Mainos

Lee Chandler on epäsosiaaliselta vaikuttava duunari, joka päivät tuntuvat koostuvan talonmiehen työstä, pienestä yksiöstä ja satunnaisesta kaljoittelusta. Sitten hänen isoveljensä Joe kuolee ja tämän toiveesta Leestä tulee veljenpoikansa Patrickin huoltaja. Tämä sysää Leen uudenlaiseen elämään, jossa häntä odottaa aiemmasta erilainen vastuullisuus.

Teini-ikäinen Patrick elää aktiivista elämää ystävineen ja harrastuksineen, eikä nuorimies meinaa ehtiä kohtaamaan isänsä menetystä treffailuineen kaikkineen. Lee on kaikessa lakonisuudessaan kuin tämän vastakohta. Eriskummallinen, mutta läheinen kaksikko muodostaa kiinnnostavan asetelman elokuvaan, jossa tarjolla on paitsi paljon surua ja kiukkua, myös reilusti huumoria ja tahattoman huvittavia kohtia.

Mainos

Bostonin liepeillä olevat lähikaupungit, kuten elokuvalle nimen antanut Manchester-by-the-Sea, luovat ympäristön elokuvalle omanlaisensa miljöön, jossa omaan historiaansa ei pääse kukaan pakoon. Tällä onkin tärkeä merkitys elokuvan kertoman tarinan kannalta, sillä lopulta elokuva on kuvaus pienistä, tavallisista ihmisistä isojen kysymysten äärellä. Miten elämä jatkuu tragedioista huolimatta? Voiko tehtyjä virheitä antaa anteeksi?

Elokuva pyörii erityisesti Casey Affleckin näyttelemän Leen ympärillä, mutta myös veljenpoika Patrick (Lucas Hedges) on keskeisessä roolissa. Tärkeitä osia näyttelevät myös Michelle Williamsin tulkitsema ex-aviopuoliso Randi sekä velipoika Joe (Kyle Chandler). Erityisesti kaksikko Affleck ja Williams kantavat hartioillaan sellaisen määrän tunteita ja traagisuutta, että on vaikeaa suhtautua elokuvan tarinaan olkia kohauttaen.

”väkevä parituntinen draama”

Katsojan onneksi elokuvan arkinen humoristisuus ja kepeys tuovat mukaan sellaista aitouden tunnetta, ettei katsominen ole pelkkää pateettista nyyhkyttelyä ja itkujen virtaa. Paikoin vahvasti suomalaisuuden mieleen tuova kielenkäyttö ja tavanomaiset hetket lämmittävät mieltä ja tekevät elokuvasta helposti samaistuttavan.

Ainoana mainittavana miinuksena pitäisin elokuvan musiikkivalintoja ja musiikin käyttämistä, sillä jotkut valinnat tuntuvat turhankin alleviivaavilta tai jossain määrin jopa häiritseviltä. Minimalistisempi ote tällä sektorilla olisi toiminut parempana tehokeinona.

Tästä huolimatta Manchester by the Sea on väkevä parituntinen draama, jota kehtaa suositella vakavien elokuvien ystäville.

Ekstroina blu-ray-julkaisussa on lyhyt making of -dokumentti, muutamia poistettuja kohtauksia, kommenttiraitaa ja muuta pientä.

Mainos