Forza Horizon -pelisarja on jo vuosia pitänyt avoimen maailman autopelien ykkössijaa hallussaan. Puolisentuhatta ajoneuvoa, avoin ja tuhoutuva maailma, autojen muokattavuus ja erittäin hyvä ohjattavuus ovat avain menestykseen. Uusin osa ei petä faneja.
Forza Horizon 4 jatkaa Forza Horizon 3 -pelin pelimoottorilla ja vie pelaajat Australiasta vehreään Iso-Britanniaan. Tällä kertaa merkittävin yksittäinen pelialueeseen liittyvä uudistus on neljä vuodenaikaa; kevät, kesä, talvi ja syksy – eli ne samat, jotka täällä Suomessakin ainakin toistaiseksi voidaan vielä kokea.
Talvi muuttaa karttaa radikaaleimmin, kevät, kesä ja syksy ovat lähinnä esteettisiä. Syksyllä sataa enemmän kuin kesällä, mutta ajotuntuma näissä on sama. Meille suomalaisille kelien vaihtelussa ei ole mitään uutta, talvella on liukasta, kaikkina muina vuodenaikoina voi painaa kaasunillka konehuoneessa.
Tervetuloa karnevaaleihin
Forza Horizon 4 kertoo jälleen kilpa-ajajien ja autoharrastajien Horizon-festivaalista, jonka rytmissä revitellään kierroslukumittaria tälläkin kertaa. Neljännessä osassa ei keskitytä kuitenkaan järjestämään itse bileitä, vaan nautitaan niistä kuluttajana ja kisailijana.
Valittavana on oletusmieshahmojen lisäksi myös naishahmot. Jokainen löytää oman suosikkinsa, vaikka oman näköistä karpaasia ei listalta takuulla löydykään. Hahmot ovat mallinnettu oletettavasti englantilaisten supermallien mukaan. Harvahampaisia punatukkia ei valitettavasti ole tyrkyllä.
Kartta on pullollaan eri ajoneuvo- ja kisatyyppien kilpaluja sekä erillisiä tarinahaasteita stunt- ja Hollywood-spektaakkelihaasteiden muodossa. Etenkin spektaakkelimaiset Top Gear -tyyliset kilpa-ajot höyryjunaa tai ilmatyynyalusta vastaan ovat ikimuistoisia pelihetkiä.
Keskisuuri kartta
Forza Horizon 4:n Britannia on kartaltaan kohtalaisen suuri, mutta ei mikään The Crew 2 -pelin suuruinen jättiläinen. Kokoluokka on samaa edellisen osan kanssa.
Maisemat vaihtelevat pikkukaupungeista reheviin metsiin ja hiekkarannoille. Maisemaestetiikka muistuttaa paljon myös Suomen luontoa. Tästäkös autokansamme tykkää.
Pelimaailma on identtinen edellisen Horizontin kanssa. Pikkuteitä pitkin ajamalla saa seikkailupisteitä, kolareista tuhopisteitä ja aitoja kaatamalla maisemointipisteitä. Tekoälykansalaiset ajelevat nätisti oikean maailman autoillaan ja Drivatar-ohjautuvat Xbox Live -kaverit kaahailevat joko omassa liigassaan tai ovat haastettavissa pikkukisoihin. Samaa samaa siis kuin aiemmissa Horisonteissa.
Grafiikka ja ääni mintissä
Peli on samaa tasoa edellisen kanssa myös graafisesti. Peli näytttää jumalaisen hyvältä, mutta se on myös optimoitu niin loistavasti, ettei se vaadi edes PC:llä järkyttäviä konetehoja. Jo perustehokas ATK pyörittää Forza Horizon 4:ää ultralla 4K-resoluutiossa 60 kuvan sekuntinopeutta.
Xbox One pyörittää peliä 30 kuvaa sekunnissa, Xbox One S 4K:na 30 kuvaa sekunnissa ja Xbox One X joko 4K:n 30 kuvaa tai 1080p:nä 60 kuvaa sekunnissa. Suosittelen voimakkaasti panostamaan kuvanopeuteen.
Äänipuoli on timanttia kuten aiemminkin. Autojen moottoriäänet ovat loistavat, samoin pakoputkien syljeskely, jota etenkin tehokkaammat autot tuottavat aina kaasusta hellitettäessä. Namskis!
Valtava autokanta
Autokantaa on jälleen kerran hieman päivitetty. Autoja löytyy yli 450 kappaletta. Autolistalle ovat päätyneet uutuudet mm. McLaren Senna, joka on saanut tietysti nimensä Italian Bolognassa kuolleen Ayrton Sennan mukaan. Mukana on tietenkin kaikki vanhat klassikkoautot edellisistä osista. Autoja löytyy jokaisesta luokasta aina hyperautoista vanhoihin Volvoihin. Tämän herkullisempaa tarjontaa avoimen pelimaailman pelissä on vaikea toivoa.
Erikseen oikean maailman rahalla ostettavissa erikoislistoissa ovat kaikki James Bondin klassikkoautot sekä Ken Blockin suosimia driftereitä. Viihdemaailmaa nostalgisoiva automies leveilee näillä verkkokisoissa.
Tuttu ja turvallinen muokkain
Autot ovat tuttuun tapaan yhteisön suttupapereita. Jokaista autoa voi tuunata niin teknisesti kuin kosmeettisestikin. Maalipinnan voi nykäistä juuri sellaiseksi kuin Mobil 1 -sormi haluaa. Oikean maailman merkki- ja bränditarroja on yhteisön editori pullollaan.
Autojen ulkoasutuunaaminen on parantunut hieman aikaisemmasta versiosta. Uusia osia on mukana mm. huoltovilkkujen muodossa. Nyt voi siis tehdä vaikkapa poliisiauton.
Jaettu kartta
Forza Horizon 4 jakaa karttaa moninpeliin samalla tavalla kuin edellinenkin osa. Maksimissaan 12 pelaajaa voi kaahailla samalla kartalla ja suorittaa kisoja joko yksin, yhdessä co-oppina tai vastakkain pvp-tilassa. Kartalla voi järjestää kavereiden kanssa automiittejä ja paskarinkitreffejä – kukin tavallaan. Forzan Britannia on siihen valmis. Moninpeli toimii moitteetta ja etenkin yhdessä kisaaminen on arvatenkin parasta paskaa.
Mitä uutta, vai onko mitään?
Koska Forza Horizon 4 nojaa sataprosenttisesti edelliseen osaan, on uutta yllättävän vähän. FH4 on uusi peli siltäosin, että sen tapahtumapaikka on Australian sijaan Iso-Britannia ja kilpa-ajot ovat uusia. Neljä vuodenaikaa ja uudentyyppinen, pitkä, monituntinen intro ja hahmon vaatteilla koreilu ovat merkittävimmät erottavat tekijät.
Mutta mitäpä sitä täydellistä muuttamaankaan, sillä Forza Horizon 4 on helposti vuoden paras autopeli ja pitää ylivoimaisesti parhaan avoimen maailman autopelin kultakruunua päässään. The Crew 2 yritti hienosti, mutta Forzalle on vaikea vetää vertoja. Täydellinen simcadeohjaus, tuhoutuva ympäristö ja 450 autoa riittävät jo yksistään pitämään voittopokaalin Forza Horizon 4:llä. Vain Datsun 100A, Opel Manta ja VR-tuki puuttuvat.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.