Mainos

BBC:n luontodokumenttien taso on ollut jo vuosikymmenien ajan laadukas, mutta sellaiset paketit kuin Nisäkkäiden maailma ja Elävä planeetta ovat nostaneet riman jo niin korkealle, että niistä luulisi olevan enää hankala parantaa. Viimeisin BBC:n voittoparaatiin liittynyt kulkija on napa-alueiden elämää kuvaava Jäinen planeetta.

Arktiksen ja Antarktiksen vaiheita seurataan jaksoissa, jotka on jaoteltu vuodenaikojen mukaan. Jää sulaa, valtavat valkeat lohkareet murtuvat jäätiköstä ja rojahtavat mereen. Elämä kukoistaa hetken ennen kuin viimat ja kymmenien asteiden pakkaset jäädyttävät maisemat.

Jääkarhi

Mainos

Luvassa on jälleen varsinainen visuaalinen ilotulitus hidastuksineen ja time lapseineen. Jäätikön liikkeiden tai esimerkiksi saalistavan miekkavalasparven näkeminen teräväpiirtona loksauttaa leuan. Aivot tuntuivat kuormittuvan jopa  niin paljon, että tunsin parhaaksi katsoa ainoastaan jakson päivässä.

Pingviinejä, jääkarhuja, hylkeitä ja susia. Napa-alueiden eläimiä on nähty luontodokumenteissa runsaasti jo ennen Jäistä planeettaa. Kummasti näiden kanssaeläjiemme toimintaa kuitenkin jaksaa seurata, varsinkin kun sarja tuntuu tarjoavan myös harvinaisempaa materiaalia esimerkiksi petoeläinten saalistustaktiikoista.

Jäävuori

Sarjassa välittyy elämän ihanuus ja karuus. Yhtenä päivänä pingviinit surfaavat aalloilla, seuraavana päivänä ne värjöttelevät lumimyrskyssä. Yhteenotoilta ei voi välttyä, ja sarjassa nähdään inhorealistisimmat valtataistelu- ja saalistuskohtaukset miesmuistiin.
Äänitehosteet on tietysti lisätty jälkeen päin, ja ainakin minun korviini osa niistä vaikutti varsin päälleliimatuilta ja liian korostetuilta.

Musiikki sopii tarinoihin oivasti, luoden mystisiä, jännittäviä ja leikkisiä mielikuvia.
Ja mitäpä olisi luontodokumentti ilman Sir David Attenboroughin selostusta.

Pingut

Siinä missä suurin osa jäävuoresta piilee pinnan alla, on myös Blu-raylla oleva lopputulos vain murto-osa tuotantotiimin tekemästä työmäärästä. Helikoptereita, kameroita ja henkilökuntaa on ollut liikkeellä pienen armeijan verran, välillä odottaen viikko kaupalla oikeaa hetkeä ja olosuhteita.
Huikeita maisemia ja eläimiä katsellessa ilmaston lämpeneminen tuntuu paitsi uhkaavalta, myös epäoikeudenmukaiselta. Katumaasturin omistaja tai kiinalaisen hiilivoimalan pomo tuskin tulee ajatelleeksi ulapalla uiskentelevaa jääkarhua, jonka näköpiirissä ei näy ainuttakaan pelastavaa jäälauttaa. Ja kyllä, sulatan jäätiköitä myös omalla käyttäytymiselläni.

SA

Mainos