Mainos

Homeland eli suomalaisittain Isänmaan puolesta on Suomessakin televisiokanavilla esitetty draamajännäri, joka keskittyy Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun eli CIA:n toimintoihin. Tarkemmin sanoen huomio on agentti Carrie Mathisonissa ja hänen tehtäviinsä liittyvissä henkilöissä.

Viisi ensimmäistä kautta julkaistiin tänä vuonna vaikuttavana 20 levyn pakettina, joka sisältää kaikki 60 jaksoa sekä tukkukaupalla ekstroja.

Mainos

Olipa kerran agentti

Tapahtumat alkavat, kun kauan ulkomaankomennuksella ollut, sittemmin vangittu ja kidutetuksi joutunut sotilas Nicholas Brody (Damian Lewis) palaa takaisin kotimaansa kamaralle. Miestä juhlitaan oikeutetusti kotiin palanneena sotasankarina.

Jokin kuitenkin on pielessä Brodyn käytöksessä. CIA-agentti Carrie Mathison (Claire Danes) esimiestensä lailla kiinnostuu Brodyn toimista, sillä asiat eivät ole normaalilla tolalla. Niin ikään Brodyn oma perhe alkaa ihmetellä Brodyn käytöstä. Onko hän sodassa hulluksi tullut sekopää, petturi, osa suurempaa juonittelua vai kenties kaikkea näitä?

Tuota pikaa Mathison on syvemmällä monisyisissä kuvioissa kuin voisi olettaakaan. Monista eri langoista kehkeytyy kiehtova jännitystrilleri, jossa osaansa näyttelevät niin Yhdysvaltain ulkomaanpolitiikka, kansainvälinen vakoilu kuin ihmissuhteetkin. Isänmaan puolesta tarjoaa heti alkuun sykähdyttävän ja mielenkiintoisen taustakertomuksen, joka lupaa paljon.

Alaluisua

Sarjan juonenkäänteitä ei kannata etukäteen liiemmin kerrata, sillä Homelandin suurin viehätys etenkin alkupuolella on sen yllätyksellisyys. Ensimmäinen kausi on varsin rautainen ja siinä näyttelijäntyöt ovat suuri osa paketin toimivuutta. Kun terrorismi, sotatraumat, henkilökohtaiset kärsimystarinat ja muut lyödään yhteen, syntyy helposti maukas soppa.

homeland1

Valitettavasti draamankaari alkaa löystyä jo toiselle kaudelle mentäessä. Vaikka notkahdus ei ole iso, ensimmäisen kauden jälkeen luisu on alaspäin. Kolmas kausi heikentää otetta entisestään, vaikka toki silläkin hetkensä on. Ja onhan kauden lopetus sinänsä eittämättä vaikuttava. Tietyiltä osin yllättäväkin.

Yllättävää on myös se, että vaikka sarjan budjetti on nähtävästi kasvanut kausien edistyessä, itse tarinan- ja draamankaari on mennyt huonompaan suuntaan. Neljäs kausi tuntuu paljon irtonaisemmalta aiempiin nähden ja valitettavaa kyllä, viides ja samalla Blu-ray-paketin viimeinen kausi on selvästi kaikkein heikoin. Alun kiehtovasta agentti- ja vakoiludraamasta on jäljellä vain kuihtunut ranka.

Laatuakin löytyy

Viiden kauden ja 60 jakson mittainen kokonaisuus on hankalasti arvosteltavissa yhtenä pakettina, sillä tasovaihtelu on melkoista. Siinä missä ensimmäinen kausi on hyvä ja pari sitäkin seuraavaa vielä kohtuullisen hyviä, viides kausi on silkkaa keskinkertaisuutta.

Tämä ei tarkoita, etteikö sarjalla olisi muita arvoja. Näyttelijäntyö on vaikuttavaa ja etenkin keskeiset päänäytteljät Danes ja Lewis sekä Rupert Friend ja Mandy Patinkin ovat kaikki täyttä laatua lajissaan. Myöhempien kausien eduksi laskettakoon sekin, että budjetti on venynyt yhä kattavampiin ulkomaankuvauksiin. Se jo sinällään tuo kaivattua vaihtelua sarjan tapahtumiin.

”Viides kausi on silkkaa keskinkertaisuutta”

Jyhkeän Blu-ray-paketin ekstrat ovat laadukkaat. Niitä on paitsi runsaasti, myös sisältö on kohtuullisen kiinnostavaa. On taustoitusta sarjasta ja tekijöiden haastattelua, ja mikä parasta, moni näistä on myös teksitetty suomeksi. Sarjaa fanittaville ja jo kertaalleen sen nähneille viisi ensimmäistä kautta yhdessä lootassa ovat katsomisensa arvoisia, etenkin jos ekstrasisältö tuntuu kiinnostavalta.

Sarjan fanien ei muutenkaan tarvitse huolestua viidennestä kaudesta, sillä näillä näkymin jatkoa on luvassa peräti kolmen kauden verran. Kuudennen kauden pitäisi saada ensiesityksensä alkuvuodesta 2017 ja sitä seuraavat kaudet seuraavina vuosina.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Isänmaan puolesta - tuotantokaudet 1-5
Edellinen artikkeliiXpand laajentaa iPhonen ja iPadin kiintolevytilaa
Seuraava artikkeliPeliarvostelu: Battlefield 1
Televisiosarjoihin ja äärimetallimusiikkiin keskittynyt harrastelija-arvostelija, joka kirjoittamisen vastapainoksi harrastaa itsepuolustuslajeja ja voimailua. Siinä sivussa menevät video- ja roolipelit sekä satunnaisemmin kortti-, lauta- ja miniatyyripelit.
isanmaan-puolesta-tuotantokaudet-1-560 jakson ja viiden tuotantokauden mittainen agenttijännäri tarjoaa alkuun laatua ja loppuun huttua. Surullista tasonlaskua lohduttavat runsaat Blu-ray-julkaisun lisät.