Mainos

Kaikki on tulevaisuudessa muuttunut. Ihmisillä ei ole enää rahaa, eikä aikaa. Aika oikeastaan on korvattu kokonaan rahalla, sillä jokaiseen ihmiseen on istutettu (tms.) aikakello, joka aloittaa elämän countdownin 25 ikävuoden käynnistyttyä. Jippo on siinä että ikääntyminen loppuu 25 ikävuoteen, mutta ikuisen elämän kello tikittää vain vuoden ja sen jälkeen kuolla kupsahtaa. Aikaa voi ostaa työnteolla lisää, mutta aikaa käytetään elämän lisäksi myös normaalin kulutustavaran maksamiseen. Rikkailla on elinvuosia satoja, jopa tuhansia, mutta getoissa elellään päivä kerrallaan – toiset jopa tunnista tuntiin.

25-vuotias, oikeasti 28-vuotias Will Salas (Justin Timberlake, 30 v.) on rohkea mies, joka törmää eräänä iltana yökerhossa rikkaan pohatan, jonka ranteessa on yli vuosisata elinaikaa. Pienen välikohtauksen myötä, aika päätyy tahattomasti Willin ruumiiseen ja mies päättää lähteä pois getosta. Hän joutuu matkustamaan jopa yli kuuden eri aikavyöhykkeen päästäkseen paremmille tonteille, mutta jo pelkkä travellaaminen maksaa yhden elinvuoden. Aikapoliisi kiinnostuu kuitenkin Willistä, sillä kukaan ei aikaisemmin ole loikannut suoraan getosta rikkaiden hoodeille. Alkaa syyttömän ajojahti, jossa aika käy vähiin ja sivulliset joutuvat uhreiksi.

Pakosalla

Mainos

The Truman Show:n takaa löytyvä ohjaaja/käsikirjoittaja Andrew Niccol on jälleen pistänyt mielikuvituksensa laukkaamaan ja tuloksena on stressaavin elokuva koko maailman historiassa. Allekirjoittanut ei tiennyt, että elokuvastakin voi saada stressaavan, mutta näyttelijöiden uskottavuuteen pystyy samaistumaan hyvin ja heidän jatkuvasti loppua kohden tikittävä elämänkello saa katsojan stressikäyrän pysymään huipussaa, melkein loppuun asti.

Miksi vain melkeen loppuun? Siksi, että elokuvan herkullisuus ja omaperäisyys katoaa loppua kohden klishemäiseksi Hollywood-hutuksi.

Aikakyttä
Aikapoliisi (Cillian Murphy, 35 v.) tekee kaikkensa, saadakseen oikeuden toteutumaan.

In Time ei kuitenkaan ole mikään huono elokuva. Se kantaa hyvin koko kestonsa ajan, eikä omaa kelloa tule vilkuiltua kuin kerran elokuvan aikana. Amanda Seyfried, 26 v. vetää kivan roolin rikkaan miehen tyttärenä, ja samaistusarvo on naiskatsojilla korkea.

Poikkeuksellisen elokuvasta tekee, että kaikki näyttelijät ovat teoriassa saman ikäisiä, joten vanhuksia tai yli kolmekymppisen näköisiä ihmisiä ei leffassa nähdä yhtäkään. Siistimpää olisi ollut, jos kaikki näyttelijät olisivat oikeastikin olleet 25-vuotiaita.

Amanda

Extroista löytyy hauska vartin pituinen valedokumentti ajasta juuri ennen elokuvan tapahtumia, jossa seurataan ihmisten elämää ghetossa, ajan käydessä minimillä. Lisäksi kiekolla on poistettujen kohtausten maraton, mutta ei mitään muuta.

KE

Mainos