Mainos

Mitä todella tapahtui maailmassa vuonna 2008, kun koko maailmantalous romahti? Tästä ottaa selvää Charles Fergusonin dokumenttielokuva Inside Job.

Ferguson pureutuu varsin syvälle talouskriisin sisälle, ja palaa aina 1980-luvun alkuun asti. Hän paljastaa miten USA:n pörssi sai alkunsa, ja miten se paisui järjettömäksi lainojenmyyntipommiksi, jota vain ravisteltiin 2000-luvun lopussa lisää, aina sen räjähtämiseen saakka.

Miehet johdossa vaihtuivat kuin lehdet puussa, mutta toiminta jatkoi massiivista paisumistaan. Lopulta koko jenkkien raha-asioista vastasi alle kymmenen suurkorporaatiota, jotka lopulta kaatuivat omaan mahdottomuuteensa. Kun kuluttajat köyhtyivät täysin pennittömiksi, korporaatioiden johtajat tienasivat miljaardeja dollareita bonuksina ja palkkioina. Ahneudella ei ollut rajoja.

Mainos

Pukupellet oikeuden edessä
Kun käry käy, alkaa ilmeet olevan sen mukaisia. Ahneella on tunnetusti paskainen loppu.

Dokumentti paljastaa tämän järjettömän prosessin alusta loppuun, ja haastattelee kaikkia mahdollisia osallistujia. Miehet punoittavat ja yrittävät kusettaa haastattelijaa, siinä onnistumatta. Leffa vierailee myös oikeussalissa, jossa tuomarit pistävät ukot nippuun. Kenenkään pokka tai kusetustaidot eivät riitä kun faktat lyödään pöytään.

Finanssiukko piinapenkissä

Inside Job on erittäin viihdyttävää katseltavaa ottaen huomioon, että se on talous- ja finanssidokumentti. Ferguson on löytänyt todella mielenkiintoiset pointit ja selittää asiat riittävän yksinkertaisesti, jotta taviskin ne tajuaa.

Kaavio
Tämä kaavio kertoo osan asiasta. Lainat muutettiin CDO-paketeiksi, jotka myytiin. Tästä syntyi järjettömiä voittoja.

Leffaa hostaa Matt Damon, jonka spiikit ovat nappivalinta. Ehkä hieman dramaattisempi, bassovoittoinen "kohu"ääni olisi ollut liikaa, mutta jenkkidokkarissa senkin olisi voinut vielä kestää.

Inside Job on palkittu kaikilla mahdollisilla filmifestivaalipalkinnoilla ja Oscarilla, eikä syyttä. Inside Job on hieno kuvaus ihmiskunnan historian suurimmasta rikostarinasta.

KE

Mainos