Mainos
Oi, Suomi on!  FIFA lisensoi Suomen maajoukkuuen mukaan peliin – järkyttävä futis-kiima on päällä koko valtakunnassa.

Kyseessä on hyvä peli ei siitä pääse mihinkään. Pelisarjan suurin ongelmana onkin ehkäpä juuri se, että se on tarpeeksi hyvä ja optimoitu. Kehittäjät eivät uskalla ottaa enää riskejä ja kokeilla oikeasti jotain uutta.

Pre-release-listat uusista ominaisuuksista luettu ja mielestäni paperilla ihan perusteltuihin asioihin tänä vuonna keskityttiin – totuus kuitenkin on, että on aika vaikea erottaa onko konsolissa viime vuoden peli vai uusi.

Mainos

Mukana tutut pelitilat

Career Mode sai viimein rakkautta, sillä mukaan tuotiin mukavia peliä syventäviä off the pitch -uudistuksia. Pelaajia pystyy nyt kehittämään ja treenaamaan haluamansa tavalla. Matsin voi myös aloittaa simulaatiolla ja hypätä itse mukaan, jos tulos ei miellytä silmää. Tämä on teknisesti hieno uudistus, jota valitettavasti tuli käytettyä aika vähän arviota tehdessä.

Volta tarjoaa mahdollisuuden pelata katufutista eri puolilla maailmaa. Mukaan on tuupattu muutaman tunnin tarina.

FUT ei saanut tänä vuonna suuria uudistuksia. Kiistelty mikrotransaktiokoneisto on edelleen voimissaan ja oikeaa rahaa vasten saa vielä ostaa pakkoja. Tämähän on juuri se FIFA:n suuri bisnes, jolla EA:n osakkeet pysyvät sijoittajille houkuttelevina.

Samalta näyttää kuin edellinenkin

Musiikit, tunnelma ja peruspalikat ovat taas kohdillaan ja laadukkaita. Grafiikan suhteen ei huomattavaa eroa edeltäjäänsä. Vaikuttaakin siltä, että paukut on jo laitettu seuraavan sukupolven konsoleille.

Pelaaminen on hauskaa, pallo käyttäytyy arvaamattomasti rytinätilanteissa, maalipaikkoja voi rakentaa monella eri tavalla.

Verkkopeli toimii hyvin ja mielestäni tekoälykin mennyt tasaisesti eteenpäin. Suurempia bugeja fysiikoissa tai muuten ei ole tullut vastaan – tosin verkosta löytyy muutamia aika hupaisia klippejä missä fysikkaamoottori sanoo itsensä irti tietyissä tilanteissa.

Päivityssykli on kuitenkin kiitettävä, bugeja korjaillaan ja optimointeja toteutetaan hyvällä tahdilla – tässä ainakin yksi konkreettinen hyvä syy päivittää versio FIFA21:een.

Per*****n valikot! 🤬

Suurin asia mikä ärsyttää, ovat valikot. Monessa pelimuodossa valikoissa vietetään miltein yhtä paljon aikaa kun kentällä.

Valikkojen rakenne ja navigointi on karmealla tasolla. Extra steppejä, klikkejä ja outoja polkuja löytyy kautta linjan koko pelistä.

Muutaman vuoden takaisen faceliftin yhteydessä tullut uusi valikkorakenne on mielestäni mennyt ainoastaan huonommaksi uusien versioiden myötä. Jokaisella pelisessiolla asioita joutuu tekemään uudestaan, koska painoi väärä nappulaa tai väärä paikkaa navigaatiossa. Navigointi valikoissa on todella turhauttava kokemus kaikin puolin.

Kannattaako ostaa?

Kuten Suomen maajoukkuetta, FIFA-sarja kaipaa valmentaja Markku Kanervan kaltaisen Riveluution – sitä kuuluisaa cohonesia kokeilla rohkeasti jotain uutta. Pelillä on niin iso audienssi, että en usko että ideoista on pulaa. Tuote on valitettavasti lähtökohtaisesti niin hyvä, että en usko, että suurempia mullistuksia tulemme näkemään lähivuosina. FIFA21 ajaa asiansa ja tulee pitämään kiistatta fituspelien kruunua päässään ainakin seuraavan vuoden ajan.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
FIFA 21
70 %
Edellinen artikkeliUhh! Näin bailuisalta näyttää GTA Onlinen tuleva ryöstötehtävä
Seuraava artikkeliSyke-tv-sarja saa elokuva-spin-offin – luvassa sairaalatrilleri nykyaikaisen uhkakuvan muodossa
Hannu Puras on urheilupelien veteraani. Hannu ui urheiluskenen syvässä päässä ja puhuu slangilla, jota vain todellinen urheilutietäjä ymmärtää.
fifa-21-arvosteluFIFA21 ajaa asiansa ja tulee pitämään kiistatta fituspelien kruunua päässään ainakin seuraavan vuoden ajan.