Mainos

Snowden on erään pilliinpuhaltajan muotokuva.

Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) haluaa palvella isänmaataan. Koska hän ei pysty toimimaan sotilaana, hän etsii muita keinoja ja päätyy CIA:han. Taitavana koodarina hän suoriutuu tehtävistään nopeammin kuin muut ja etenee pian urallaan – tai ainakin luulee niin. Monen mutkan kautta Edward Snowden päätyy tilanteeseen, jossa hän tajuaa miten NSA käyttää valtaansa tutkimalla laittomasti kaikkien ihmisten tele- ja internet-liikennettä. Moraalin miehenä hän ei koe muuta mahdollisuutta, kuin paljastaa NSAn toimet lehdistölle.

Mainos

Oliver Stonen Snowden on poliittinen jännäri, tai tarkemmin henkilökuva Edward Snowdenista. Snowden perustuu siis tositapahtumiin ja käsikirjoitusta on kehitelty Snowdenista kertovien kirjojen pohjalta. Jos elokuvalta odottaa tiukkaa toimintajännäriä tai vakoojaleffaa, niin tulee varmasti pettymään. Tarinassa on ainekset kyllä jännitteiseenkin pätkään, mutta elokuva pelaa niin varman päälle, ettei missään vaiheessa synny jännitettä. Joseph Gordon-Levitt tekee hienon roolin Snowdenina, harmi ettei tarina tai sen ohjaus antanut sitten tilaa nousta ikimuistoiseksi rooliksi.

Elokuvan rahahanat jäissä

Elokuvalla oli suuria ongelmia tulla yleensäkään tehdyksi. Yhdysvaltalaiset yritykset eivät halunneet lähteä mukaan rahoittajiksi ja studiot olivat kielteisiä projektin suhteen. Lopulta rahoitus järjestyi Euroopasta, joten elokuva kuvattiin Saksassa. Yksi syy Pohjois-Amerikan ulkopuolella kuvaamiseen oli myös pelko siitä miten NSA reagoisi elokuvan tekemiseen. Näitä taustatarinoita kun lueskelee tuntuu siltä, että tässähän olisi aineksia Heart of Darkness -tyyppiseen dokkariin. Tosin Heart of Darkness on legenda, ja ehkä sen mainitseminen tässä yhteydessä ole leffagurujen suosion mukaista.

snowden-arvostelu-hotelli

Elokuva tuntuu kovin hitaalta eivätkä elokuvan tapahtumat jaksa yllättää. Tuntuu siltä, että kaikki relevantti tieto on jo tullut eri uutislähteistä vastaan.

Elokuvasta löytyy tosin mielenkiintoisia juttuja CIA:n ja NSA:n toimista. Kenties foliohattuisille salaliittoteorikoille tämä elokuva olisi oivaa mannaa? Heillekin suosittelen ottamaan termariin kaffea mukaan – itse meinasin nukahtaa pari kertaa, vaikka pohjalla oli pari energiajuomaa.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Snowden
Edellinen artikkeliPeliarvostelu: NHL 17
Seuraava artikkeli4K UHD -arvostelu: Star Trek ja Star Trek Into Darkness
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
elokuva-arvostelu-snowdenSnowden on hidastempoinen biografia Yhdysvaltain rehellisimmästä miehestä. Elokuva kannattaa katsoa sivistyslaukauksena, mikäli on täysin pimennossa Snowdenin operaatioista.