Mainos
Kun kansinahkaa kiristää ja keskivartalopullea sikaniska kuumottaa, on Fordin tiimin tehtävä kaikkensa voittaakseen Ferrarin 24 tunnin mittaisessa Le Mansin skabassa.

Kun Ferrari oli dominoinut vuosia ja vuosia maailman haastavinta moottoriurheilutapahtumaa, Le Mansin 24 tunnin kisaa, päätti Henry Ford II ostaa menestystekniikan itselleen. Enzo Ferrarin vetäydyttyä viime tingassa ja myydessään osuuksia yhtiöstään Fordin sijasta Fiatille, suuttui Henry Ford II niin pahasti, että päätti rakennuttaa auton, jolla Enzon punaiset perkeleet kukistettaisiin.

Autoinsinööriksi Ford pestasi entisen 24-kisojen veteraanin, Carroll Shelbyn, joka rakensi yhdessä kilpa-ajaja-mekaanikko Ken Milesin kanssa Ford GT40 -auton, jolla lopulta voitettiin Le Mansin kisat neljä kertaa peräkkäin vuosina 1966-69.

Mainos

Tästä vaikuttavasta historiantapauksesta on tehty leffa, joka imaisee etenkin autoinnostuneet mukaansa. Kaiken kukkuraksi näyttelijäsuorituksista vastaavat Oscar-voittajat Matt Damon ja Christian Bale. Leffassa he taistelevat yhdessä Ferraria sekä fysiikan lakeja vastaan ja ylittävät omat henkiset rajansa rakentaakseen mullistavan kilpa-auton Ford Motor Companylle. Vaikka lopputulos tiedetään, on matka sinne voittoa kiinnostavampi seikkailu.

Sisäkaaren kautta

Amerikassa Ford vs Ferrari -nimellä kulkeva Le Mans ’66 – Täydellä teholla on loistava biografiakela, jossa riittää toimintaa, autotekniikkaa ja hyviä henkilöhahmoja. Itse elokuva on tarina innovoinnista, periksiantamattomuudesta ja tietysti autourheilun historiasta.

Elokuva onnistuu tuomaan molemmat puolet kivassa yhtälössä mukanaan; on jotain automiehille ja autoista vähät välittäville katsojille. He, joita 40 tuuman maavarat ei kiinnosta vittuakaan, kiinnostuvat varsin syvistä henkilöistä. Niitäkään ei onneksi ole elokuvassa montaa, jotta katsoja pääsee keskittymään merkittävämpiin.

On sanomattakin selvää, että Damon ja Bale vetävät roolinsa huikeasti. Myös muut roolitetut ovat vaikuttavia, jopa lapsitähti Noah Jupe. Balen jäätävän pulskasta aksentista on annettava erityismaininta!

Ei se 4K-kuva, vaan ne äänet!

UHD-painos leffasta on herkullista katsottavaa. Oikeasti kuvatut kohtaukset ajoradoilla ovat maukkaita. 4K:n heikkoutena on se, että liika tarkkuus paljastaa tietokoneella tehdyt kohtaukset. Tämä vaivaa tosin vain heitä, jotka tunnistavat cgi-ajoneuvot oikeista.

Ja jumalauta… ne äänet. Seitsemänlitrainen isolohko laulaa niin hienosti kotiteatterissa, että orgasmia tulee tuon tuosta. Äänimiksaus on jopa 4K-kuvaa kauniimpaa koettavaa. Tämä jos mikä, on nautittava kunnon kotiteatterilla. Tuomitsen kaikki, jotka katsovat tämän taulutelevison diskanttihelvettikaiuttimista.

Kannattaako katsoa?

Todellakin! Le Mans ’66 – Täydellä teholla tai Ford vs Ferrari – kummalla nimellä tätä haluaakaan kutsua, on loistava draamaelokuva. Se avaa Ford GT40 -auton ikonista historiaa mielenkiintoisen henkilödraaman kautta ja viihdyttää takuuvarmasti alusta loppuun saakka.

Mainos
ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Le Mans '66 – Täydellä teholla
Edellinen artikkeliTällainen on PlayStation 5
Seuraava artikkeliXbox Series X -julkaisupäivä lipsahti julki?
Kirjoittaja on Respawn.fi-sivuston päätoimittaja.
le-mans-66-taydella-teholla-arvosteluLe Mans '66 – Täydellä teholla tai Ford vs Ferrari – kummalla nimellä tätä haluaakaan kutsua, on loistava elokuva. Se avaa Ford GT40 -auton ikonista historiaa mielenkiintoisen henkilödraaman kautta ja viihdyttää takuuvarmasti alusta loppuun saakka.