Mainos
Jurassic Park ja Jurassic World -elokuvat ovat maailman parhaiten menestyneitä lippukassaelokuvia yhdessa Fast & Furious -elokuvien kanssa. Eipä siis ihme, että molempia leffasarjoja tehdään edelleen, vuodesta toiseen. Surullisinta on, että elokuvat eivät kehity yhtään edellisistä osistaan.

Jurassic World: Kaatunut valtakunta sijoittuu ajallisesti kolme vuotta edellisen elokuvan tapahtumien jälkeen. Miljonäärin rakentama Jurassic Park -huvipuisto avattiin tuhoutumisensa jälkeen uudelleen toisen miljonäärin toimesta, jonka seurauksena se tuhoutu jälleen. Tällä kertaa tuhoutunut huvipuisto on muuttunut dinosaurusten villiksi länneksi, joka on vaarassa tuhoutua, sillä volkaanisen saaren tulivuori on purkautumassa. Jättääkö dinot eloon vai ei? Sitä mietitään valtiolla, mutta bisnespohatat päättävät omin päin kaapata ja huutokaupata elossa olevia jättiliskoja. Samaan syssyyn on kehitetty myös uusi tappajadino, joka on puoliksi raptori, puoliksi edellisen leffan hybridisaurus – joka oli myös puoliksi raptori.

Mainos

Sama leffa, eri nahka

Juonen perusteella sitä harkitsee, että kannattaako elokuvaa lähteä edes analysoimaan. Jurassic World noudattelee täsmälleen samaa kaavaa, samoin nyannssein kuin alkuperäinen Jurassic Park ja kaikki sen kolme jatko-osaa. Viides on edellistensä klooni, pienoisilla juonellisilla muutoksilla.

Ei, sitä ei kannata sen enempää arvioida, sillä Jurassic World: Kaatunut valtakunta on vuoristorata-ajelu siinä missä edellisetkin elokuvat. ”Jurassic Park 5” vie katsojat seikkailuun, jossa kamppaillaan selviytymisestä ja kohdataan huimia Hollywood-hetkiä. Sen tarkoitus on vain viihdyttää ja unohduttaa katsoja pois arjesta. Siinä elokuva toimii.

Vedenalaisesta paniikkikohtauksesta on annettava iso peukku, sillä kohtaus on ohjattu hienosti vain yhtä kuvaa käyttäen. Klaustrofobinen tunnelma on hienosti läsnä.

Ekstroja piisaa

Blu-ray:n ekstralaarista löytyy kymmenkunta näin tehtiin -klippiä, joilla avataan elokuvan tuotantoa, näyttelijöiden ”rehellisiä” mietteitä, juonen rakentumista ja muistetaan kehua ällistyttävää tuotantotiimiä, jota ilman kansa olisi jäänyt kylmäksi tämän huippuviihteen toteutumatta.

Jurassic World: Kaatunut valtakunta on juuri sellainen elokuva kuin sen odottaakin olevan. Se antaa vuoristoratakyydit, mutta ei tuo mukanaan ainuttakaan uutta tai ennalta-arvaamatonta asiaa. Jos kaikki neljä edellistä elokuvaa on nähnyt, on jo valmiiksi nähnyt tämänkin.

Mainos