Mainos

 

Vuonna 1968 valmistunut Clint Eastwoodin 25. elokuva kertoo tarinan jenkkisotilaasta, joka lentää brittisotilaiden kanssa Saksan jylhiin vuoristoihin pelastamaan amerikkalaiskenraalin pahojen natsien linnakkeesta.

 

Mainos

Tie massiiviseen vuoristolinnaan käy hiihtohissillä ja koko metsikkö on täynnä vartijoita, helikoptereista ja panssarivaunuista puhumattakaan.

 

Kuka on ystävä ja kuka vihollinen? Voiko edes tehtävänantajaan luottaa?

 

Richard Burtonin ja Clint Eastwoodin tähdittämä kommandotrilleri ei oikein ota päästäkseen vauhtiin. Leffan jokainen kohtaus kestää lähes ikuisuuden ja tämä tuokin leffalle hurjat kaksi ja puoli tuntia kokonaiskestoa. On käsittämätöntä, että jopa toimintakohtaukset tuntuvat kestävän ikuisuuden, eivätkä ne räjähdyksistä huolimatta etene millään.

 

Kommandot hangessa

 

Eastwoodin kivinaama tuo osaan toimintakohtauksista omaa lisäänsä, mutta yksi ilme käy pian yksitoikkoiseksi. Burtonin hahmosta tuleekin kaikkine yllätyksineen elokuvan tärkein ja monipuolisin henkilö.

Vaikka leffa on kuvattu 60-luvulla, se näyttää yllättävän hyvältä. Jokainen kohtaus on suunniteltu hyvin, eivätkä erikoistehosteet näytä ollenkaan kömpelöiltä. 

 

Kompelöltä näyttää sen sijaan sotilaat lumihangessa joilla on maaston värinen valkoinen takki, mutta päässänsä vihreä varsin hyvin maastosta erottuva lakki.

 

 Kotkat hangessa

 

Blu-ray –version kuvanlaatu on erittäin hyvää, muttei mitään yksityiskohtien juhlaa. Tämä johtuu puhtaasti vain 60-luvun filmioptiikoista, joiden piirtokyky ei vastaa tämän päivän terävyyttä.

 

Ääniraita on käsitelty uudelleen 5.1 –tasoiseksi, ja sitä nautiskellaan BD:ltä pakkaamattomana DTS HD Master Audio –tiedostona.

 

Levyltä löytyy myös bonuksia; 12-minuuttinen On Location –dokumentti ja alkuperäinen teatteritraileri.

 

Tyttö antavalla paidalla

 

Tämä pitkäveteinen trilleri sopii kaikille 60-luvun helmistä diggaaville, mutta kannattaa varautua silti pitkään iltaan, sillä kaksi pussia karkkia, yksi pussi perunalastuja ja jäätelötötterö eivät riitä alkuintroonkaan.

 

KE

 

Mainos