Mainos

Dystopisessa maailmassa etsitään kiivaasti keinoa kääntää kohtalon rattaat. Onko erityisestä nuoresta, Melaniesta, nälkäisen maailman pelastukseksi?

Eletään lähitulevaisuutta, jossa ihmiskuntaa kohtaa väjäämätön tuho. Joukko lapsia on kerätty armeijan tukikohtaan ihmiskunnan toivoksi. Heitä koulutetaan ja tutkitaan, toivona että heistä löytyisi pelastuskeino. Muista eroava Melanie (Sennia Nanua) osoittaa merkkejä, joista ykstotinen tohtori Caroline Caldwell (Glenn Close) löytää toivonkipinän. Lapsilla ei kuitenkaan ole helppoa. Kersantti Eddie Parks (Paddy Considine) miehistöineen kohtelee tukikohdassa olevia lapsia kuin saastaa. Melaniella on onneksi yksi ystävä, hänen opettajansa Helen Justineau (Gemma Arterton). Tukikohtaan tapahtuva tuhoisa hyökkäys pakottaa nämä hyvin eri tavalla tilanteeseen suhtautuvat henkilöt pakoretkelle ja toimimaan yhdessä yhteisen hyvän vuoksi.

Mainos

The Girl with All the Gifts on hyvin raikas tuulahdus melko kuluneeseen post-apokalyptiseen genreen ja varsinkin tämän genren tiettyyn alalajiin. Vaatimattomalla noin 4 miljoonan punnan budjetilla tehty brittikauhutrilleri iskee sinne missä tuntuu. Hahmoista välittää, ja kukaan ei tunnu pahviselta, yksiulotteiselta hahmolta.

Isoihin leffoihin verrattuna pieni budjetti ei silti tarkoita köyhää elokuvaa. Päinvastoin, leffa tuntuu siltä että rahaa on käytetty juuri sinne minne sitä on kaivattu ja lopun edestä on niukkuus valjastettu luovilla ratkaisuilla. Leffa näyttää hyvältä ja lokaatiot ovat uskottavia.

Tarina itsessään on melko perinteinen selviytymistarina, mutta näkökulmat ja keinot tuntuvat raikkailta genren melko tunkkaisessa ja osin överissäkin tarjonnassa.

13

Parasta elokuvassa on musiikki. Huikean painostavaa, hieman Sigur Rósin kappaleita muistuttavaa, orgaanista konemusiikkia, joka ei tunnu konemusiikilta. Soundtrack menee ehdottomasti hankintalistalle kenelle tahansa, joka tämäntyyppisistä musiikeista pitää. Kerrottakoon, että jo alkukohtauksen kuvitus ja erityisesti musiikki saivat aikaan hieman huonovointisuutta, hyvällä tavalla. Alkua voisi kuvailla ihanan ahdistavaksi.

Lähinnä tv-sarjoja ohjannut Colm McCarthy pitää hahmot hyvin otteesaan ja puhaltaa niihin nykysarjoista tuttua syvyyttä. Näyttelijät tekevät uskottavaa työtä, varsinkin nuori Sennia Nanua Melanien roolissa.

The Girl with All the Gifts kannattaa mennä katsomaan katsomatta traileria tai lukematta mitään. Leffan nähtyään voikin sitten iskeä Googlen kimppuun ja hakea elokuvassa esiintyvä maailmaa uhkaava asia. Tuo asia ei ole mistään kynäilijän visioista ruudulle kaapattu, vaan ihan oikea olemassa oleva asia, vaikkakin elokuvaa varten hieman turbotettuna versiona. Sitten voikin googlettamisen jälkeen menettää uudestaan yöunensa.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
The Girl with All the Gifts
Edellinen artikkeliPSN-uudistus saattaa tuoda mukanaan Online ID -nimen vaihtomahdollisuuden
Seuraava artikkeliSuper Mario Run juoksee joulukuussa iPhonelle ja iPadille
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.
elokuva-arvostelu-the-girl-with-all-the-giftsThe Girl with All the Gifts kannattaa mennä katsomaan katsomatta traileria tai lukematta mitään. Tarina itsessään on melko perinteinen selviytymistarina, mutta näkökulmat ja keinot tuntuvat raikkailta genren melko tunkkaisessa ja osin överissäkin tarjonnassa.