Mainos
Gran Turismo 7 VR onnistuu yllättämään kokeneenkin virtuaalitodellisuuskuljettajan uskomattomalla autenttisuudellaan.

Gran Turismo on PlayStationin kilpa-ajosimulaattoripelisarja, jonka ensimmäinen osa julkaistiin herrain vuonna 1997. Pelisarja on yksi eniten myydyistä pelisarjoista yli 80 miljoonalla kopiollaan.

Gran Turismo on tunnettu tarkoista autojen mallinnuksistaan, hyvästä ajofysiikastaan ja osasta riippuen laajasta autovalikoimastaan.

Mainos

Gran Turismo on myös erittäin tärkeä osa PlayStationin brändiä joten ei ole yllättävää, että sen vuonna 2022 PS5:lle julkaistu viimeisin osa on nyt kääntynyt virtuaalitodellisuusmuotoon PSVR2:lle, promoten sekä kyseistä visiiriä, että osoittaakseen PS5:n ja PSVR2:n yllättävän VR-suorituskyvyn.

Ei vain tehoste

Siinä missä Gran Turismo Sport -peli oli tynkä kuin hobitin siitin ja sen PSVR-visiirille tehty VR-tila oli vielä tyngempi, on GT7 VR ihan täysverinen VR-tuki GT7-pelille. Koko peli kaikkine autoineen ja 20 muun kilpailijan höystämine vastustajineen on täysin kokonaisena pakettina pelattavissa. Kaikki haasteet, aivan kaikki – kuten pitääkin.

PC-VR:n Project CARS 2, Dirt Rally 2.0, Assetto Corsa, American– ja Euro Truck Simulator ovat suvereenisti pitäneet HTC Viven, Valve Indexin ja Oculuksen myssyt ainutlaatuisina, sillä edellä mainitut autopelit ovat muuttuneet VR:n myötä huikeiksi elämyksiksi. Nyt kortit ovat vaihtuneet, sillä Gran Turismo 7 VR on tämän hetken kuumin, kaunein ja tärkein VR-autopeli.

Vaikka Gran Turismo 7 VR ei olekaan absoluuttinen simulaatio, vaan lähempänä simcadea kuin täydellistä simulaattoria, on peli silti äärimmäisen aito. Niin pelattavuudeltaan, peli-ilon tuottajana kuin ulkonäölläänkin.

VR-ajokuvaa Peugeot 206:n ohjaamosta.
Ei riemulla rajaa, kun Peugeotilla ajaa.

Graafisesti valtava loikka uuteen VR-sukupolveen

En olisi uskonut, että PC:n VR-pelejä tultaisiin peittoamaan konsolin VR-visiireillä, mutta olin totaalisen väärässä. Gran Turismo 7 VR on aivan omaa luokkaansa graafisesti. Peli näyttää järjettömän hienolta.

Uljasta katseltavaa ovat autojen 3D-skannatut sisätilat kuin maisematkin. Pelin skaala on onnistuttu tekemään niin, että maisemat näyttävät todella aidoilta ja oikean kokoisilta. Esimerkiksi tiet ja teiden kurvit ovat juuri sellaisia, kun autoilija odottaakin. Myös maisemat näyttävät ajoittain hyvin aidoilta ja niitä jääkin mielellään ihailemaan – kolarien kustannuksella.

VR-pelikuvaa Ford Sierran ohjaamosta.
Vanhalla Sierralla kelpaa päästellä ihan muina bensalenkkareina.

Gran Turismo 7 VR esittelee ensimmäistä kertaa myös kolmiulotteiset taustapeilit. Tähän asti PC-VR-autopeleissä kun peilit ovat parhaimmillaankin olleet vain pieniä ”telkkareita”, josta nähdään auton taakse – yleensä vielä kasibittiselta muistuttavalla grafiikalla.

VR-ohjaamokuvaa yöllä. Auton keulalla edellä ajavan auton perä.
Yöajot ovat uskomattoman hienoa ja autenttista pelattavaa.

Kaikilta muilta osin Gran Turismo 7 VR onkin sitten vain Gran Turismo 7. Pelattavaa ja haastetta riittää, muttei loputtomiin. GT Sport -tilassa uusia haasteita paukkuu tunneittain, mutta homma menee lopulta kalliiden autojen keräilemisestä johtuvaan grindailuun. No, nyt ainakin hinkkaamisella on joku idea, sillä jokaista autoa pääsee nyt tunnelmoimaan aivan kunnolla – kuin istuisi itse sen puikoissa. Niitä siis haluaa ostaa ja koeajaa, sillä jokainen uusi auto on jollain tavalla jännittävä virtuaalitodellisuudessa.

Varsinaisen GT7-arvostelun voit lukea tästä, mutta ota huomioon, että peli on arvostelun kirjoittamisen jälkeen kehittynyt roimasti. Arvion voi myös katsoa videoversiona alta:

Kannattaako kokeilla?

Jos Gran Turismo 7 löytyy jo hyllystä ja PSVR2-visiirit tuli hankittua, on GT7 VR – ei vain kokeilemisen arvoinen, vaan paras tähän asti julkaistu VR-autopeli ja kenties jopa PSVR2-peli.

Jos autot kiinnostavat vähääkään, kannattaa Gran Turismo 7:n hyttiin hypätä ja ajaa paljaalla karheaa tarmakikia ja niistää soraa.

GT7 VR voisi jopa olla system seller, mutta ennen kuin lyö monta sataa euroa kiinni PSVR2:een, olisi hyvä olla muutama muukin peli kiikarissa. Ja niitähän rupeaa ropisemaan vasta kesän ja syksyn aikana. Aika näyttää, saadaanko tälle haastajia. Joka tapauksessa, GT7 VR on tapaus, jota ei automiehen kannata missään nimessä sivuuttaa.

Mainos