Mainos

Jodie Fosterin esittämällä astronomilla on pakottava tarve etsiä satellittien ja radioaaltojen avulla avaruudesta muuta elämää kuin maapallon elämä. Mattehw McConaugheyn esittämä uskontotutkija perustaa tieteen sijaan taas enemmän uskontoon, mutta rakastuu silti astrologiimme. Kun valtio aikoo vetää Fosterin tiimin hanat kiinni ja sulkea avaruusoliohömpötyksen, löytääkin Foster jotain kummallista avaruudesta. Hänen kuulokkeisiinsa ajatuu subwooferin mutinaa kellon tarkkudella ja siitä alkaakin sitten maailmanluokan härdelli.

Kun leffaa katsoo puolet, tulee vääjäämättä mieleen takavuosien eilien-elokuva Independence Day – (eli suomeksi) Maailmojen sota. Alkuasetelma on melkein identtinen kopio kyseisestä teoksesta. Puolesta välistä eteenpäin leffa on kuitenkin onneksi täysin erilainen. Avaruusolennot eivät hyökkää jättilaislautasilla ja ammu kaikkea paskaksi, vaan maapallon kansalaiset yrittävät keksiä keinon päästä hyväntahtoisten avaruusolioiden luokse.
Leffa on loistavaa draamaa yhdistettynä mielenkiintoiseen scifi-tarinaan. Se toimii melkein loppuun asti kunnes epäuskottavat 90-luvun avaruustehosteet ja naurettava biitsikohtaus pilaavat tunnelman. Jos leffa olisi tehty 12-vuotta myöhemmin, (eli tänä vuonna) ja käsikirjoituksen typerin kohta olisi muutettu, olisi kyseessä yksi parhaista draama ja alien leffoista.

Blu-ray –levyn sisältä paljastuu ihan maukas paketti. Kuva on terävää kuten pitääkin ja Dolbyn True HD jytisee esimerkillisesti. Bonuksina levyltä löytyy kolme jännää kommenttiraitaa mm. näyttelijöiltä ja ohjaajalta. Lisäksi mukaan on tuupattu neljä minidokkaria 90-luvun tietokoneanimaatioiden luomisesta, joka nykypäivänä on kohtuullisen ”so last seasonia”. Erittäin kiehtovana bonuksena on ääniraita, jossa on vain leffan musiikki jopa kuusikanavaisena äänenä, jonka avulla voi tarkkailla että miten tärkeä elementti se taustamusa oikein onkaan.

Mainos

Draaman ystäville pakko-ostos, avaruusmiehille vuokraamisen arvoinen, mikäli teos ei ole entuudestaan tuttu.

KE

Mainos