Mainos

Alkuperäinen vuoden 1971 Jali ja suklaatehdas oli yksi aikansa massiivisimmista lavastespektaakkeleista ja suosituimmista koko perheen elokuvista. Nyt tämä filmatisointi on tarjolla teräväpiirtoisena Blu-ray -versiona.

Jali eli englanniksi Charlie (Peter Ostrum) on kiltti ja vaatimaton pikkupoika joka haaveilee pääsystä legendaariseen Willy Wonkan (Gene Wilder) suklaatehtaaseen. Tehdas suljettiin aikoinaan massiivisen kilpailun takia, mutta Willy Wonka avasi sen kolmen vuoden tauon jälkeen uudelleen, eikä ole sen koommin päästänyt ketään sinne siään, saatikka ole edes itse näyttäytynyt. Nyt Jalille ja kaikille muillekin avautuu kuitenkin mahdollisuus, nimittäin Willy Wonka on piilottanut kuuluisiin suklaalevyihinsa 5 kpl kultaisia lippuja, joilla pääsee tehtaaseen vierailulle ja saa suklaata loppu elämäkseen.
    Kuten arvata saattaa, saa Jali yhden tuollaisen lipun itselleen ja pääsee tehtaaseen. Tehdas onkin varsin omituinen paikka, jossa on tiukat säännöt. Sääntöjen rikkojille käy köpelösti, mutta houkutus kokeilla kaikkea vekkulia on valtaisa.

Jali ja suklaatehdas on kiehtova tarina opetuksella, jonka sanoma on "ahneella on paskainen loppu". Leffa on ilkeä, jopa julma, vanhan kansan tyyliin. Onhan siinä kuitenkin mukana lämpöä ja 60-luvun nostalgiaa. Aikoinaan 70-luvun alussa leffa oli jonkinlainen hittileffa massiivisine lavasteineen ja superstaroineenm mutta nykyaikana se näyttää lähinnä kiusallisen myötähäpeälliseltä kulta-ajan kesäteatterilta. Mikään huono leffa se ei kuitenkaan ole. Tarina kietoo mukaansa vartin jälkeen ja nappaa tiukemmin kiinni 40 minuutin kohdalla. Sitten se on hulvatonta menoa loppuun asti musikaalin tahtiin.

Mainos

Teknisesti BD-versio ei ole mikään mestariteos, joten DVD:lläkin pärjää. Kuva on resoluutioltaan iso, mutta 70-luvun kameraoptiikoiden piirtokyky ei ole BD-tasoista, joten kuva on yllättävänkin softia. Ääniraitana on Dolby True HD 5.1, mutta painottuu pelkästään etukanaviin, eikä 70-luvun ääniraita ole virheetöntä, sillä esim. puheessa on kunnon vintage soundi.
    Bonuksina levyltä löytyy puolen tunnin dokkari ja neljän minuutin kooste 70-luvulta, joiden kuvanlaatu on varsinaista nostalgiaa. Nämä klipit tarjoillaan ainoastaan rapaisella DVD-laadulla, mutta se on ymmärrettävää kun alkuperäismateriaali on täynnä pölyä, ryppyjä ja ihmisen karvoja. Lisäksi ekstroista löytyy neljä karaokebiisiä 70-luvun malliin, yksi lyhäri ja alkuperäinen traileri.

Originaali Jali ja suklaatehdas soveltuu niin tuhmille lapsille kuin niille vanhemmillekin jotka olivat 70-luvulla lapsia, katsomassa tätä leffateatterissa.

KE

Mainos