Mainos
Marvelin voittokulkue supersankarileffojen kärjessä alkoi vuonna 2008 Iron Man -elokuvan myötä. Vuonna 2019 ensimmäiset kolme vaihetta saapuivat päätökseensä.

Robert Downey jr.’in tähdittämä Iron Man (2008) aloitti saagan, joka on tähän mennessä tahkonnut rahaa vajaan 19 miljardin dollarin edestä. Nopealla vilkaisulla eniten tuottaneet Marvel-leffat ovat pitäneet sisällään kyseisen hahmon, eli Iron Manin, joten ehkäpä herra Downeyn karisma on yksi iso osa Marvelin voittoparaatia.

Ensimmäisen Marvel Cinematic Universe (MCU) -leffan, eli Iron Manin ohjasi Jon Favreu, joka Robert Downey jr. rinnalla myös esiintyi MCU-leffoissa Happy-hahmona.

Mainos

Huumorilla synkkyyttä suurempi yleisö

Sopivalla tasolla huumoria, toimintaa ja jännitystä sisältävät leffat ovat tietyn popcorn-keveytensä puolesta peitonneet synkkyydellä eteenpäin laahaavat DC Comics Universe (DCU) kokeilut. Siinä missä DC:n leffat ovat pitkälti keskittyneet eeppisiin taisteluihin, ovat Marvelin leffat keskittyneet hahmojensa välisiin suhteisiin, sekä tietyllä tavalla jopa sankarien arjen ongelmiin.

Phase I, eli ensimmäinen vaihe esitteli MCU:n alkuperäiset Avengersit, ja vaihe yksi kulminoitui Avengersien muodostamiseen. The Avengersia ohjastamaan ja kirjoittamaan saapui mm. Buffy-sarjasta tuttu Josh Whedon, joka hallitsee hyvin humoristisen toimintameiningin ensemble-jengin kera.

Elokuvilla kytkös kuin tv-sarjassa

The Avengers myös esitteli isolla tavalla maapallon ulkopuolisen uhan, ja viimeistään nakutteli alun kohti loppurytinää Thanoksen ja ikuisuuskivien kera. Kaikissa leffoissa on jotenkin ollut kytkös toisiinsa, ja kaikkia elokuvia on ollut tuottamassa Marvelin Kevin Feige.

Ensimmäisen The Avengers elokuvan jälkeen alkoi toinen vaihe, jossa juuri muodostettujen Kostajien rivit alkavat rakoilla. Iron Man 3 -elokuvassa Tony Stark on raunio entisestään paniikkikohtausten kera, ja Kapteeni Amerikkakin saa kummituksia menneestä kiusakseen. Lisäksi toinen vaihe esittelee Ant-Manin ja Guardians of the Galaxyn – ja Guardiansien myötä laajemman universumin täynnä Marvel-saagaa.

Toinen vaihe päättyy Avengers Age of Ultroniin, jossa Avengersien välit lopulta alkavat sirpaloitua. Elokuva esittelee myös Visionin, sekä Purppuranoidan, joista kappas keppanaa tulee rakastavaiset (kuten sarjakuvissakin).

Vision oli toisen vaiheen tulokas.

Sony Pictures mukaan kimppaan

Kolmas vaihe alkaa kolmannella Kapteeni Amerikka -nimeä kantavalla elokuvalla, Kostajien henkilökohtaisen ”sisällissodan” meiningeissä. Avengersien välit ovat repeytyneet kahtia, eivätkä Tony ”Iron Man” Stark sekä Steve ”kapu” Rogers eivät ole enää puheväleissä. Naapuruston ystävällinen Hämähäkkimies tekee myös ensiesiintymisensä Marveli-brändin alla, silti Sonyn lisenssin omistamana, sekä Civil Warissa, että omassa Sonyn luotsaamassa Marvel yhteistyöelokuvassa, Spider-Man: Homecoming. Sony omistaa edelleen Spider-Manin oikeudet, mutta tekivät faneille hyvän palveluksen lähtiessään yhteistyöhön Marvelin kanssa.

Benedict Cumberpatchin tähdittämä Doctor Strange tuo mukanaan mystiikan osaksi MCU:ta. Tässä vaiheessa on siis supervoimia, kosmista menoa ja mystiikkaa – MCU sen kuin laajenee.

Miksei Hulkia nähdä enempää?

Jos joku ihmettelee miksi Hulk ei ole saanut ensimmäisen elokuvan jälkeen omaa leffaansa, johtunee homma siitä, että ensimmäisen leffan oikeudet omistaa Universal, ja Marvel saa hahmon lähinnä lainaan. Tekijönoikeudet ovat kankeita kivirekiä, joissa raha ratkaisee.

Kolmas vaihe esittelee myös viileän Black Pantherin, sekä Thor saa uutta vettä myllyyn kasariseikkailujen henkeä hyvin emuloivassa Thor: Ragnarök -elokuvassa. Brie Larssonin tähdittämä Captain Marvel saapuu myös messevän avaruusseikkailunsa kera MCU:n maailmaan. Guardians of the Galaxy 2:ssa Starlordin ja Gamoran suhde syvenee, ja on osasyy tulevan taiston kohtaloon. Kolmas vaihe etenee kohti turpakäräjiä Thanoksen kanssa Avengers:Infinity Warissa ja koko kolmas vaihe vedetään pakettiin juuri ilmestyneen Avengers: Endgamen ja Spider-Man Far From Homen kera.

