Mainos
Keskusmuisti, eli RAM on noussut kapasiteeteiltaan, nopeuksiltaan ja ulkonäöltään vanhoista 486-ajoista melkoisesti. Tarjolla on tänä päivänä melkoinen skaala eri valmistajien muistikampoja, ja nyt ihastellaan HyperX:n Fury DDR4 64gb:n kittiä. Savuaako emolevy kuormasta? Onko enää mitään latausaikoja? Katotaas sitten.

HyperX:n 64 -gigan kitti (32×2) on ATK-härpättimien keskusmuistia- jota myös työmuistiksi joku on saattanut joskus haukkua. Random Access Memory, eli RAMiin ladataan käyttöjärjestelmän ohjelmat, ajettavat sovellukset ja data, mitä edellä mainitut pitävät sisällään. Muistin määrä ja nopeus kertovat paljonko tavaraa kone jaksaa pumputtaa, luonnollisesti enemmän on enemmän ja nopeampi muisti välittää infoa ripeämmin. Daa!

Luonnollisesti 64 gigaa RAMpulaa on tavalliseen pelikäyttöön yletön määrä, eikä siitä ole loppupeleissä pelin pyörimisen sulavuuteen juurikaan hyötyä. Ammattilaiskäytössä ja varsinkin videoeditoinnissa alkaa vaatimus isommista kalikoista täyttyä nopeasti. 64 gb on tähän tarkoitukseen nappi valinta.

Mainos
Mahtuu mahtuu ja ei satu!

Muodot muhkeat vai persoonaton palikka?

HyperX Fury on perinteiseen tapaan kokomustassa viihtyvä seinäruusu. Ei ylimääräisiä vilkkuvaloja ja muotoilukin on virtaaviivainen, mutta salilla on käyty. 16 gb:n kuluttajakäyttäjien perusmuistit ovat saaneet ärhäkkäät ilmanottoaukot (eivät ne ole ilmanottoaukkoja) ja lihaa luuston päälle, joka myös tuntuu ihan painossakin. HyperX:n muisteja saa myös RGB-valaistuina, mutta nyt epilepsiat sikseen.

Allaoleva 64 gb on saanut ärhäkkyyttä kuosiin

Asennus muisteille on klassinen. Kahteen kanavaan kalikat kiinni ja PnP-ominaisuus asentaa muistit niiden perusnopeuksille. Tässä tapauksessa 2400 megahertsiin.

Kitit kanaviin ja menox!

Halpaa kuin makkara ja lihapitoisuus 4 %?

Ei. Tai riippuu, minkälaista makkaraa hamuaa. Tottakai 64 gigalla on hintalappunsa, mutta HyperX:llä hinta pysyy kuluttajille hyvänä. Karvan verran yli kolmesataa euroa ei näin isoista kammoista ole kohtuuton.

Asennuksen jälkeen BIOSista riippuen määritetään muisteille automaattisesti 2400 MHz. XMP profiililla, eli Extreme Memory Profilella saadaan näistä kavereista irti 3200 MHz.

Harmillisesti testikoneen Ryzen-prosessorin Pinnacle-piiri ja B450M-Pro4-emolevyn uusin BIOS-päivitys eivät jostain syystä kohtaa toisiaan, jeikä Asrock edes suosittele uusinta BIOSia, joten muisteja täytyy ajaa maksimissaan 2666 MHz:n nopeuksilla. Muistit toimivat kyllä 2933 MHz:ssä, mutta kone kaatuu melkoisen tehokkaasti.

Intelin emolevyillä ja Intelin XMP-profiileilla voidaan päästä jopa 3466 MHz:iin asti. Kannattaa siis tarkistaa oman emolevyn muistiyhteensopivuus!

Muistit 2400mhz asetuksilla.

 

Pelikäytössä huomattiin jännittävä ero aiempaan suorituskykyyn käytettäessä Ultra-wide-näyttöä. Aiemmin esimerkiksi Call of Duty: Modern Warfare (2019) yskähteli resoluution ollessa 2560×1080 pikseliä, mutta nyt ruudunpäivitys on lähes saumaton. Kaikissa peleissä suorituskyky ei juurikaan parantunut tai mullistavaa eroa ei huomattu, joten jos haluaa pelinsä pyörivän paremmin, kannattaa sijoittaa pätevään näytönohjaimeen ja prosessoriin.

Kannattaako ostaa?

64 gb keskusmuistia ei osteta siihen Minecraftin ja Fortniten lätkyttelyyn, vaan iso muistimäärä on tarkoitettu ammattilaiskäyttöön. Jos ei mieli tee maksaa tuhatta euroa riikinkukon väreissä komeilevasta harjasta, mutta tehokkuutta janoaa, on HyperX valintasi!

Capacities

Singles 4GB, 8GB, 16GB
Kits of 2 8GB, 16GB, 32GB
Kits of 4 16GB, 32GB, 64GB
Frequencies 2400MHz, 2666MHz, 3000MHz, 3200MHz, 3466MHz
Latencies CL15, CL16
Voltage 1.2V, 1.35V
Operating Temperatures 0°C to 85°C
Dimensions 133.35mm x 34.1mm x 7.2mm
Mainos