Mainos

Kubo on pieni poika, joka elää rauhallista ja vaatimatonta elämää pienessä kylässä äitinsä kanssa. Kubolla on taianomainen taito herättää origamit, paperista tehdyt koristeet, eloon musiikin voimalla ja kertoa niillä tarinaa.

Sitten tapahtuu jotain outoa, kun eräs origameista tuntuu saaneen sisäänsä hengen, joka vaatii hyvitystä ja kostoa. Kubo lähtee selvittämään isänsä kohtaloa sekä selvittämään tämän aseiden ja haarniskan arvoitusta. Jottei matkanteko olisi liian helppoa, katalat pahat henget tekevät retkestä haastavan ja vaarallisen.

Onneksi Kubolla on apunaan myös viisas apina, jonka ohjeilla ja avulla matka taittuu pahimmat sudenkuopat välttäen. Kuten fantasiassa niin yleensä, kaikki ei kuitenkaan ole aivan siten, miltä ensin vaikuttaa.

Mainos

Visuaalisesti häikäisevä Kubo ja samuraiseikkailu on animaatiotarina pienestä pojasta ja tämän kasvukokemuksista. Vaikka tarina on selvästi suunnattu myös nuoremalle yleisölle, elokuvan teemat ovat ikiaikaisia.

Koska kyseessä on samuraiseikkailu, elokuvassa on jännittäviä taisteluita ja selviytymiskamppailuita. Kubo ja samuraiseikkailu ei olekaan aivan sopivinta katsottavaa pienille lapsille, sillä taistelukohtaukset ja pelottavat vastukset voivat olla hyvinkin jänniä nuoremmalle katsojalle. Ikäraja 7 on perusteltu.

Tämän ansiosta Kubo ja samuraiseikkailu jää tarinallisesti eräänlaiseen limboon. Vaikka tarina sinänsä sopisi hyvin varttuneemmallekin katsojalle, on kerrontatapa selvästi lapsille ja lapsenmielisille suunnattu. Naivistinen ote näkyy monella tavalla ja elokuva voikin aika ajoin hieman tympäistä, jos mieli ei ole virittäytynyt elokuvan vaatimalle taajuudelle.

”elokuva on dubattu suomalaisten ääninäyttelijöiden toimesta. He tekevät työnsä kelvollisesti, mutta ehkä sittenkin kovin persoonattomasti”

Osa tästä tulee dialogista, joka on perustellusti tehty lapsia ajatellen. Pienempiä katsojia ajatellen on myös mukavaa, että elokuva on dubattu suomalaisten ääninäyttelijöiden toimesta. He tekevät työnsä kelvollisesti, mutta ehkä sittenkin kovin persoonattomasti. Alkuperäisen ääniraidan nimekkäälle kaartille (Charlize Theron, Matthew McConaughey, Ralph Fiennes, Rooney Mara) kotimaiset eivät vedä vertoja.

Jos perheestä löytyy jo koulua käyviä lapsia, joille seikkailuelokuville on tilausta, on Kubo ja samuraiseikkailu kohtuullinen valinta. Aikuisempaan makuun lienee parempi etsiä käsiinsä jokin muu animaatio.

Mainos