Thor (Chris Hemsworth)..Photo: Film Frame.. © 2019 Marvel Studios

Avengers: Infinty War -elokuvan aikaan osa sankareista oli teillä tietämättömillä. Civil Warin sekä Ant-Man and the Waspin loppukohtaus selittänee ainakin osan poissaoloista. Avengers: Endgame -elokuvan alkaessa nähdään poissaolleita sankareita ja päästään seuraamaan, miltä maailma näyttää Infinty Warin jälkeen.

Siinä missä Infinity War oli taukoamatonta tiukkaa toimintaa, on Endgame pitkälti emotionaalista loppua kohti kyhäilevää hidastempoisempaa menoa. Mukana on tietysti huumoria ja muutama kyyneleitäkin kirvoittava kohtaamisen hetki. Endgame paketoi kolmen vaiheen menon ja jättää jäljelle jääneet ihmettelemään, mihin tästä mennään. Myös katsoja jää ihmettelemään, sillä moni tarinakokonaisuus vedetään kunniakkaasti pakettiin, eikä tulevalle ei näy vielä polkua. Elokuvan virallinen synopsiskin lupailee totaalista loppua saagalle. Ehkäpä Spider-Man: Far from Home antaa jotain osviittaa tulevasta, sillä vaihetta neljä saadaan näillä näkymin odotella ainakin vuoteen 2020.

Mielenkiintoista asiasta tekee myös se, että Marvelin omistaja Disney osti 20th Century Foxin ja sen myötä sai omakseen X-Menin ja Deadpoolin oikeudet. Ehkäpä lisää Sonyn ja Marvelin kaltaista herkkua crossoveria on odotettavissa?

Marvel-saagan tulevaisuus?

Tulevaisuus näyttää vielä epäselvältä, mutta tähän mennessä yli kymmeneen vuoteen Marvelia isolla ruudulla mahtuu monta herkkua. Jos aiemmat osat ovat näkemättä, löytyy alta kronologisen katselujärjestyksen lista. Isompiin kokonaisuuksiin kuuluvat myös Netflixin ruudulla näkyneet Defenderien hahmot.

Disney pukkaa syksyllä omaa Disney+-suoratoistopalveluaan, jonka vuoksi Marvelin sarjat Netflixin tarjonnassa ovat yksi toisensa jälkeen keskeytyneet odottamaan Disney+-jatkoa. Tuoko tämä tullessaan vahvempaa integraatiota pikkuruutujen ja isojen kankaiden seikkailijoiden kesken? Se jää nähtäväksi…

Se oikea järjestys?

Missä järjestyksessä Marvel-elokuvat pitää katsoa? Tässä vastaus:

  • Ensimmäinen vaihe
    • 1.1.1 Iron Man (2008)
    • 1.1.2 The Incredible Hulk (2008)
    • 1.1.3 Iron Man 2 (2010)
    • 1.1.4 Thor (2011)
    • 1.1.5 Captain America: The First Avenger (2011)
    • 1.1.6 The Avengers (2012)
  • Toinen vaihe
    • 1.2.1 Iron Man 3 (2013)
    • 1.2.2 Thor: The Dark World (2013)
    • 1.2.3 Captain America: The Return of the First Avenger (2014)
    • 1.2.4 Guardians of the Galaxy (2014)
    • 1.2.5 Avengers: Age of Ultron (2015)
    • 1.2.6 Ant-Man (2015)
  • Kolmas vaihe
    • 1.3.1 Captain America: Civil War (2016)
    • 1.3.2 Doctor Strange (2016)
    • 1.3.3 Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)
    • 1.3.4 Spider-Man: Homecoming (2017)
    • 1.3.5 Thor: Ragnarök (2017)
    • 1.3.6 Black Panther (2018)
    • 1.3.7 Avengers: Infinity War (2018)
    • 1.3.8 Ant-Man and the Wasp (2018)
    • 1.3.9 Captain Marvel (2019)
    • 1.3.10 Avengers: Endgame (2019)

Vertailun vuoksi tässä myös Marvel-elokuvat niiden tarinoiden sisäisessä aikajärjestyksessä:

  1. Captain America: The First Avenger
  2. Captain Marvel
  3. Iron Man
  4. Iron Man 2
  5. The Incredible Hulk
  6. Thor
  7. The Avengers
  8. Iron Man 3
  9. Thor: The Dark World
  10. Captain America: The Winter Soldier
  11. Guardians of the Galaxy
  12. Guardians of the Galaxy vol 2
  13. Avengers: Age of Ultron
  14. Ant-Man
  15. Captain America: Civil War
  16. Doctor Strange
  17. Black Panther
  18. Spider-Man: Homecoming
  19. Thor: Ragnarok
  20. Ant-Man and the Wasp
  21. Avengers: Infinity War
  22. Avengers: Endgame

Osassa elokuvista tapahtumat menevät päällekkäin toisen elokuvan kanssa, joten aivan täydellistä kronologista listaa lienee mahdoton luoda. Tässä kuitenkin melko hyvä aikajana, joka alkaa Kapteeni Amerikan touhuista 40-luvulla ja päätyy nykyhetkeen. Ylempi julkaisujärjestyksessä oleva lista on parempi ensikertalaiselle siinä mielessä, että tarinoiden sisäiset viittaukset ja sisäpiirivitsit rakentuivat elokuvien ilmestyessä vuosien mittaan. Kronologista järjestystä voi taas suositella Marvel-veteraaneille. Jos haluaa katsella kaikki Marvel-leffat ennen Endgamea, pitää paukuttaa kelanauhuria taukoamatta noin kahden vuorokauden verran.

Mainos