Mainos
Ryan Reynoldsin tähdittämä Free Guy on elokuva, joka on suunniteltu erityisesti pelaajille, ennen kaikkea GTA Onlinen pelaajille.

Free Guy kertoo avoimen maailman moninpelistä, jota koristavat taustahahmot, eli pelikansan kielellä NPC-hahmot (non player character). Yksi näistä on Ryan Reynoldsin esittämä Guy, joka omaa kokeellisen tekoälykoodin ja tulee täten tietoiseksi itsestään. Niinpä hän päättää rikkoa peliarjen rutiinit ja alkaa itse kokeilemaan samoja juttuja kuin ihmisten ohjaamat verkkopelaajat. Soppa pelimaailmassa on valmis.

Elokuva pelaajille

Free Guy on puhtaasti pelaajille tehty elokuva. Siihen samaistuvat kaikki Grand Theft Auto Onlinea pelanneet ja muita vastaavanlaisia avoimen maailman moninpeliräiskintöjä hakanneet. Harmi vain, että elokuvan käsikirjoittajat ja ohjaaja eivät itse selvästi ole pelaajia, sillä elokuvan pelimaailma ja kokonaisuus tuntuu vaivaannuttavalta ja etäiseltä.

Mainos

Elokuvan maailma pohjaa sisältönsä stereotypioille pelaajista ja pelistriimaajista. GTA Onlinea on varmasti testattu, mutta tuntuu, että leffantekijöiden käsitys pelaamisen kulttuurista on enemmän tutkittua ja kerrottua kuin itse harrastettua ja elättyä.

Överiä ylinäyttelyä

Näyttelijäintyökään ei aivan mene maaliin. Jostain syystä Reynolds ja ohjaajana paremmin tunnettu, Taika Waititi ylinäyttevät kuin isolla teatterin esiintymislavalla, jotta kaikki ilmeet kantautuvat varmasti viimeisellekin penkkiriville asti. Tämähän ei valkokankaalla ole missään tapauksessa välttämätöntä kun kamera kuvaa naamasta lähikuvaa, mutta näin kuitenkin nyt on.

Itse tarinakin on hieman tuhnuinen, sillä se ei kosketa eikä tarjoa mitään muuta tarttumapintaa kuin sen, että katsoja on joskus pelannut avoimen maailman toimintapeliä. Tarina ei yllätä eivätkä kokonaan tietokoneella tehdyt tehosteetkaan säväytä. Jatkuvat räjähdykset ja taustoilla tapahtuvat kolarit kokevat nopeasti inflaation.

Mitä kivaa ekstroissa?

Blu-ray-versio elokuvasta sisältää kuitenkin ilahduttavan määrän bonareita. Ne koostuvat neljästä vartin mittaisesta kulissientakaisesta katselmuksesta, poistetuista kohtauksista ja nauruja yhteen koostavasta videosta – joka eivät tosin naurata kuin tekijöitä itsejään. Elokuvanteon ilo kuitenkin välittyy.

Kannattaako katsoa?

Free Guy on vähän vasurilla tehty hassuttelu, jonka ideassa oli potentiaalia vaikka kuinka. Harmi vain, että sitä ovat olleet tekemässä väärät ihmiset. Nyt potentiaali on hukattu ja lopputuloksena ei ole julistetta ja traileria kummempaa mahtavuutta.

Lue myös toinen näkemys elokuvasta tästä.

Mainos