Mainos

Kotoaan yöllä Neuvostoliitton muilutettu Jussi nimetään amerikkalaisten vakoojaksi ja toisaalta kommunistiksi. Joka puolella on vihollisia, eikä kotiin ole hengissä paluuta.

Jussi Ketola (Tommi Korpela) on Suomeen Amerikasta palannut maanviljelijä. Yöllä hänet noudetaan perheensä parista väkisin rajalle kommunismista syytettynä. Rajalla miehet yrittävät ampua Jussin, ja Jussi pakenee Neuvostoliittoon. Siellä rakennetaan sosialistista paratiisia, jonne ovat tervetulleita erityisesti amerikan- ja kanadansuomalaiset. Hänet ystävällisesti Neuvostoliittoon vastaanottanut Kallonen (Hannu-Pekka Björkman) syyttää Jussin olevan amerikkalaisten vakooja. Kallonen pakottaa vastentahtoisen Jussin kolhoosiin toimimaan vastavakoojana. Vieraalla maalla kaukana perheestään oleva Jussi ikävöi kotiinsa, ja vihollisten ollessa joka puolella, on hänen vain selvittävä sisullaan.

Mainos

Antti-Jussi Annilan Ikitie perustuu Antti Tuurin samannimiseen romaaniin, joka kertoo tarinan vaietusta Suomen historian osasta. Kansainvälisillä näyttelijöillä ja tiimillä rakennettu Ikitie on yksi väkevimmistä suomalaisista elokuvista.

Kuvallinen materiaali tuo isolle kankaalle maalaisidylliä, pimeää metsää, sosialistisen paratiisin loistoa ja kolhoosiin karua kalseutta. Elokuva on kuvallisesti kauniin ruma tai ruman kaunis.

Näyttelijät tuovat pieneleisesti ilmi epäluuloa, epätoivoa ja epämiellyttäviä agendoja. Hannu-Pekka Björkmanin Kallosen rooli on upean kaksijakoinen ystävällisyydessään ja julmuudessaan. Tommi Korpela Ketosen Jussina ilmentää täydellisesti jäyhää ja sisukasta suomalaista miestä. Sidse Babett Knudsen tekee hienon ja vahvan roolin Kolhoosi Hopean Sarana. Sidsen ja Tommin kemia toimii loistavasti.

Musiikki ja äänimaailma tuo suomalaiseen elokuvaan poikkeuksellisen suuren maailman meininkiä. Varsinkin lopun metsäkohtaus on järkyttävää katsottavaa, mikä suuresti syntyy äänimaailman ansiosta.

Tositapahtumiin perustuva tarina Ketolan Jussista on pala historiaa, joka koulun penkeiltä on puuttunut. Tämän hienon elokuvan kannattaa mennä katsomaan, sekä elokuvallisen että tarinallisen ansion vuoksi.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Ikitie
Edellinen artikkeliThe Last of Us- ja Uncharted 4 -apulaisohjaaja Bruce Straley jätti Naughty Dog -pelitalon
Seuraava artikkeliXbox One X kaappaa pelikuvaa 4K:na – myös 1080p-uudistus tulossa
Taide – Media – Teknologia. Elokuva ja pelit, koska niissä yhdistyvät taide ja teknologia. Teatteri, koska on tehnyt sitä aina. Impro, koska ei tarvitse muistaa vuorosanoja. Musiikki, koska se on henkireikä. Kirjat, koska aina voi oppia jotain lisää. Liikaa siistejä juttuja, liian vähän aikaa ja uteliaisuus pitää aina nälkäisenä.