Mainos

 Juha Berg (Joonas Saartamo) on pahasti alkoholisoitunut nuori mies, jonka päivät ja viikot kuluvat viinapulloja tyhjentäessä. Juhan ystävä Kristian (Santtu Karvonen) on pehmeän pyöreä, hieman yksinkertainen kaveri, jonka sydän on suurempi kuin mies itse. Juha joutuu kännisekoilunsa jälkeen AA-kerhon listoille, jossa hän tapaa ihanaista ihanamman Tiinan (Krista Kosonen). Rapajuopon sydän syttyy Kallion kaunistukselle, mutta pystyykö kaljupää pitämään korkin kiinni naisen vuoksi viinapirujen iskiessä?

Piiririnki

Juha Vuorisen Juoppohullun päiväkirja -romaaniin perustuva elokuva on sekoitus teatteria ja farssimaista kuvausta. Psykedeeliset humalasekoilut näyttävät katsojalle sen maailman, mitä juoppo kokee ollessaan niin hekumansa huipulla kuin deliriuminkin kourissa.

Mainos

Saartamo tekee juhamaisen roolin karjuessaan ja tuhotessaan maksaansa Alkon antimilla. Kristiania esittävä Karvonen on aivan kuin kirjan alkuperäinen hahmo. Pyöreä karpaasi, joka kuitenkin on sisältä pikkupojan pehmoinen. Kosonen taasen tuo harvahampaisena jumalaan uskovana raivottarena mukavan lisäsäväyksen.

Sängyllä

Juha Vuorisen tuotanto on vaihtelevaa, mutta yksi asia loistaa läpi kaikkien kirjojen, vekkulimaisuus. Elokuvassa on tavoitettu hyvin Juoppohullun päiväkirjan sekavuus ja tosi alkkisten ajatusmaailma. Pieniä kompastuskiviä mahtuu kuitenkin mukaan. Poliisin ja turvamiesten roolivalinnoissa olisi voitu tehdä muutoksia. Osa näyttelijöitä virnuili kameralle kuin olisi ensi kertaa elokuvassa. Nämä kohtaukset eivät vain jollain tavalla osuneet kohdalleen. 

Kaupungilla

Elokuvaa ei ole syytä katsoa tiukkapipoisena, vaan katsojan kannattaa ottaa itsekin se letkeä asenne, joka tästä elokuvasta huokuu. Pinnan alla käsitellään kuitenkin vakavia asioita kuten miesten välistä ystävyyttä, alkoholin pirullista maailmaa ja yhteiskunnasta erkaantumisen rankkuutta. Tuuliajolla oleva kolmikko tarttuu pulloon niin usein, että todellisuus alkaa hämärtyä. Samalla kuvaan tulevat väistämättä poliisit ja onnettomuudet. Pillua saadaan, viinaan juodaan ja loiventavat kuuluvat darrapäivän vakiokalustoon. Pohjalta löytyy nesteeseen kiteytetty sanoma: Juhalle ei vittuilla.

Blu-rayn lisämateriaalivalikosta löytyy lyhyt katsaus kulissien taakse, pari traileria ja kommenttiraita.

Mainos