Mainos

Aikuisuuden kynnyksellä olevista tytöistä ja pojista on tehty kasapäin elokuvia, ja ilokseni voin todeta että Maarit Lallin ohjaama Kohta 18 sijoittuu listan paremmalle puoliskolle

 

Elokuva kertoo viidestä kaveruksesta aikuistumisen kynnyksellä. Ongelmia riittää. Teemoina ovat esimerkiksi mönkään menneet suhteet isiin ja äiteihin, alkoholismi, huumeet ja abortti. Yksi nuorista hankkii ansioita strippaamalla varakkaille frouville.

Mainos

 

Loikka jortaaniin

 

Pääosassa ovat ihmiset, eivät vauhdikkaat kohtaukset. Aitouden ja rehellisyyden tuntu on läsnä, ja vaikka murheen alhosta ammentavat aiheet on koluttu jo tuhansia kertoja, jaksavat ne silti pitää otteessaan. Suomalaisista elokuvista tutut ylilyönnit ammuskeluineen, vaivaannuttavine raivokohtauksineen ja ulkomaan mafioineen loistavat sentään poissaolollaan. Silmäkulmassa riittää pilkettä, kuten voidaan todeta hupaisasta autokoulukohtauksesta.

 

Saunapojut

 

Konkarinäyttelijät Elina Knihtilästä ja Hannu-Pekka Björkmanista lähtien osaavat hommansa, mutta ennen kaikkea nuoret näyttelijät tekevät kympin ja papukaijamerkin arvoista työtä. Jos kömpelyyttä jossain onkin, korvautuu tilanne tuoreilla kasvoilla.

 

Sohva

 

Elokuva jättää miellyttävän jäljen aivoihin. Epäselväksi kuitenkin jää, mitä Kohta 18 haluaa sanoa. Sitäkö, että meillä kaikilla on ongelmamme, ja että toisilla ne ovat haastavampia kuin toisilla? Tämä olisi itsestään selvyys. Ilmeisesti nyt ollaan niin syvällisen teepussifilosofian äärellä että minulta meni yli hilseen. Joka tapauksessa, uskallan suositella.

 

Bennett

 

Mainos