Mainos

Pompen oireyhtymä on perinnöllinen lihasten rappeutumasairaus, joka johtaa yleensä kuolemaan ennen yhden vuoden ikää, mutta jotkut elävät jopa yhdeksän vuotiaiksi asti. Tähän tautiin ei ole parannuskeinoa, mutta sellaista lähtee Pompe-perheen isä (Brendan Fraser) etsimään.

Hän on lukenut lukuisia artikkeleja tri Stonehillista (Harrison Ford), jolla on ultimaattinen idea taudin kitkemiseksi, mutta mies ei ole saanut vain rahoitusta lääkkeen kehittämiseksi.

Niinpä perheenisä John Crowley perustaa Pompe -säätiön ja lähtee etsimään Stonehillin käsiinsä. Yhdessä he alkavat juonia lääkkeen kehittämissuunnitelmia, jotka tulevat maksamaan miljoonia. Mutta mitäpä perheen isä ei tekisikään kahden käsiin kuolevan lapsensa eteen?

Mainos

Perustetaan firma ja kerätään massit!

Extraordinary Measures on hieman kaksipiippuinen leffa. Tarina on kaunis, tunteita herättävä ja kiehtova, mutta näyttelijävalinnat ovat täysin käsittämättömät. Brendan Fraser osaa kyllä näytellä, mutta katsoja odottaa koko elokuvan ajan että koska mies kohtaa puhuvia rusakoita ja jättiläismuurahaisia jotka juoksevat laumassa miestä kohti. Miestä kun ei ole totouttu näkemään aiemmin näin vakavissa rooleissa, uskottavuusaspekti on nollissa.

Harrison Ford on hieman parempi valinta, sillä esittihän hän tohtoria jo Takaa-ajettu ja Indiana Jones -elokuvissakin. Mikäli leffan päätähdiksi olisi valittu hieman tuntemattomiampia tähtiä, olisi leffasta saanut melkoisesti vaikuttavamman.

Pompeperheen arkea

Leffan tarkoitus on ollut varmasti kertoa vain innoittava tositarina lääkkeen kehittämisestä ja siitä että ihmeitä ei pidä odotella, vaan ne kannattaa luoda itse, sillä leffassa ei ole panostettu yhtään ylimääräistä audiovisuaalisuuteen. Kuvauksesta ei jäänyt mieleen ainuttakaan omaperäistä tai erityisen kaunista kuvaa ja äänipuolella ei ole käytetty lainkaan takakaiuttimia tilantunteen lisäämiseksi. Silti leffan ääniraita on 5.1 -tasoinen.

Ison firman isot puitteet

DVD-levyltä löytyy pari bonusta, joista voi katsella alkuperäisen perheen haastattelun ja tutustua muuutenkin leffan kulisseihin. Löytyypä kiekolta vielä muutama turha poistettu kohtauskin.

Hyvän draamatarinan ystävälle on Extraordinary Measures miellyttävä kokemus. Se ei kuitenkaan nouse yhdenkään muun draamaelokuvan yläpuolelle loistavuudellaan.

KE

Mainos