Mainos

 

Alaskassa Nomen pikkukaupungissa tapahtuu karmeita. Vuosikymmenien ajan lukuisia ihmisiä on ilmoitettu kadonneiksi, eikä tapauksia ole pystytty selvittämään. Tohtori Abigail Tylerin mies tutkii outoja katoamisia, kunnes hänet eräänä yönä murhataan selittämättömällä tavalla. Abigail jatkaa miehensä työtä ja saa selville, että useita kaupunkilaisia vainoavat yölliset kauhukokemukset. Hypnoosi-istunnoissa selviää, että asukkaat ovat kokeneet neljännen asteen yhteyden – abduktion. 

Kuten jo Blair Witch Project ja monet muut sen jälkeen, myös The Fourth Kind on elokuva jota on markkinoitu tositapahtumiin perustuvana. Ennen varsinaista elokuvaa näyttelijä Milla Jovovich astelee ruutuun kertomaan katsojalle ”faktat”, joista sitten on jokaisen tehtävä omat johtopäätöksensä. Sama vakuuttelu toistuu elokuvan jälkeen, ja lopputeksteissä saa vielä varmuuden vuoksi kuulla hätäkeskuksen vastaanottamia puheluja jotka koskevat ufo-havaintoja.

 

Mainos

 Mutta voi perhanan keskustelupalstat kun veitte osan jännitystä. Elokuvan esittämät tosiasiat on netissä kumottu jo moneen kertaan, joten uskotaan nyt sitten niitä ja otetaan foliohattu pois päästä. Kyseessä on siis vain yksi näkemys Nomen katoamistapauksiin.

 

Elokuva sekoittaa perinteistä elokuvakerrontaa sekä niin kutsuttua autenttista materiaalia, joka on peräisin muun muassa tohtori Tyleriltä. Varsin dokumentaarinen ote saadaankin aikaan, ja etenkin elokuvan alkupuolella menetelmä toimii. Kotivideo ja näytelty materiaali esitetään rinnakkain, joten katsoja voi seurata miten kaikki oikeasti tapahtui. Lisäksi ”oikea” tohtori Tyler on niin kalpea ja riutunut näky, että puistatuksia tulee jo ilman ufojakin. Välillä kuullaan nauhurista oikein aitoa humanoidien karjumaa muinaiskieltä. 

 

Katsojalle ei varsinaisesti näytetä mitään, ja jos näytetään, niin silloinkin vain vilaukselta rakeisessa ja heiluvassa kuvassa. Ratkaisu on periaatteessa hyvä ja lisää tunnelmaa, mutta paikoin tulee sellainen olo että nyt mennään siitä missä aita on matalin. Kai niillä avaruusmiehillä on sitten jokin laite joka saa nauhat suttuisiksi.

 

 

Homma kompastuu näyttelijöihin. Jovovich on tapansa mukaan täysin mitäänsanomaton yhden ilmeen tapaus. Aitojen videoiden viehätys vesittyy sillä, että niissä esiintyvät ihmiset eivät loppujen lopuksi vaikuta kovin aidoilta.

Mitään sen suurempaa päämäärää ei elokuvassa ole. Eikä ole mikään tuore näkökulma kertoa, miten ufot ovat jo entisaikojen ihmisten näkemiä taivaiden tulivaunuja. Leffa ei ole loppujen lopuksi juuri muuta kuin säikyttelyä kohtaus kohtauksen jälkeen. Tosin säikyttely tehdään pari kertaa niin tehokkaasti, että myönnän tässä julkisesti nähneeni seuraavana yönä painajaisia. Vai olivatko ne painajaisia? 

 

Jos alienit kiinnostavat vielä leffan jälkeen, niin käy googlailemassa vaikkapa sanoilla Nome ja ufo. Siinä se ilta vierähtää.

 

Ekstroja ei elokuvassa ole.
Ääni: Dolby digital 5.1 ja DTS 5.1

SA

 

Mainos