Mainos

Liisa (Mia Wasikovska) on 1800-luvun Lontoossa asustava, voimakkaasti silmäpusseilla varustettu väsynyt tyttönen. Väsymyksen syyn aiheuttavat todentuntuiset painajaiset, joita Liisa näkee lähes joka yö. 

 

Kun sattuman kaupalla Liisa tipahtaakin kesken jäykimpien tanssiaisten kaninkoloon, josta hän saa huomata että painajaisunet ovatkin täyttä totta.

Mainos

 

Liisa ja kaninkolo

 

Liisa päätyy Ihmemaahan jossa kaikki on nurinkurin ja hepsunkepsun. Eläimet puhuvat, pelikortit elävät ja kasvit kasvavat kieroon.

 

Pian käy myös ilmi että Liisalla on Ihmemaassa tärkeä tehtävä. Hänen pitää suista ilkeä Punainen kuningatar (Helena Bonham Carter) pois vallasta ja täten pelastaa Ihmemaa.

 

Punainen kuningatar kiduttamassa sammakoita

 

Tim Burtonin ohjaama Liisa Ihmemaassa herätti suuria odotuksia ihmiseten keskuudessa sen tullessa elokuvateattereihin. Moni pettyi, eikä jälkeenpäin tehty 3D-vaikutelmakaan purrut samalla tavalla kuin Avatarissa tai Final Destination 3D:ssä, joissa kolmiulotteisuus oli vertaansa vailla.

 

Kun elokuvalle ei anna mitään odotuksia ja heittää kylmästi aivot narikkaan, alkaa vastinetta rahoilleen saadakin. Burtonin Lissutarina ei sijoitu pikkutyttö Liisan Ihmemaa –seikkailuihin, vaan  teiniliisan pilvipäisiin sekoiluihin. Hullu hatuntekija (Johnny Depp) viihdyttää sekopäisillä tempuillaan, eläimet naurattavat omituisine yksityiskohtineen ja tarinakin kulkeutuu varsin notkeasti eteenpäin.

 

Hullu hatuntekijä

 

Mikään ikimuistoinen superklassikko tämä Burtonin versio tuskin koskaan tulee olemaan, mutta alkuperäisteokselle se tekee erittäin hyvää kunniaa, kuitenkin erottuen siitä selkeästi muttei liikaa.

 

Elokuvan roolisuoritukset ovat todella hyviä siihen nähden, että vain muutama oikea näyttelijä on itse elokuvassa mukana. Muut hahmot ovat puhtaasti animoituja CGI –tyyppejä. Näyttelemisen haasteet ovat olleet muutenkin omaa luokkaansa, sillä leffa on kuvattu lähes kokonaan greenscreeniä vasten, ilman oikeita lavasteita.

 

Lihavat pojat ja muut CGI-hahmot

 

Disney julkaisee Liisa Ihmemaassa -elokuvasta kaksi erilaista BD-versiota ja yhden DVD-version.

 

DVD-versio on pelkistetty kokonaisuus, kuten toinen BD-versiokin kolmella bonusmateriaalillaan. Kolmas versio on ultimaattinen BD-boxi, jossa on ekstroja roppakaupalla. Tämä versio onkin väistämätön hankinta todelliselle Liisafanille. Muut versiot kelpaavat heille, joita ei bonusmateriaali kiinnosta.

 

Irvikissa

 

Blu-ray –version kuva on käsittämättömän hyvää. Se johtuu huippukameraoptiikoista, mutta osakseen myös puhtaasta CGI –kuvasta, jossa ei ole kameroiden virheitä ja vääristymiä. Piirtotarkkuus on siis parasta mahdollista.

 

Ääniraitana voi kuunnella joko suomenkielistä dubbausta Dolby Digitalina tai alkuperäistä ääniraitaa häviöttömänä DTS HD Masteraudiona. Ja ääniraita on loistava. Tilaääntä hyödynnetään todella tehokkaasti ja kotiteatterin omistajat pääsevät oikeasti nauttimaan kunnon tilantunteesta.

 

Liisa Ihmemaassa -BD:tä voi lämpimästi suositella kaikille alkuperäistarinan ystäville ja seikkailunhaluisille "aviotnarikkaan" -katsojille.

 

KE

Mainos