollut mahdollista. Niin hyvin kudottu kokonaisuus Ihmeotukset on.